2017-11-10 06:00

2017-11-10 06:00

Ett kreativt kaostillstånd

Metal

Converge
The dusk in us
(Epitaph/Playground)
Betyg:

Det här är kvintessensen av kontrollerad bärsärkagång. Det här är Converge. Det här är den bångstyriga jycken som i nästan tre decennier metodiskt stretat och dragit i ditt koppel och bara sitter fint när den själv vill.

Jag kan inte ge The dusk in us en rättvis bedömning. Ett Converge-alster bör smältas under en längre tid, men redan känner jag klassikervibbar. Kanske inte lika monumental och dynamiskt avig som föregångaren All we love we leave behind (2012), men definitivt i par med gräddan av kvartettens diskografi.

Det är fascinerande hur konsekventa de är i sitt kreativa kaostillstånd och hur de lyckas ge utrymme för varje medlems musikaliska signatur. Sång, gitarr, bas och trummor – fyra hörnstenar som står och faller på lika villkor.

Även textmässigt finns det ett djup som få band matchar. Ta bara Arkhipov calm som väcker kubanska kriser och arkiverade historielektioner. Klocka tickar, men det skulle förvåna mig om inte ett par veckors idisslande kommer landa denna omskakning en plats på årsbästalistan.

Bästa låt: Broken by light

 

Jesper Löfvenborg

Det här är kvintessensen av kontrollerad bärsärkagång. Det här är Converge. Det här är den bångstyriga jycken som i nästan tre decennier metodiskt stretat och dragit i ditt koppel och bara sitter fint när den själv vill.

Jag kan inte ge The dusk in us en rättvis bedömning. Ett Converge-alster bör smältas under en längre tid, men redan känner jag klassikervibbar. Kanske inte lika monumental och dynamiskt avig som föregångaren All we love we leave behind (2012), men definitivt i par med gräddan av kvartettens diskografi.

Det är fascinerande hur konsekventa de är i sitt kreativa kaostillstånd och hur de lyckas ge utrymme för varje medlems musikaliska signatur. Sång, gitarr, bas och trummor – fyra hörnstenar som står och faller på lika villkor.

Även textmässigt finns det ett djup som få band matchar. Ta bara Arkhipov calm som väcker kubanska kriser och arkiverade historielektioner. Klocka tickar, men det skulle förvåna mig om inte ett par veckors idisslande kommer landa denna omskakning en plats på årsbästalistan.

Bästa låt: Broken by light

 

Jesper Löfvenborg