2017-10-13 06:00

2017-10-13 06:00

Samael - Pompös alpsvärta

Industrial metal

Samael
Hegemony
(Napalm Records)
Betyg:

Schweiz näst viktigaste black metal-band firar trettio ljus på tårtan. Viktigast, inom ett historiskt perspektiv, är självklart Hellhammer/Celtic Frost.

Redan 1994 etablerade bröderna Locher, eller Vorph och Xy, Samaels karaktäristiska ljudbild med klassikern Ceremony of opposites. Svängig och stämningsfull black metal med en industriell touch. Dagens Samael och fullängdare nummer elva med det egotrippade namnet Hegemony följer samma röda tråd som det tidigare nämnda verket. Dock har bröderna låtit det pompösa få än mer utrymme utan att tumma på integritet och attityd. De symfoniska elementen är karaktäristiska för schweizarna, men om jag fick välja skulle jag låta den mer aggressiva black metal-sidan åter få mer spelrum.

Elektroniska trummor och melodisk prakt till trots, Samael håller alltid en hög standard och det är lite ärofyllt att recensera band med en lång historia. Om du tycker att Marilyn Manson är passé, testa Samael, du kommer inte bli besviken.

Bästa låt: Red planet

Jesper Löfvenborg

Schweiz näst viktigaste black metal-band firar trettio ljus på tårtan. Viktigast, inom ett historiskt perspektiv, är självklart Hellhammer/Celtic Frost.

Redan 1994 etablerade bröderna Locher, eller Vorph och Xy, Samaels karaktäristiska ljudbild med klassikern Ceremony of opposites. Svängig och stämningsfull black metal med en industriell touch. Dagens Samael och fullängdare nummer elva med det egotrippade namnet Hegemony följer samma röda tråd som det tidigare nämnda verket. Dock har bröderna låtit det pompösa få än mer utrymme utan att tumma på integritet och attityd. De symfoniska elementen är karaktäristiska för schweizarna, men om jag fick välja skulle jag låta den mer aggressiva black metal-sidan åter få mer spelrum.

Elektroniska trummor och melodisk prakt till trots, Samael håller alltid en hög standard och det är lite ärofyllt att recensera band med en lång historia. Om du tycker att Marilyn Manson är passé, testa Samael, du kommer inte bli besviken.

Bästa låt: Red planet

Jesper Löfvenborg