2017-10-13 06:00

2017-10-13 06:00

Louise Hoffsten - Skillingtryck i ny dräkt

Blues/visa

Louise Hoffsten
Röster ur mörkret
(Gamlestans Grammofonbolag)
Betyg:

Med tanke på Hoffstens djupa rötter i bluesen kunde man ju tänka sig att klivet till de mörka och jordnära skillingtrycken vore en ren transportsträcka, men riktigt så enkelt är det nu inte.

Hoffsten har haft ambitionen att låta de dramatiska skillingtrycken spegla nutidens människor som befinner sig i utanförskap och som far kroppsligt och själsligt illa. Det lyckas oftast, fast det krävs ofta en del arbete.

De gamla berättelserna har fått ny musikalisk dräkt och det är snyggt gjort men ibland förlorar vittnesbörderna lite av sin kraft på vägen och den riktiga svärtan och det elände som man förväntar sig att skillingtrycken ska pådyvla en på ett närmast övertydligt sätt kommer inte alltid fram. Men det är ändå viktiga och berörande berättelser Hoffsten har rotat fram och många av dem kommer säkert att växa ut när de framförs live, i nerven och närvaron av ögonblicket.

Bästa låt: Ingen mig en varning skänkte

Per Wiker

Med tanke på Hoffstens djupa rötter i bluesen kunde man ju tänka sig att klivet till de mörka och jordnära skillingtrycken vore en ren transportsträcka, men riktigt så enkelt är det nu inte.

Hoffsten har haft ambitionen att låta de dramatiska skillingtrycken spegla nutidens människor som befinner sig i utanförskap och som far kroppsligt och själsligt illa. Det lyckas oftast, fast det krävs ofta en del arbete.

De gamla berättelserna har fått ny musikalisk dräkt och det är snyggt gjort men ibland förlorar vittnesbörderna lite av sin kraft på vägen och den riktiga svärtan och det elände som man förväntar sig att skillingtrycken ska pådyvla en på ett närmast övertydligt sätt kommer inte alltid fram. Men det är ändå viktiga och berörande berättelser Hoffsten har rotat fram och många av dem kommer säkert att växa ut när de framförs live, i nerven och närvaron av ögonblicket.

Bästa låt: Ingen mig en varning skänkte

Per Wiker