2017-10-13 06:00

2017-10-13 06:00

Four Tet - Vemodiga möten mellan nytt och gammalt

Electronica

Four Tet
New energy
(Text/Border)
Betyg:

En ny skiva med Four Tet är alltid en upptäcktsresa. Den ständigt experimenterande Kieron Hebden har genom åren spretat hejvilt. Som Four Tet han gjort sig ett namn hos alla som uppskattar elektronisk musik som blandar lika delar rytmiskt sväng och sorget vemod. Men även om grunden alltid funnits där, med spruckna samplingar, jazziga trummor och dova beats, så lyckas han hela tiden ta sitt uttryck vidare.

New energy är den första av hans skivor som skulle kunna kallas tillbakablickande. Faktum är att den låter som en provkarta av Four Tets tjugo år långa karriär, där de vemodiga tongångarna från mästerverket Rounds paras med senare årens med house-doftande sound. Det skapar en säregen, bitterljuv atmosfär som sveper som en röd tråd i de lågmälda rytmerna. Men trots att ingredienserna är bekanta så känns slutresultatet levande och nytt. Ny energi, var det visst.

Bästa låt: Two thousand and seventeen

Joakim Kilman

En ny skiva med Four Tet är alltid en upptäcktsresa. Den ständigt experimenterande Kieron Hebden har genom åren spretat hejvilt. Som Four Tet han gjort sig ett namn hos alla som uppskattar elektronisk musik som blandar lika delar rytmiskt sväng och sorget vemod. Men även om grunden alltid funnits där, med spruckna samplingar, jazziga trummor och dova beats, så lyckas han hela tiden ta sitt uttryck vidare.

New energy är den första av hans skivor som skulle kunna kallas tillbakablickande. Faktum är att den låter som en provkarta av Four Tets tjugo år långa karriär, där de vemodiga tongångarna från mästerverket Rounds paras med senare årens med house-doftande sound. Det skapar en säregen, bitterljuv atmosfär som sveper som en röd tråd i de lågmälda rytmerna. Men trots att ingredienserna är bekanta så känns slutresultatet levande och nytt. Ny energi, var det visst.

Bästa låt: Two thousand and seventeen

Joakim Kilman