2017-10-13 06:00

2017-10-13 06:00

Enslaved - Mångbottnat djup

Progressive metal

Enslaved
E
(Nuclear Blast Records)
Betyg:

Norska Enslaved har vandrat längs en väg i många långa år. Den har inte alltid varit spikrak, men det är fortfarande samma väg som startade som en smal stig 1991. Då var den norska black metal-scenen hett stoff för aftonpressen på grund av bränder, mord och en greve. 26 år senare, vägen är både bredare och av en mer varierad miljökaraktär – Enslaveds resa är faktiskt ganska imponerande.

E är en dynamisk skapelse vars estetiska konstruktion både lockar och skrämmer. Vad är det egentligen som händer under de sex spåren som fördelas på femtio minuter?

Du som lyssnare får både uppleva traditionellt black metal-driv, folklighet, lite shoegazekänsla, en dos post metal, keyboardmattor och en svävande saxofon. Enslaved vågar. Enslaved utmanar. Enslaved utvecklas. E vittnar om en enorm kreativitet där var låt är en berättelse med ett välarbetat djup.

De rutinerade åldermännen Grutle Kjellson och Ivar Björnson bevisar ännu en gång att gammal är äldst

Bästa låt: The river’s mouth

Jesper Löfvenborg

Norska Enslaved har vandrat längs en väg i många långa år. Den har inte alltid varit spikrak, men det är fortfarande samma väg som startade som en smal stig 1991. Då var den norska black metal-scenen hett stoff för aftonpressen på grund av bränder, mord och en greve. 26 år senare, vägen är både bredare och av en mer varierad miljökaraktär – Enslaveds resa är faktiskt ganska imponerande.

E är en dynamisk skapelse vars estetiska konstruktion både lockar och skrämmer. Vad är det egentligen som händer under de sex spåren som fördelas på femtio minuter?

Du som lyssnare får både uppleva traditionellt black metal-driv, folklighet, lite shoegazekänsla, en dos post metal, keyboardmattor och en svävande saxofon. Enslaved vågar. Enslaved utmanar. Enslaved utvecklas. E vittnar om en enorm kreativitet där var låt är en berättelse med ett välarbetat djup.

De rutinerade åldermännen Grutle Kjellson och Ivar Björnson bevisar ännu en gång att gammal är äldst

Bästa låt: The river’s mouth

Jesper Löfvenborg