2017-09-08 06:00

2017-09-08 06:00

Sparks - Oklanderligt och trallvänligt men distanserat

POP

Sparks
Hippopotamus
(BMG)
Betyg:

SVT visade i somras en K Special om Sparks och deras fans. Dokumentären inleds med en man som kallar sig för ljudkonstnär, kör Sparks kassettband genom en lamineringsmaskin och åtnjuter medborgarskap i någon okänd undervattensnation.

Ett band som attraherar så aparta figurer som denne lamineringsman skulle väl lätt kunna misstas för att själva röra sig i obegriplig terräng.

Brödraparet Ron och Russel Mael gör dock precis tvärtom. De har skapat musik tillsammans under nästan femtio år och som Sparks under drygt fyrtiofem; hela tiden i nära symbios med den populärkultur de så uppenbart är förtjusta i.

Låtarna är oklanderliga och smittsamt trallvänliga. Men det är så uppenbart att Ron och Russel fortsätter att behålla den där distansen till Sparks som de haft hela tiden. Det är lite för tokroligt för att jag som lyssnare inte ska fråga mig varför jag faktiskt ska ta det till mig.

Bästa låt: I wish you were fun.

Johanna Karlsson

SVT visade i somras en K Special om Sparks och deras fans. Dokumentären inleds med en man som kallar sig för ljudkonstnär, kör Sparks kassettband genom en lamineringsmaskin och åtnjuter medborgarskap i någon okänd undervattensnation.

Ett band som attraherar så aparta figurer som denne lamineringsman skulle väl lätt kunna misstas för att själva röra sig i obegriplig terräng.

Brödraparet Ron och Russel Mael gör dock precis tvärtom. De har skapat musik tillsammans under nästan femtio år och som Sparks under drygt fyrtiofem; hela tiden i nära symbios med den populärkultur de så uppenbart är förtjusta i.

Låtarna är oklanderliga och smittsamt trallvänliga. Men det är så uppenbart att Ron och Russel fortsätter att behålla den där distansen till Sparks som de haft hela tiden. Det är lite för tokroligt för att jag som lyssnare inte ska fråga mig varför jag faktiskt ska ta det till mig.

Bästa låt: I wish you were fun.

Johanna Karlsson