2017-09-08 06:00

2017-09-08 06:00

Neil Young - Kreativt byrålådefynd

RETRO

Neil Young
Hitchhiker (Reprise/Warner)
Betyg:

Eftersom Neil Young är både produktiv och rastlös har det länge ryktats om ett antal i princip färdiga skivor som hamnat i byrålådan.

En av de mer okända är Hitchiker som nu ser dagens ljus efter 41 år. Den spelades in i ett svep den 11 augusti 1976 och här dokumenterar Young några av sina alldeles nyskrivna sånger. Alla utom två kommer att dyka upp på skivor längre fram, bland annat klassiker som Pocahontas och Powderfinger och titelspåret så sent som på Le Noise 2010.

Tack vare producenten David Briggs närvaro är det ett snäpp över demos men i fokus står ändå låtarna i all sin råa, ursprungliga form utan finputs och pålägg. Det är som att man sitter med i rummet. Young själv är inne i ett kreativt och känslomässigt skov och nog hörs det att han intagit lite av substanserna han sjunger om i Hitchhiker – men resultatet är en vacker skiva som håller än och visar Youngs storhet.

Bästa låt: Pocahontas

Per Wiker

Eftersom Neil Young är både produktiv och rastlös har det länge ryktats om ett antal i princip färdiga skivor som hamnat i byrålådan.

En av de mer okända är Hitchiker som nu ser dagens ljus efter 41 år. Den spelades in i ett svep den 11 augusti 1976 och här dokumenterar Young några av sina alldeles nyskrivna sånger. Alla utom två kommer att dyka upp på skivor längre fram, bland annat klassiker som Pocahontas och Powderfinger och titelspåret så sent som på Le Noise 2010.

Tack vare producenten David Briggs närvaro är det ett snäpp över demos men i fokus står ändå låtarna i all sin råa, ursprungliga form utan finputs och pålägg. Det är som att man sitter med i rummet. Young själv är inne i ett kreativt och känslomässigt skov och nog hörs det att han intagit lite av substanserna han sjunger om i Hitchhiker – men resultatet är en vacker skiva som håller än och visar Youngs storhet.

Bästa låt: Pocahontas

Per Wiker