2017-09-01 06:00

2017-09-01 06:00

Randy Newman – Humoristiskt och innerligt

ROCK

Randy Newman
Dark matter (Nonesuch/Warner)
Betyg:

Dark matter är Randy Newmans första album i eget namn och med nya sånger på nio år, men overksam har han inte varit. Tvärtom verkar han ha fler projekt på gång än någonsin och är högaktuell med filmmusiken till Bilar 3.

Newman skriver låtar som ingen annan kan, som exempelvis åtta minuter långa inledningen The great debate eller dialogen mellan bröderna Kennedy i Brothers eller Putin, den sylvassa skrönan om Rysslands president.

Det är låtar som ibland inte borde gå att sjunga men Newman lyckas med mästerstycket och närmar sig en sorts bildrik rockvarieté med inslag av Tom Waits. Hans skarpa satir är bekant och känslan för träffande humoristiska formuleringar är intakt. Men lika bra blir det faktiskt när han blir allvarlig och sjunger innerligt om kärlek och åldrande, som i Lost without you och She chose me.

Då är det nästan så att man längtar efter en hel sådan platta med Newman.

Bästa låt: On the beach

Per Wiker

Dark matter är Randy Newmans första album i eget namn och med nya sånger på nio år, men overksam har han inte varit. Tvärtom verkar han ha fler projekt på gång än någonsin och är högaktuell med filmmusiken till Bilar 3.

Newman skriver låtar som ingen annan kan, som exempelvis åtta minuter långa inledningen The great debate eller dialogen mellan bröderna Kennedy i Brothers eller Putin, den sylvassa skrönan om Rysslands president.

Det är låtar som ibland inte borde gå att sjunga men Newman lyckas med mästerstycket och närmar sig en sorts bildrik rockvarieté med inslag av Tom Waits. Hans skarpa satir är bekant och känslan för träffande humoristiska formuleringar är intakt. Men lika bra blir det faktiskt när han blir allvarlig och sjunger innerligt om kärlek och åldrande, som i Lost without you och She chose me.

Då är det nästan så att man längtar efter en hel sådan platta med Newman.

Bästa låt: On the beach

Per Wiker