2018-08-03 08:09

2018-08-03 08:11

Nostalgisk hitkavalkad med GES

KARLSTAD

Mariebergsskogens gräsmatta är oförskämt grön och kvällssolen värmer folksamlingen som samlats för att se GES. Eric Gadd är support och öppnar kvällen med en handfull gamla hittar. Med bara en akustisk gitarr (och nån slags digital bastrumma) skapar han sväng. Falsettsången är lika trygg som den alltid har varit.
Betyg:

Om man gillar gamla hittar är man på helt rätt plats. GES har många sådana på lager. ”Vi har ju så många låtar som bara ligger och längtar eter att bli spelade!” säger Niklas Strömstedt och till publikens jubel avlägger han ett löfte att de inte kommer att spela en enda ny låt under kvällen. Det faktum att låttitlarna dessutom pryder scenen eliminerar alla eventuella tvivel – ikväll är det nostalgitripp som gäller och inget annat.

Vad innebär det då? Inget banbrytande förstås. Det är bekant, mysigt och underhållande. Trion återförenades på Skansen för två år sedan och förra sommaren gav de några få konserter. De fick blodad tand och bestämde sig för att turnera land och rike runt denna sommar.

Orup, Glenmark och Strömstedt är tillräckligt olika för att det ska bli intressant men inte så olika att det spretar. Framförallt har de en genuin och avslappnad interaktion på scenen. Mest avslappnad är Orup. Han lyser som en sol där han dansar runt på scenen i sina glitterbyxor. Men även Strömstedt och Glenmark ser ut att trivas. Deras entusiasm sprider sig ut i publiken, som svarar med leenden, dans och allsång.

Konsertens höjdpunkt, enligt mig, är när Orup lämnar stort utrymme åt publiken att sjunga textraderna i ”Regn åt mig”. Finns det något vackrare än när många människor sjunger ihop? Mest tryck är det i ”Hon är min” och ”Jag är en jävel på kärlek”. Där utnyttjas den påkostade produktionen till fullo och GES ger allt.

Det var VM-låten ”När vi gräver guld i USA” som förde dem samman 1994. Det var där allt började. GES avrundar konserten med denna låt. Och så är cirkeln sluten. Eller? Vi får väl se.

 

? Strömstedt trodde att det var fredag och Glenmark sa att han är från Östermalm. Solsting?

! En eloge till blåsmusikerna som adderade det lilla extra!

Om man gillar gamla hittar är man på helt rätt plats. GES har många sådana på lager. ”Vi har ju så många låtar som bara ligger och längtar eter att bli spelade!” säger Niklas Strömstedt och till publikens jubel avlägger han ett löfte att de inte kommer att spela en enda ny låt under kvällen. Det faktum att låttitlarna dessutom pryder scenen eliminerar alla eventuella tvivel – ikväll är det nostalgitripp som gäller och inget annat.

Vad innebär det då? Inget banbrytande förstås. Det är bekant, mysigt och underhållande. Trion återförenades på Skansen för två år sedan och förra sommaren gav de några få konserter. De fick blodad tand och bestämde sig för att turnera land och rike runt denna sommar.

Orup, Glenmark och Strömstedt är tillräckligt olika för att det ska bli intressant men inte så olika att det spretar. Framförallt har de en genuin och avslappnad interaktion på scenen. Mest avslappnad är Orup. Han lyser som en sol där han dansar runt på scenen i sina glitterbyxor. Men även Strömstedt och Glenmark ser ut att trivas. Deras entusiasm sprider sig ut i publiken, som svarar med leenden, dans och allsång.

Konsertens höjdpunkt, enligt mig, är när Orup lämnar stort utrymme åt publiken att sjunga textraderna i ”Regn åt mig”. Finns det något vackrare än när många människor sjunger ihop? Mest tryck är det i ”Hon är min” och ”Jag är en jävel på kärlek”. Där utnyttjas den påkostade produktionen till fullo och GES ger allt.

Det var VM-låten ”När vi gräver guld i USA” som förde dem samman 1994. Det var där allt började. GES avrundar konserten med denna låt. Och så är cirkeln sluten. Eller? Vi får väl se.

 

? Strömstedt trodde att det var fredag och Glenmark sa att han är från Östermalm. Solsting?

! En eloge till blåsmusikerna som adderade det lilla extra!

  • Linnea Eriksson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.