2018-02-11 06:29

2018-02-11 15:25

Innerligt med Uno Svenningsson

NÖJE

Vem? Uno Svenningsson
Var? Mässhallen, Nöjesfabriken, Karlstad
När? 10 februari
Publik? Fullsatt
Betyg:

Liksom flera andra artister surfar Uno Svenningsson på uppmärksamheten som TV-programmet ”Så mycket bättre” ger.

Han är aktuell med både skivsläpp och turné. I lördags gästade han Karlstad. Kvällens repertoar bestod av en handfull låtar från det rykande färska coveralbumet ”Andras sånger”, men framförallt spelade han låtar från sin egen karriär. 

Uno Svenningsson öppnar konserten med de tre första spåren från ”Uno” – hans första soloskiva, som släpptes 1994. Det är ett årtal som återkommer flera gånger i mellansnacken. Vi får kika in i världen bakom hitlåtarna på det album som kan sägas vara höjdpunkten i Uno Svenningssons karriär. Det blir personligt och innerligt. De nakna låttexterna kommer ännu närmare när de sätts i ett sammanhang. Särskilt berörande är ”Om du bara visste”, som är en hyllning till Uno Svenningssons morfar och farfar.

Inga garantier

Det finns förstås inga garantier för att en medverkan i ”Så mycket bättre” ska leda till ett uppsving i karriären. Det krävs fortfarande det där lilla extra. Uno Svenningsson har det. Hans karaktäristiska sångröst tar oss med på en mysig nostalgitripp (till och med när låten han sjunger är skriven relativt nyligen av en trettio år yngre artistkollega). Han har också en förmåga att fånga upp publiken.

Stämningen i lokalen är uppsluppen och hjärtlig. Fansen verkar inte ha glömt honom, trots att det är tretton år sen han senast var ute på konserthusturné. 

Hitkavalkad

Uno Svenningsson avrundar med en hitkavalkad. ”Nära sanningen” svänger ordentligt och ”Under ytan” är en väntad favorit. Jubel hörs redan efter några toner och alla sjunger med i refrängen. Musikerna tackar och lämnar scenen men publiken fortsätter a capella.

”Jag vet, jag vet, jag vet att du finns där” ekar det istället för ”en gång till”. Extranumren ”Du kommer ångra det här” och ”Vindarna” sitter som en smäck och när tonerna till ”Vågorna” rullar ut från scenen gungar publiken i takt. 

Visst är det lite rostigt ibland. Ytan är något ärgad. Men under den glänser det fortfarande. 

 

? Var dagsformen sisådär eller har röstomfånget krympt sen -94?

! Fina texter! Både Uno Svenningssons egna men också ett par av de lånade.

Liksom flera andra artister surfar Uno Svenningsson på uppmärksamheten som TV-programmet ”Så mycket bättre” ger.

Han är aktuell med både skivsläpp och turné. I lördags gästade han Karlstad. Kvällens repertoar bestod av en handfull låtar från det rykande färska coveralbumet ”Andras sånger”, men framförallt spelade han låtar från sin egen karriär. 

Uno Svenningsson öppnar konserten med de tre första spåren från ”Uno” – hans första soloskiva, som släpptes 1994. Det är ett årtal som återkommer flera gånger i mellansnacken. Vi får kika in i världen bakom hitlåtarna på det album som kan sägas vara höjdpunkten i Uno Svenningssons karriär. Det blir personligt och innerligt. De nakna låttexterna kommer ännu närmare när de sätts i ett sammanhang. Särskilt berörande är ”Om du bara visste”, som är en hyllning till Uno Svenningssons morfar och farfar.

Inga garantier

Det finns förstås inga garantier för att en medverkan i ”Så mycket bättre” ska leda till ett uppsving i karriären. Det krävs fortfarande det där lilla extra. Uno Svenningsson har det. Hans karaktäristiska sångröst tar oss med på en mysig nostalgitripp (till och med när låten han sjunger är skriven relativt nyligen av en trettio år yngre artistkollega). Han har också en förmåga att fånga upp publiken.

Stämningen i lokalen är uppsluppen och hjärtlig. Fansen verkar inte ha glömt honom, trots att det är tretton år sen han senast var ute på konserthusturné. 

Hitkavalkad

Uno Svenningsson avrundar med en hitkavalkad. ”Nära sanningen” svänger ordentligt och ”Under ytan” är en väntad favorit. Jubel hörs redan efter några toner och alla sjunger med i refrängen. Musikerna tackar och lämnar scenen men publiken fortsätter a capella.

”Jag vet, jag vet, jag vet att du finns där” ekar det istället för ”en gång till”. Extranumren ”Du kommer ångra det här” och ”Vindarna” sitter som en smäck och när tonerna till ”Vågorna” rullar ut från scenen gungar publiken i takt. 

Visst är det lite rostigt ibland. Ytan är något ärgad. Men under den glänser det fortfarande. 

 

? Var dagsformen sisådär eller har röstomfånget krympt sen -94?

! Fina texter! Både Uno Svenningssons egna men också ett par av de lånade.

  • Linnea Eriksson

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.