2017-11-04 10:49

2017-11-04 10:49

En underhållande kväll med Malmberg

På scen

Claes Malmberg: ”The best of… Claes Malmberg”
Publik: ca 600
Plats: Karlstad CCC
Medverkande musiker: Thomas Darelid, Lars Larholm & Per Hovensjö
Betyg:

Claes Malmberg är ute på turné med en föreställning som är baserad på hans tre tidigare liveshower. I fredags gästade han Karlstad och blandningen av humor och musik skapade en mysig stämning.

Claes Malmberg avslöjar sitt ursprung både med sin dialekt och genom att vara ovanligt kvick med orden, på sant Göteborgsmanér. Han har ett fascinerande driv och tempo i sina monologer. Att han pratar mycket lär vara något han fått höra genom åren. Med självdistans låtsas han förmedla den tråkiga nyheten att han har en allvarlig och ovanlig sjukdom som innebär att han kvävs om han inte pratar.

Självdistansen är närvarande även i Malmbergs sätt att röra sig på scenen. I första musiknumret bjuder han på sig själv med några danssteg. Och mer än en gång handlar skämten om hans egen figur. Claes Malmberg berättar historier från skoltiden – den välbesökta rökrutan, första fyllan på häxblandning och tafatt kärlek. Han berättar även om hur han skolkade från gymnasiet och istället blev hustomte på en liten teater, där han senare var med i sin första teateruppsättning (som en gök i tajta trikåer). Att Malmberg inte bara är komiker utan även skådespelare märks. På ett naturligt sätt tar han ut svängarna både med rösten och kroppsspråket.

Under showens lättsamma yta lurar en del intellektuella funderingar. Hur gick det till när Maria blev gravid med Jesus? Eller när matematiker upptäckte kvarkarna? Hur ska en förhålla sig till genusforskning med resultat som man inte kan relatera till? Förtjänade Bob Dylan litteraturpriset? Dessa frågeställningar, om än höljda i ironi och under bältet-humor, bidrar med en intressant skärpa.

Med sig på scen hade Claes Malmberg tre musiker. I och med att de hela tiden satt vid sina instrument i en halvcirkel runt Malmberg hade man väntat sig fler inslag av musik. Potentialen utnyttjades till fullo först i extranumret – en finstämd duett med smäktande munspel.

Claes Malmberg är ute på turné med en föreställning som är baserad på hans tre tidigare liveshower. I fredags gästade han Karlstad och blandningen av humor och musik skapade en mysig stämning.

Claes Malmberg avslöjar sitt ursprung både med sin dialekt och genom att vara ovanligt kvick med orden, på sant Göteborgsmanér. Han har ett fascinerande driv och tempo i sina monologer. Att han pratar mycket lär vara något han fått höra genom åren. Med självdistans låtsas han förmedla den tråkiga nyheten att han har en allvarlig och ovanlig sjukdom som innebär att han kvävs om han inte pratar.

Självdistansen är närvarande även i Malmbergs sätt att röra sig på scenen. I första musiknumret bjuder han på sig själv med några danssteg. Och mer än en gång handlar skämten om hans egen figur. Claes Malmberg berättar historier från skoltiden – den välbesökta rökrutan, första fyllan på häxblandning och tafatt kärlek. Han berättar även om hur han skolkade från gymnasiet och istället blev hustomte på en liten teater, där han senare var med i sin första teateruppsättning (som en gök i tajta trikåer). Att Malmberg inte bara är komiker utan även skådespelare märks. På ett naturligt sätt tar han ut svängarna både med rösten och kroppsspråket.

Under showens lättsamma yta lurar en del intellektuella funderingar. Hur gick det till när Maria blev gravid med Jesus? Eller när matematiker upptäckte kvarkarna? Hur ska en förhålla sig till genusforskning med resultat som man inte kan relatera till? Förtjänade Bob Dylan litteraturpriset? Dessa frågeställningar, om än höljda i ironi och under bältet-humor, bidrar med en intressant skärpa.

Med sig på scen hade Claes Malmberg tre musiker. I och med att de hela tiden satt vid sina instrument i en halvcirkel runt Malmberg hade man väntat sig fler inslag av musik. Potentialen utnyttjades till fullo först i extranumret – en finstämd duett med smäktande munspel.

  • Linnea Eriksson

? Undrar om Claes Malmberg känner till att han syntes på storbild i samma lokal en vecka tidigare när Alex & Sigge visade en sketch från ”Måndagsklubben”.

! En vuxen man berättar sagan om de tre Bockarna Bruse och får en hel publik med vuxna människor att skratta – det kan verka enkelt men är i själva verket en bedrift. Och väldigt kul.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.