2017-10-22 11:14

2017-10-22 11:14

Äntligen talar David Batra om elefanten

Ståupp

David Batra
”Elefanten i rummet – han som är gift med henne”
Scalateatern, Karlstad
Publik: Fullsatt
Betyg:

David Batras föräldrar hälsar folk välkomna på en storbild. Det sätter en passande ton. Showen är rakt igenom mysig och personlig, precis som den inledande filmsnutten. Batras senaste föreställning tar kål på fördomarna att komiker är roliga hela tiden och att politiker är seriösa hela tiden.

David Batra har knappt hunnit hälsa på publiken innan det ges ett tillfälle för honom att visa vilken skicklig improvisatör han är. En kvinna är några minuter sen och letar efter sin plats. Batra hugger direkt och inleder en konversation. Missförstånd blir till komik i stunden och publiken gapskrattar. Den som behöver resa sig för en kisspaus får räkna med att bli Batras sidekick. Det är imponerande hur han lyckas hålla alla bollar i luften och hur väl han väver in de improviserade konversationerna i manuset.

Huvudtemat för showen är livet som gift med en toppolitiker. Anna Kinberg Batra medverkar själv på ett hörn. David Batra målar upp humoristiska bilder av kontrasterna i ett giftermål mellan en komiker och en politiker. Förutom tillspetsade historier från makarna Batras vardag ryms mycket annat. Lustiga iakttagelser om familjeliv i allmänhet – bortskämda unga gäster på barnkalas och långtråkiga föräldramöten som aldrig vill ta slut.

David Batra betar också av några teman som är vanligt förekommande i nutida ståupp: nättroll, mobilberoende, under bältet-humor, smygrasism och könsroller. Oavsett ämne är tonen hela tiden lättsam. Batra har självdistans men samtidigt också en annan slags distans. Han är personlig men lämnar inte totalt ut sig själv (eller sin fru). När vissa av hans kollegor släpper garden helt och hållet nöjer han sig med att avslöja att han varken kan dyka eller vissla. Han håller sig i den grunda delen av bassängen men det blir ändå inte ytligt.

David Batra kan nog sägas vara en av Sveriges mysigaste komiker. Och mindre mysig blir han inte efter att ha visat oss sin kärlek till elefanten i rummet.


! Jag hade kunnat sitta en hel kväll och lyssna på Batra imitera språk han inte kan.

? Går det att lämna mer utrymme åt improvisation? De spontana skämten är nästan roligast.

David Batras föräldrar hälsar folk välkomna på en storbild. Det sätter en passande ton. Showen är rakt igenom mysig och personlig, precis som den inledande filmsnutten. Batras senaste föreställning tar kål på fördomarna att komiker är roliga hela tiden och att politiker är seriösa hela tiden.

David Batra har knappt hunnit hälsa på publiken innan det ges ett tillfälle för honom att visa vilken skicklig improvisatör han är. En kvinna är några minuter sen och letar efter sin plats. Batra hugger direkt och inleder en konversation. Missförstånd blir till komik i stunden och publiken gapskrattar. Den som behöver resa sig för en kisspaus får räkna med att bli Batras sidekick. Det är imponerande hur han lyckas hålla alla bollar i luften och hur väl han väver in de improviserade konversationerna i manuset.

Huvudtemat för showen är livet som gift med en toppolitiker. Anna Kinberg Batra medverkar själv på ett hörn. David Batra målar upp humoristiska bilder av kontrasterna i ett giftermål mellan en komiker och en politiker. Förutom tillspetsade historier från makarna Batras vardag ryms mycket annat. Lustiga iakttagelser om familjeliv i allmänhet – bortskämda unga gäster på barnkalas och långtråkiga föräldramöten som aldrig vill ta slut.

David Batra betar också av några teman som är vanligt förekommande i nutida ståupp: nättroll, mobilberoende, under bältet-humor, smygrasism och könsroller. Oavsett ämne är tonen hela tiden lättsam. Batra har självdistans men samtidigt också en annan slags distans. Han är personlig men lämnar inte totalt ut sig själv (eller sin fru). När vissa av hans kollegor släpper garden helt och hållet nöjer han sig med att avslöja att han varken kan dyka eller vissla. Han håller sig i den grunda delen av bassängen men det blir ändå inte ytligt.

David Batra kan nog sägas vara en av Sveriges mysigaste komiker. Och mindre mysig blir han inte efter att ha visat oss sin kärlek till elefanten i rummet.


! Jag hade kunnat sitta en hel kväll och lyssna på Batra imitera språk han inte kan.

? Går det att lämna mer utrymme åt improvisation? De spontana skämten är nästan roligast.

  • Linnea Eriksson