2017-03-18 15:55

2017-03-18 15:55

Högsta betyg till Johnossi

KONSERT

Redan en handfull låtar in i Johnossis återkomst till Karlstad börjar min yrkesverksamma sida mentalt diskutera med min musikälskande dito. Kan det bli mycket bättre än så här och hur översätter man duons prestation till den siffra som recensionens läsare kräver och har rutinmässigt vant sig vid?
Betyg:

Stockholmsduon John Engelbert och Oskar "Ossi" Bonde har alltsedan den självbetitlade debuten (2006) släppt rockmusik som inte kan bli fel. Lagom garagigt, lagom folkligt och lagom melodistarkt. De har självklara publikfavoriter som Man must dance, What’s the point och 18 karat gold, men framförallt besitter de en talang som få band kan matcha.

Smart blandning

Kvällens är en smart blandning av låtar från den månadsgamla plattan Blood Jungle och diskografins fyra andra skivor. Balansen är klockren och redan från öppnande singeln Air is free börjar man bygga upp en publikförförande energinivå. Ingen självklarhet då ljumma liveprestationer har tappat karlstadpubliken förr. Gone forever tar rygg på öppningslåten – kan vara en av världens bästa rockdängor. Jag ryser av välbehag.

Måste även hylla hur killarna äger scenen. Ossis öppna trumset på högerflanken som möjliggör att följa varje slag, vilken inlevelse, jäkligt rock’n’roll. Till vänster stöttas de av en livemusiker på synth vars återkommande New Order-passningar både förändrar och förbättrar låtar som Got your gun och 18 karat gold. Å så har vi Engelbert, han dominerar totalt. Vilken karisma och professionell entertainer. Han är i total synk med sin vapendragare på trumpallen och har en av branschens bästa rockröster. Ja jag säger det igen, den rösten.

Äger Nöjes

Johnossi accelererar och halvvägs in i setet har de hela Nöjes i sin ägo. Det är fascinerande hur energi föder energi och leder till euforisk masshypnos medelst allsång och omedveten spontandans. Samspelet mellan band och publik är en del av essensen i nöjesbranschen och här och nu bevisar Johnossi att de är ett av landets bästa liveband.

Tiden försvinner och plötsligt lotsar de oss in i slutakten via en drömsk Summerbreeze. Into the wild både är och känns som den perfekta öppningslåten, här kommer den i slutet och vi upplever en aning synthigare liveversion. De där New Order-vibbarna igen. Inte lika energikokande som andra låtar, men troligen kvällen vackraste stund. Att de sen stänger showen med en galet medryckande version av måstelåten Roscoe känns helt rätt, och äntligen har mitt mentala diskuterat klart. Det finns igen annan lösning än siffran fem och högsta betyg.

Stockholmsduon John Engelbert och Oskar "Ossi" Bonde har alltsedan den självbetitlade debuten (2006) släppt rockmusik som inte kan bli fel. Lagom garagigt, lagom folkligt och lagom melodistarkt. De har självklara publikfavoriter som Man must dance, What’s the point och 18 karat gold, men framförallt besitter de en talang som få band kan matcha.

Smart blandning

Kvällens är en smart blandning av låtar från den månadsgamla plattan Blood Jungle och diskografins fyra andra skivor. Balansen är klockren och redan från öppnande singeln Air is free börjar man bygga upp en publikförförande energinivå. Ingen självklarhet då ljumma liveprestationer har tappat karlstadpubliken förr. Gone forever tar rygg på öppningslåten – kan vara en av världens bästa rockdängor. Jag ryser av välbehag.

Måste även hylla hur killarna äger scenen. Ossis öppna trumset på högerflanken som möjliggör att följa varje slag, vilken inlevelse, jäkligt rock’n’roll. Till vänster stöttas de av en livemusiker på synth vars återkommande New Order-passningar både förändrar och förbättrar låtar som Got your gun och 18 karat gold. Å så har vi Engelbert, han dominerar totalt. Vilken karisma och professionell entertainer. Han är i total synk med sin vapendragare på trumpallen och har en av branschens bästa rockröster. Ja jag säger det igen, den rösten.

Äger Nöjes

Johnossi accelererar och halvvägs in i setet har de hela Nöjes i sin ägo. Det är fascinerande hur energi föder energi och leder till euforisk masshypnos medelst allsång och omedveten spontandans. Samspelet mellan band och publik är en del av essensen i nöjesbranschen och här och nu bevisar Johnossi att de är ett av landets bästa liveband.

Tiden försvinner och plötsligt lotsar de oss in i slutakten via en drömsk Summerbreeze. Into the wild både är och känns som den perfekta öppningslåten, här kommer den i slutet och vi upplever en aning synthigare liveversion. De där New Order-vibbarna igen. Inte lika energikokande som andra låtar, men troligen kvällen vackraste stund. Att de sen stänger showen med en galet medryckande version av måstelåten Roscoe känns helt rätt, och äntligen har mitt mentala diskuterat klart. Det finns igen annan lösning än siffran fem och högsta betyg.

  • Jesper Löfvenborg

Johnossi

Var: Nöjesfabriken, Karlstad

Längd: ca 90 minuter

Publik: 700

! Vilket samspel John och Oskar, rena tvillingsynket. Ett sant musikaliskt radarpar.

? Finns inga frågetecken en kväll som detta. Allt känns perfekt.