2016-02-03 22:21

2016-02-03 22:21

Anders Jansson är lätt att tycka om

PÅ SCEN

Kom in och stäng dörren
Av och med Anders Jansson
Scalateatern, Karlstad
Publik: Fullsatt, 410

Ljuset tänds och Anders Janssons skogshuggarsiluett träder fram. Han inviger kvällen med en inlevelsefull synthdans till Depeche Modes Strangelove och Karlstadpubliken älskar honom från första stund. Det är första gången han är solo på ståuppturné och som enda sidekick har han Samantha, en uppstoppad räv.

Vi sammankopplar Anders Jansson med Hipp Hipp!-seriens dråpliga karaktärer såsom Tiffany Persson, journalisten Morgan Pålsson och Mike Higgins i sketchen Svenska för nybörjare. I sin soloshow får han visa att han klarar sig utan parhästen Johan Wester. Och det gör han galant. Även om många element och teman känns igen, är materialet nytt och eget. Det är driv och skratt kvällen igenom.

Vad väljer då en erkänd komiker att berätta när han får chansen att möta den svenska publiken? Tja, ett bildspel på misslyckade uppstoppade djur och vad olika udda syndrom heter på tyska... Anders Jansson har valt bort politiska teman –han är inte ute efter att uppvigla eller inspirera. I stället delar han med sig av sina ambitiösa dagdrömmar, säregna minnen och nördiga betraktelser. Merparten av tiden driver han ödmjukt med sig själv. En 48-åring som vill vara cool med kidsen där han glider omkring i överdimensionerade hörlurar på en elmoppe i Lund. Tills självbilden hinner i kapp, och han inser att han är mer ÖoB än Armani.

Anders Janssons trumfkort är att han inte har några hämningar, han är avslappnad och han är intresserad. Det uppstår kemi i publikmötet, och showen bjuder på trivsel och skrattsalvor. Anders Jansson gör exakta imitationer av alltifrån den mörkrädde hunden Leroy till en Carl Bildt som dansar loss på Nobelfesten. Han hoppar obekymrat mellan olika dialekter, och adderar ett spralligt kroppsspråk för att understryka poänger.

Enligt ett personlighetstest på nätet är hans mentala ålder 12 år. En man som dansar robotdans på föräldramöten, undviker att duscha, gymmar till Britney Spears-låtar och vet vilka instrument som platsar var i luftinstrumentshierarkin. Det är väldigt lätt att tycka om honom.

? Mycket trevlig kväll, men ingen ren katharsis.

! Aldrig har en illustration av vaxtömning varit så hejdlöst rolig.

Ljuset tänds och Anders Janssons skogshuggarsiluett träder fram. Han inviger kvällen med en inlevelsefull synthdans till Depeche Modes Strangelove och Karlstadpubliken älskar honom från första stund. Det är första gången han är solo på ståuppturné och som enda sidekick har han Samantha, en uppstoppad räv.

Vi sammankopplar Anders Jansson med Hipp Hipp!-seriens dråpliga karaktärer såsom Tiffany Persson, journalisten Morgan Pålsson och Mike Higgins i sketchen Svenska för nybörjare. I sin soloshow får han visa att han klarar sig utan parhästen Johan Wester. Och det gör han galant. Även om många element och teman känns igen, är materialet nytt och eget. Det är driv och skratt kvällen igenom.

Vad väljer då en erkänd komiker att berätta när han får chansen att möta den svenska publiken? Tja, ett bildspel på misslyckade uppstoppade djur och vad olika udda syndrom heter på tyska... Anders Jansson har valt bort politiska teman –han är inte ute efter att uppvigla eller inspirera. I stället delar han med sig av sina ambitiösa dagdrömmar, säregna minnen och nördiga betraktelser. Merparten av tiden driver han ödmjukt med sig själv. En 48-åring som vill vara cool med kidsen där han glider omkring i överdimensionerade hörlurar på en elmoppe i Lund. Tills självbilden hinner i kapp, och han inser att han är mer ÖoB än Armani.

Anders Janssons trumfkort är att han inte har några hämningar, han är avslappnad och han är intresserad. Det uppstår kemi i publikmötet, och showen bjuder på trivsel och skrattsalvor. Anders Jansson gör exakta imitationer av alltifrån den mörkrädde hunden Leroy till en Carl Bildt som dansar loss på Nobelfesten. Han hoppar obekymrat mellan olika dialekter, och adderar ett spralligt kroppsspråk för att understryka poänger.

Enligt ett personlighetstest på nätet är hans mentala ålder 12 år. En man som dansar robotdans på föräldramöten, undviker att duscha, gymmar till Britney Spears-låtar och vet vilka instrument som platsar var i luftinstrumentshierarkin. Det är väldigt lätt att tycka om honom.

? Mycket trevlig kväll, men ingen ren katharsis.

! Aldrig har en illustration av vaxtömning varit så hejdlöst rolig.