2015-01-15 15:07

2015-06-29 16:02

Karlstad förlänger med Putte i Parken

KARLSTAD

(UPPDATERAD) Karlstads kommun förlänger avtalet med arrangören av Putte i Parken i ytterligare tre år. Även i år blir sommarfestivalen gratis för besökarna.
– Nu börjar vi skissa på ett så intressant artistutbud som det bara går, säger Niclas Lagerstam till NWT.

I ett pressmeddelande säger Karlstad kommun att de har tecknat ett nytt marknadsföringsavtal med Putte i Parken som innebär att de går in med sammanlagt 800 000 kronor per år i ytterligare tre år. I gengäld åtar sig festivalen bland annat att artisterna ska ha en jämn könsfördelning, spegla olika kulturer och att festivalen ska vara tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Putte i Parken åtar sig också att jobba med det drogförebyggande projektet Blås grönt och arbeta för att utvecklas till ett miljöcertifierat arrangemang.

– Vi är nöjda med samarbetet som gjort Karlstad till en ännu mer attraktiv evenemangsstad, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

– Putte har gett Karlstadsborna ett bredare kulturutbud och lockat besökare som ökat omsättningen inom turismnäringen. Det här visar att investeringar i besöksnäringen är lönsamma för kommunen. Det ger ökade skatteintäkter som i sin tur kan användas till att utveckla verksamheter inom till exempel skola, vård och omsorg, fortsätter Per-Samuel Nisser.

För festivalgeneralen Niclas Lagerstam innebär avtalet ett startskott för arbetet med sommarens festival.

– Det är viktigt att ha en kommun med sig när man gör en festival av den här storleken. Det är bra om alla är med på tåget och styr åt samma håll. Kommunen har sett att det gynnar staden, så vi är två parter som helt enkelt är väldigt nöjda med varandra.

Vad har Putte som kan locka artister i år?

– Många artister vill spela på Putte, speciellt efter publiksuccén i fjol. Vi har mycket gratis bara genom det. Dessutom är vi omtyckta som arrangörer och Mariebergsskogen är en bra sommarscen. Vi kan inte konkurrera med de största festivalerna och deras toppnamn, men vi kan utveckla det här under de kommande åren och vem vet var det kan sluta.

Är 60 000 besökare ett tak eller finns det utrymme för fler?

– Den bästa dagen i fjol var lördagen, då hade vi 25 000. Det skulle vi kunna ha även de andra dagarna och då skulle det bli 75 000. Beroende på väder och så där kan det nog landa på mellan 40 000 och 80 000 besökare. Vi är väldigt nöjda med publiksiffran från i fjol, vi ser det inte som att vi måste sträva efter att slå den siffran.

Vad kan publiken förvänta sig när det gäller storleksordning på akterna?

– Programmet från i fjol är nog representativt storleksmässigt för i år. Men jag vill inte spekulera i bokningar ännu.

Vad händer nu?

– Nu börjar vi skissa på ett så intressant artistutbud som det bara går. Det är bara att spotta i händerna och köra!

Putte i parken arrangeras 2 - 4 juli.

I ett pressmeddelande säger Karlstad kommun att de har tecknat ett nytt marknadsföringsavtal med Putte i Parken som innebär att de går in med sammanlagt 800 000 kronor per år i ytterligare tre år. I gengäld åtar sig festivalen bland annat att artisterna ska ha en jämn könsfördelning, spegla olika kulturer och att festivalen ska vara tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Putte i Parken åtar sig också att jobba med det drogförebyggande projektet Blås grönt och arbeta för att utvecklas till ett miljöcertifierat arrangemang.

– Vi är nöjda med samarbetet som gjort Karlstad till en ännu mer attraktiv evenemangsstad, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

– Putte har gett Karlstadsborna ett bredare kulturutbud och lockat besökare som ökat omsättningen inom turismnäringen. Det här visar att investeringar i besöksnäringen är lönsamma för kommunen. Det ger ökade skatteintäkter som i sin tur kan användas till att utveckla verksamheter inom till exempel skola, vård och omsorg, fortsätter Per-Samuel Nisser.

För festivalgeneralen Niclas Lagerstam innebär avtalet ett startskott för arbetet med sommarens festival.

– Det är viktigt att ha en kommun med sig när man gör en festival av den här storleken. Det är bra om alla är med på tåget och styr åt samma håll. Kommunen har sett att det gynnar staden, så vi är två parter som helt enkelt är väldigt nöjda med varandra.

Vad har Putte som kan locka artister i år?

– Många artister vill spela på Putte, speciellt efter publiksuccén i fjol. Vi har mycket gratis bara genom det. Dessutom är vi omtyckta som arrangörer och Mariebergsskogen är en bra sommarscen. Vi kan inte konkurrera med de största festivalerna och deras toppnamn, men vi kan utveckla det här under de kommande åren och vem vet var det kan sluta.

Är 60 000 besökare ett tak eller finns det utrymme för fler?

– Den bästa dagen i fjol var lördagen, då hade vi 25 000. Det skulle vi kunna ha även de andra dagarna och då skulle det bli 75 000. Beroende på väder och så där kan det nog landa på mellan 40 000 och 80 000 besökare. Vi är väldigt nöjda med publiksiffran från i fjol, vi ser det inte som att vi måste sträva efter att slå den siffran.

Vad kan publiken förvänta sig när det gäller storleksordning på akterna?

– Programmet från i fjol är nog representativt storleksmässigt för i år. Men jag vill inte spekulera i bokningar ännu.

Vad händer nu?

– Nu börjar vi skissa på ett så intressant artistutbud som det bara går. Det är bara att spotta i händerna och köra!

Putte i parken arrangeras 2 - 4 juli.