2017-12-14 20:49

2017-12-14 20:50

Tulpanfeber – Kärlek och olycka i fina miljöer

DRAMA

Tulpanfeber
Regi: Justin Chadwick
Betyg:

I 1600-talets Amsterdam når handeln med tulpanlökar dagligen nya höjder. Den välbärgade handelsmannen Cornelis (Christoph Waltz) försöker att skapa familjelycka med sin mycket yngre fru Sophia (Alicia Vikander). Men när Cornelis anlitar en ung konstnär för att måla deras porträtt innebär det samtidigt att han förstör alla chanser till ett lyckligt slut.

Miljöerna är så fint gestaltade att det är en fröjd för ögonen. Mindre fina är de otaliga exempel på hur lågt en människa kan bete sig för att få sin vilja igenom. I krig och kärlek är allt tillåtet... Eller?

Filmens styrka är de glimrande skådespelarna, med Alicia Vikander och Christoph Waltz i spetsen.

Synd bara att manuset känns ofullständigt; karaktärerna gör si och så men det förklaras sällan varför. Boven i dramat är den snåla speltiden (107 minuter) som inte tillåter karaktärsutveckling.

Tulip fever är en bra film som hade kunnat vara så mycket bättre.

Extramaterial: tre minidokumentärer.

Magnus Bergström

I 1600-talets Amsterdam når handeln med tulpanlökar dagligen nya höjder. Den välbärgade handelsmannen Cornelis (Christoph Waltz) försöker att skapa familjelycka med sin mycket yngre fru Sophia (Alicia Vikander). Men när Cornelis anlitar en ung konstnär för att måla deras porträtt innebär det samtidigt att han förstör alla chanser till ett lyckligt slut.

Miljöerna är så fint gestaltade att det är en fröjd för ögonen. Mindre fina är de otaliga exempel på hur lågt en människa kan bete sig för att få sin vilja igenom. I krig och kärlek är allt tillåtet... Eller?

Filmens styrka är de glimrande skådespelarna, med Alicia Vikander och Christoph Waltz i spetsen.

Synd bara att manuset känns ofullständigt; karaktärerna gör si och så men det förklaras sällan varför. Boven i dramat är den snåla speltiden (107 minuter) som inte tillåter karaktärsutveckling.

Tulip fever är en bra film som hade kunnat vara så mycket bättre.

Extramaterial: tre minidokumentärer.

Magnus Bergström

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.