2017-01-07 06:00

2017-01-10 10:37

Miles ahead - Otraditionellt om Miles Davis

DRAMA

Miles ahead Regi: Don Cheadle
Betyg:

Det här har varit något av ett kärleksprojekt för Don Cheadle, han står både för huvudroll och regi. Han porträtterar den legendariske jazzmusikern Miles Davis, alltid före sin tid som filmens titel poängterar. Men det är absolut ingen biopic i den traditionella meningen – här möter vi i stället musikern under några intensiva timmar i ett fiktivt scenario. Visst finns det verklighetsförankring, men snarare i personligheter och miljöer än i den faktiska handlingen.

Don Cheadle gör ett fint jobb i sin regidebut. Filmen tar avstamp i en period då Davis kreativitet hamnat i en rejäl svacka. Tillbakablickar på ett liv kantat av både ris och ros varvas med en rätt bisarr katt och råtta-story där ett inspelningsband hamnar i orätta händer.

Cheadle har försökt fånga personligheten, de grova dragen och drivkraften i stället för att pliktskyldigt redovisa ett levnadsöde. Filmen är hela tiden fascinerande även om man kommer på sig själv med att undra vad som faktiskt är sant och vad som är hittepå.

CARL EDLOM

Det här har varit något av ett kärleksprojekt för Don Cheadle, han står både för huvudroll och regi. Han porträtterar den legendariske jazzmusikern Miles Davis, alltid före sin tid som filmens titel poängterar. Men det är absolut ingen biopic i den traditionella meningen – här möter vi i stället musikern under några intensiva timmar i ett fiktivt scenario. Visst finns det verklighetsförankring, men snarare i personligheter och miljöer än i den faktiska handlingen.

Don Cheadle gör ett fint jobb i sin regidebut. Filmen tar avstamp i en period då Davis kreativitet hamnat i en rejäl svacka. Tillbakablickar på ett liv kantat av både ris och ros varvas med en rätt bisarr katt och råtta-story där ett inspelningsband hamnar i orätta händer.

Cheadle har försökt fånga personligheten, de grova dragen och drivkraften i stället för att pliktskyldigt redovisa ett levnadsöde. Filmen är hela tiden fascinerande även om man kommer på sig själv med att undra vad som faktiskt är sant och vad som är hittepå.

CARL EDLOM