2016-09-24 06:00

2016-09-26 15:52

Vinyl - Ger ojämnheten ett ansikte

TV-SERIE

VinylSkapad av: Terence Winter, Martin Scorsese, Mick Jagger
Betyg:

Året är 1973 och platsen New York, USA. Musikbranschen handlar inte bara om musik utan också om droger och sex.

Richie Finestra (Bobby Cannavale) är chef på ett nystartat skivbolag och bränner sitt livsljus i båda ändar. Att vara på topp i en händelserik bransch - punk, disco och hip-hop är på väg att slå igenom - och samtidigt hålla liv i privatlivet är en svårbalanserad ekvation.

Cannavale är som född till att spela bufflig skivbolagsboss och går till synes in med liv och lust i sin roll. Motspelerskan Olivia Wilde är däremot stel och ser obekväm ut.

Miljöerna bokstavligen skriker 70-tal och likaså frisyrer och kläder. Full pott på de avdelningarna alltså.

Vinyl ger dessvärre ojämnheten ett ansikte. Det som utspelar sig framför ögonen är ofta en ren njutning men påfallande ofta också en stor gäspning. Briljant rapp dialog varvas med långa haranger sega som sirap. Kan avsnittslängden (cirka 50 minuter) vara problemet?

Extramaterialet är mycket sevärt, med en utförlig dokumentär om hur serien skapades som kronan på verket.

Magnus Bergström

Året är 1973 och platsen New York, USA. Musikbranschen handlar inte bara om musik utan också om droger och sex.

Richie Finestra (Bobby Cannavale) är chef på ett nystartat skivbolag och bränner sitt livsljus i båda ändar. Att vara på topp i en händelserik bransch - punk, disco och hip-hop är på väg att slå igenom - och samtidigt hålla liv i privatlivet är en svårbalanserad ekvation.

Cannavale är som född till att spela bufflig skivbolagsboss och går till synes in med liv och lust i sin roll. Motspelerskan Olivia Wilde är däremot stel och ser obekväm ut.

Miljöerna bokstavligen skriker 70-tal och likaså frisyrer och kläder. Full pott på de avdelningarna alltså.

Vinyl ger dessvärre ojämnheten ett ansikte. Det som utspelar sig framför ögonen är ofta en ren njutning men påfallande ofta också en stor gäspning. Briljant rapp dialog varvas med långa haranger sega som sirap. Kan avsnittslängden (cirka 50 minuter) vara problemet?

Extramaterialet är mycket sevärt, med en utförlig dokumentär om hur serien skapades som kronan på verket.

Magnus Bergström

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.