2016-07-15 06:00

2016-07-15 06:00

Linda från Hammarö är Miss Saigon

MARIBO, DANMARK: Värmländsk huvudroll i dansk musikal

Linda Olofsson har bara varit med i en musikal tidigare – Sound of Music på Scalateatern i Karlstad – men mer kommer det att bli. Nu har 21-åringen från Hammarö fått huvudrollen i Miss Saigon, Kim, på Nørregadeteatret i Maribo, Danmark.
– Det är min drömroll, säger hon.

Att åka på audition i Danmark såg hon mest som en kul grej. Till att börja med kunde hon ju inte danska, men drömrollen lockade.

– Jag tänkte att ”den här rollen skulle jag vilja göra”, så jag bara sökte. Sen var det såklart nervöst när jag var där. Det var på danska och det var mycket nytt och så, men det kändes bra faktiskt. Jag fick komma in igen och sjunga mer och de ville se mig dagen efter också.

Magkänslan ljög inte. Redan på tåget hem fick hon ett sms där det stod att hon hade fått huvudrollen, och resten av resan gick åt till många glada samtal med vänner och familj.

– Jag tror att jag var på Öresundsbron när jag fick sms:et faktiskt, skrattar hon.

– Och så ska man ju prata lite tyst när man är på tåget, men jag tror inte det gick så bra! Jag tror inte jag förstod det själv riktigt. Jag var så glad och rörd.

Kort och intensiv produktion

Linda Olofsson växte upp på Hammarö, spelade fiol på Sundstagymnasiets musiklinje men märkte snart att det är sången hon vill satsa på. Direkt efter gymnasiet åkte hon till Skåne och pluggade ett år på Musikteaterskolan i Bjärnum. Därefter har hon hunnit med två år på Balettakademien i Göteborg och efter Miss Saigon väntar ett sista år vid skolbänken.

Det blir ingen vila direkt?

– Nej, men jag kände att jag ville söka direkt när jag ändå var i gång. Jag var sugen på att fortsätta direkt så det har varit ganska självklart, säger hon.

Nørregadeteatret ligger i Maribo, längst ned i södra Danmark. Miss Saigon är en stor produktion med 40 skådespelare i ensemblen, men spelperioden är kort. Den 4 augusti är det premiär och 13 augusti går ridån ned för sista gången. Det är totalt åtta föreställningar vilket Linda beskriver som ”perfekt”. Nu hinner hon med både produktionen och skolan.

– Men det är en ganska stor satsning med scenografi och kostym och ensemblen i sig. Vi är ju 40 pers på scen. Teatern tar in över tusen i publiken så jag tror det kommer räcka ändå.

Kärlek mot alla odds

Miss Saigon tar sin början i slutskedet av den amerikanska ockupationen i Saigon, Vietnam. Året är 1975 när den amerikanska soldaten Chris Scott och Kim, en 17-årig vietnamesisk barflicka, blir förälskade. Saigon faller och Chris överger Kim. Tre år senare är han gift med amerikanskan Ellen när han får reda på att Kim fortfarande lever.

– Det är så verklighetstroget. Jag tror det är det jag fastnat för. Och att Kim är en så stark karaktär som man får följa och se hennes utveckling. Jag gillar hela paketet. Det är min drömroll.

Du är 21 år och har redan landat drömrollen. Vad händer sen?

– Jag hoppas på att få göra den på svenska någon gång. Det hade varit kul. Jag ser det som en bra chans att få en fot in i branschen.

Är det svårare att ta till sig Miss Saigon för att du spelar på danska, eller har det blivit naturligt?

– Det börjar bli lite mer naturligt, men det var ju svårt i början. Jag har rabblat texten väldigt mycket så att den riktigt sätter sig i kroppen, så att jag kan agera de här orden. Det får inte bara bli ord som inte betyder någonting. Nu börjar jag kunna mena det jag säger. Det har varit mycket Google translate till en början för att lyssna hur uttalet ska vara och sådär, och så har jag fått mycket hjälp av en talcoach som teatern har fixat åt mig.

Linda är den enda som inte är dansk i hela ensemblen - som består av en blandning mellan amatörer och professionella skådespelare. Linda hör till den senare kategorin och teatern har hjälpt henne med boende i Maribo.

– Det har varit väldigt mysigt. Jag har bott där i fem veckor och varit hemma på lite semester nu i tre veckor innan vi kör i gång igen.

Nu förbereder hon sig på att åka ned till Danmark igen. Väl där väntar de sista repetitionerna och sedan är det ”fullt ös ända fram till sista föreställningen”.

Att åka på audition i Danmark såg hon mest som en kul grej. Till att börja med kunde hon ju inte danska, men drömrollen lockade.

– Jag tänkte att ”den här rollen skulle jag vilja göra”, så jag bara sökte. Sen var det såklart nervöst när jag var där. Det var på danska och det var mycket nytt och så, men det kändes bra faktiskt. Jag fick komma in igen och sjunga mer och de ville se mig dagen efter också.

Magkänslan ljög inte. Redan på tåget hem fick hon ett sms där det stod att hon hade fått huvudrollen, och resten av resan gick åt till många glada samtal med vänner och familj.

– Jag tror att jag var på Öresundsbron när jag fick sms:et faktiskt, skrattar hon.

– Och så ska man ju prata lite tyst när man är på tåget, men jag tror inte det gick så bra! Jag tror inte jag förstod det själv riktigt. Jag var så glad och rörd.

Kort och intensiv produktion

Linda Olofsson växte upp på Hammarö, spelade fiol på Sundstagymnasiets musiklinje men märkte snart att det är sången hon vill satsa på. Direkt efter gymnasiet åkte hon till Skåne och pluggade ett år på Musikteaterskolan i Bjärnum. Därefter har hon hunnit med två år på Balettakademien i Göteborg och efter Miss Saigon väntar ett sista år vid skolbänken.

Det blir ingen vila direkt?

– Nej, men jag kände att jag ville söka direkt när jag ändå var i gång. Jag var sugen på att fortsätta direkt så det har varit ganska självklart, säger hon.

Nørregadeteatret ligger i Maribo, längst ned i södra Danmark. Miss Saigon är en stor produktion med 40 skådespelare i ensemblen, men spelperioden är kort. Den 4 augusti är det premiär och 13 augusti går ridån ned för sista gången. Det är totalt åtta föreställningar vilket Linda beskriver som ”perfekt”. Nu hinner hon med både produktionen och skolan.

– Men det är en ganska stor satsning med scenografi och kostym och ensemblen i sig. Vi är ju 40 pers på scen. Teatern tar in över tusen i publiken så jag tror det kommer räcka ändå.

Kärlek mot alla odds

Miss Saigon tar sin början i slutskedet av den amerikanska ockupationen i Saigon, Vietnam. Året är 1975 när den amerikanska soldaten Chris Scott och Kim, en 17-årig vietnamesisk barflicka, blir förälskade. Saigon faller och Chris överger Kim. Tre år senare är han gift med amerikanskan Ellen när han får reda på att Kim fortfarande lever.

– Det är så verklighetstroget. Jag tror det är det jag fastnat för. Och att Kim är en så stark karaktär som man får följa och se hennes utveckling. Jag gillar hela paketet. Det är min drömroll.

Du är 21 år och har redan landat drömrollen. Vad händer sen?

– Jag hoppas på att få göra den på svenska någon gång. Det hade varit kul. Jag ser det som en bra chans att få en fot in i branschen.

Är det svårare att ta till sig Miss Saigon för att du spelar på danska, eller har det blivit naturligt?

– Det börjar bli lite mer naturligt, men det var ju svårt i början. Jag har rabblat texten väldigt mycket så att den riktigt sätter sig i kroppen, så att jag kan agera de här orden. Det får inte bara bli ord som inte betyder någonting. Nu börjar jag kunna mena det jag säger. Det har varit mycket Google translate till en början för att lyssna hur uttalet ska vara och sådär, och så har jag fått mycket hjälp av en talcoach som teatern har fixat åt mig.

Linda är den enda som inte är dansk i hela ensemblen - som består av en blandning mellan amatörer och professionella skådespelare. Linda hör till den senare kategorin och teatern har hjälpt henne med boende i Maribo.

– Det har varit väldigt mysigt. Jag har bott där i fem veckor och varit hemma på lite semester nu i tre veckor innan vi kör i gång igen.

Nu förbereder hon sig på att åka ned till Danmark igen. Väl där väntar de sista repetitionerna och sedan är det ”fullt ös ända fram till sista föreställningen”.

Miss Saigon

Miss Saigon är en musikal med musik av Claude-Michel Schönberg och sångtexter av Alain Boublil. Duon har bland annat även skrivit Les Misérables som spelas på Wermlandsoperan. Miss Saigon hade urpremiär i London 1989 och svensk premiär 1998 på Göta Lejon i Stockholm. Succén lät inte vänta på sig. Den första dagen sålde produktionen på Göta Lejon drygt 55 000 biljetter.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.