2018-08-11 06:00

2018-08-11 06:00

"Det känns nästan som att jag gör debut igen"

Markus Krunegård fyller Nöjesfabrikens innergård med toner

Den svenska popartisten Markus Krunegård, sångare i bandet Laakso, släppte sitt första soloalbum 2008. Singeln ”Jag är en vampyr” blev omöjlig att undgå och sedan dess har Markus släppt ytterligare fyra fullängdsalbum, två ep:s och växt till en av Sveriges mest älskade artister. Den 7 september kommer en ny efterlängtad platta och ikväll står han på en av Karlstads scener.

– Första gången jag var i Karlstad var när jag mönstrade. Jag minns att jag satt, med panik, i en buss med andra 18-åringar som skulle mäta sina muskler som man inte hade då, säger Markus.

Han har besökt Karlstad ett flertal gånger, ofta i samband med albumsläpp liksom den här gången.

– Jag har nog spelat där någon gång per skiva och det har alltid varit bra så det är ju dumt att inte återvända ändå, säger han.

Har du något starkt minne från just Karlstad?

– Oj, vad svårt. Allt flyter ihop till en enda stor ljuskägla och svettboll på något sätt. Jag kommer nog mest i håg saker jag har pajat eller spelningar jag varit sen till.

Markus rotar lite bland olika konsertminnen och kommer till slut på en specifik händelse för några år sedan.

– Jag och bandet sov i en gul villa en bit utanför stan efter en spelning. Då fick jag vara med om en av mina starkaste spökupplevelser. Det kan i och för sig ha berott på att vi sagt nej till alkohol just den gången och i stället drack typ tio Red bulls. Vi såg i alla fall en massa konstigt. När vi frågade personalen om det på morgonen berättade de att huset var en gammal institution för sinnessvaga. Svagt ordval, för övrigt.

”Lyssna på Mozart och ät popcorn”

Innan singeln ”Ben, kött och känsler” släpptes i början av 2018 hade det gått drygt tre år sedan publiken hörde något från Markus, som soloartist, senast, då med ep:n Härskarens teknik som kom ut i januari 2015. Under tiden gjorde han ett album med Laakso, men mellan hösten 2016 och slutet av 2017 präglades tystnaden framför allt av utbrändhet.

– Det är inte direkt en hemlighet att jag gick in i väggen så jag kan prata om det rätt öppet, men det är svårt att säga vad det berodde på. Troligtvis en cocktail av allt som hände i livet. Intensivt turnerande och musikskapande kan absolut ha varit en del av det, men det handlade nog mest om att jag gjorde av med mer energi än jag fyllde på med, säger Markus.

För att vila upp sig började han inse självklara saker som att det är viktigt att sova bra och nu när han har återhämtat sig får han ofta påminna sig själv om att göra saker på ett annat sätt.

– Just nu känns allt bara lugnt och bra, och så ska det fortsätta vara. Jag tänker inte bara köra på med en massa saker utan att tänka efter, utan det ska vara 100 procent roligt.

Har du något tips till någon som har gått in i väggen, eller är på väg att göra det?

– Nja, det är så svårt. Lyssna på lite Mozart och ät popcorn. Lös korsord. Ta hand om dig.

Debut på nytt

Under året har tre singlar släppts, varav en tillsammans med Miriam Bryant, och om mindre än en månad kommer det nya albumet ”I huvet på en idiot, i en bar på en ö, i ett hav, i en bar på en ö, i huvet på en idiot”.

– Den är kanon! En kanonskiva. Jag känner mig så glad och nöjd över den. I och med att jag inte orkade göra någonting annat förra året kunde jag lägga all tid på att skapa. Det blev en positiv följd av att vara sjuk. Så har det inte varit sedan mitt allra första album, så det känns nästan som att jag gör debut igen. Om man nu ska använda det trötta begreppet.

Till hösten väntar troligtvis en ny turné med albumet i fokus.

– Vi får väl se om Karlstad till ha tillbaka mig. Jag hoppas det.

Skapandets verkstad

När Markus skriver låtar till ett album vill han få till en bra blandning mellan popdängor och lugnare melodier. Han beskriver sina album som romaner eller långfilmer där alla låtar har olika funktioner.

– Det är så skönt när allt bara pusslas ihop till slut, men det kräver mycket tid att hålla på tills det är något, om du förstår vad jag menar. Jag vill hamna i ett tillstånd där tanken löper på utan att jag är medveten. Ungefär som promenerar. Det tar en stund att komma dit.

Brukar du försöka hålla dig till ett visst ämne, eller en viss genre?

– När det kommer till texterna vill jag att det ska handla om något, men jag har inte följt någon röd tråd så. Genres är det alltid kul att förvånas med, för det brukar vara andra som placerar in ens musik i fack. Det enda jag tänker på, kring de banorna, är om jag vill ha en snabb eller långsam låt.

Laakso är förbi

Norrköpingsbandet Laakso startade sin karriär redan 2001, med Markus som sångare. De har hunnit släppa fyra album på svenska, och ett på finska. Framtiden för bandet är dock helt oplanerad.

– Alltså, det är ingen som frågat om hur det går. Det var kul att göra en skiva ihop, för att det kändes som att vi borde ha gjort det för längesen. Men jag har svårt att se att vi gör något mer.

Inga spelningar heller?

– Nja, vi gjorde en sista spelning i Uppsala förra året och sedan dess har vi inte ens setts. Jag tror verkligen inte att det händer. I så fall ska det vara vid något riktigt magiskt tillfälle.

Varma i kläderna

Förra veckan sågs Markus i samband med Pridefestivalen då han blev utsedd till årets regnbågssångare.

– Det är olika personer som gör det varje år och nu var det jag som fick äran. Jag sjöng en översättning av ”Over the rainbow”. Lite som Prides nationalsång, säger han.

Uppdraget var ett av många framträdanden under sommaren. Totalt blir det omkring 16 spelningar och Karlstad ligger ungefär i mitten.

– Vi kommer vara precis lagom taggade. Varma i kläderna men ännu inte uttråkade.

Kommer du bjuda på något speciellt?

– Nej, det är nog helt vanligt. Kött och potatis, liksom. Bandet låter bättre än någonsin. Det ska bli himla kul! Tidigare i år har vi typ bara spelat på festivaler så det här blir unikt för oss.

Har du något du vill hälsa Karlstadspubliken inför konserten?

– Vi ses på innergården! Ta med kontanter... eller något. Jag vet inte. Men vi ses, i alla fall!

– Första gången jag var i Karlstad var när jag mönstrade. Jag minns att jag satt, med panik, i en buss med andra 18-åringar som skulle mäta sina muskler som man inte hade då, säger Markus.

Han har besökt Karlstad ett flertal gånger, ofta i samband med albumsläpp liksom den här gången.

– Jag har nog spelat där någon gång per skiva och det har alltid varit bra så det är ju dumt att inte återvända ändå, säger han.

Har du något starkt minne från just Karlstad?

– Oj, vad svårt. Allt flyter ihop till en enda stor ljuskägla och svettboll på något sätt. Jag kommer nog mest i håg saker jag har pajat eller spelningar jag varit sen till.

Markus rotar lite bland olika konsertminnen och kommer till slut på en specifik händelse för några år sedan.

– Jag och bandet sov i en gul villa en bit utanför stan efter en spelning. Då fick jag vara med om en av mina starkaste spökupplevelser. Det kan i och för sig ha berott på att vi sagt nej till alkohol just den gången och i stället drack typ tio Red bulls. Vi såg i alla fall en massa konstigt. När vi frågade personalen om det på morgonen berättade de att huset var en gammal institution för sinnessvaga. Svagt ordval, för övrigt.

”Lyssna på Mozart och ät popcorn”

Innan singeln ”Ben, kött och känsler” släpptes i början av 2018 hade det gått drygt tre år sedan publiken hörde något från Markus, som soloartist, senast, då med ep:n Härskarens teknik som kom ut i januari 2015. Under tiden gjorde han ett album med Laakso, men mellan hösten 2016 och slutet av 2017 präglades tystnaden framför allt av utbrändhet.

– Det är inte direkt en hemlighet att jag gick in i väggen så jag kan prata om det rätt öppet, men det är svårt att säga vad det berodde på. Troligtvis en cocktail av allt som hände i livet. Intensivt turnerande och musikskapande kan absolut ha varit en del av det, men det handlade nog mest om att jag gjorde av med mer energi än jag fyllde på med, säger Markus.

För att vila upp sig började han inse självklara saker som att det är viktigt att sova bra och nu när han har återhämtat sig får han ofta påminna sig själv om att göra saker på ett annat sätt.

– Just nu känns allt bara lugnt och bra, och så ska det fortsätta vara. Jag tänker inte bara köra på med en massa saker utan att tänka efter, utan det ska vara 100 procent roligt.

Har du något tips till någon som har gått in i väggen, eller är på väg att göra det?

– Nja, det är så svårt. Lyssna på lite Mozart och ät popcorn. Lös korsord. Ta hand om dig.

Debut på nytt

Under året har tre singlar släppts, varav en tillsammans med Miriam Bryant, och om mindre än en månad kommer det nya albumet ”I huvet på en idiot, i en bar på en ö, i ett hav, i en bar på en ö, i huvet på en idiot”.

– Den är kanon! En kanonskiva. Jag känner mig så glad och nöjd över den. I och med att jag inte orkade göra någonting annat förra året kunde jag lägga all tid på att skapa. Det blev en positiv följd av att vara sjuk. Så har det inte varit sedan mitt allra första album, så det känns nästan som att jag gör debut igen. Om man nu ska använda det trötta begreppet.

Till hösten väntar troligtvis en ny turné med albumet i fokus.

– Vi får väl se om Karlstad till ha tillbaka mig. Jag hoppas det.

Skapandets verkstad

När Markus skriver låtar till ett album vill han få till en bra blandning mellan popdängor och lugnare melodier. Han beskriver sina album som romaner eller långfilmer där alla låtar har olika funktioner.

– Det är så skönt när allt bara pusslas ihop till slut, men det kräver mycket tid att hålla på tills det är något, om du förstår vad jag menar. Jag vill hamna i ett tillstånd där tanken löper på utan att jag är medveten. Ungefär som promenerar. Det tar en stund att komma dit.

Brukar du försöka hålla dig till ett visst ämne, eller en viss genre?

– När det kommer till texterna vill jag att det ska handla om något, men jag har inte följt någon röd tråd så. Genres är det alltid kul att förvånas med, för det brukar vara andra som placerar in ens musik i fack. Det enda jag tänker på, kring de banorna, är om jag vill ha en snabb eller långsam låt.

Laakso är förbi

Norrköpingsbandet Laakso startade sin karriär redan 2001, med Markus som sångare. De har hunnit släppa fyra album på svenska, och ett på finska. Framtiden för bandet är dock helt oplanerad.

– Alltså, det är ingen som frågat om hur det går. Det var kul att göra en skiva ihop, för att det kändes som att vi borde ha gjort det för längesen. Men jag har svårt att se att vi gör något mer.

Inga spelningar heller?

– Nja, vi gjorde en sista spelning i Uppsala förra året och sedan dess har vi inte ens setts. Jag tror verkligen inte att det händer. I så fall ska det vara vid något riktigt magiskt tillfälle.

Varma i kläderna

Förra veckan sågs Markus i samband med Pridefestivalen då han blev utsedd till årets regnbågssångare.

– Det är olika personer som gör det varje år och nu var det jag som fick äran. Jag sjöng en översättning av ”Over the rainbow”. Lite som Prides nationalsång, säger han.

Uppdraget var ett av många framträdanden under sommaren. Totalt blir det omkring 16 spelningar och Karlstad ligger ungefär i mitten.

– Vi kommer vara precis lagom taggade. Varma i kläderna men ännu inte uttråkade.

Kommer du bjuda på något speciellt?

– Nej, det är nog helt vanligt. Kött och potatis, liksom. Bandet låter bättre än någonsin. Det ska bli himla kul! Tidigare i år har vi typ bara spelat på festivaler så det här blir unikt för oss.

Har du något du vill hälsa Karlstadspubliken inför konserten?

– Vi ses på innergården! Ta med kontanter... eller något. Jag vet inte. Men vi ses, i alla fall!

  • Ida Myrin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.