2018-08-06 22:44

2018-08-06 22:45

Ord och musik i energiskt samspel

PÅ SCEN

Under måndagskvällens konsert manar kapellmästaren och kompositören Magnus Stinnerbom sin orkester att visa publiken vad en konsertupplevelse verkligen är värd.

Att folk lämnar tv-soffan och tar sig ut för att höra levande musik är inget man kan ta för givet i dag, konstaterar han i tacksamhet inför den fullsatta ladan. Det är fjärde året i rad som han bjuder in till Berättarladan och formatet för i år är åter koncentrerat kring två konsertkvällar utan omgivande festivalaktiviteter. Dessa skickliga teatermusiker, några från årets uppsättning och flera återvändande, förtjänar att få stå i det verkliga rampljuset och glänsa.

Klarast av dem alla skiner Sophia Stinnerbom (fiol) då hon är uppställningens givna stjärna med sitt mästerliga spel. Den stabila vänsterflanken består av Ola Hertzberg (nyckelharpa) och Jonas Brandin (fiol) som tillsammans med mittfältets dynamiska slagverk, percussion och ”skrammel” samt den trygga målisen Roger Tallroth (gitarr) får kvällens nummer att vibrera av spelglädje, finess och driv.

Lyriska slängpolskor, ödesmättade visor, nigande polskor, bredbenta hallingar och den brötigaste valsen man kan finna – allt kröns med eggande stråkar och höga danskast.

Årets stora affischnamn Staffan Hellstrand adderar till kvällen med energi som ett skenande ånglok. Några oväntade låtval och trevande samspel varvas med mera väntade hitar och självsäkerhet i Fanfar och Lilla fågel blå. I kontrast, eller som komplement, till Hellstrands rock’n’roll gästar Nino Ramsby och sätter tonen med sin innerlighet och öppenhjärtighet. Han fångar alla de stora känslorna med små uttryck. Det är så ljuvligt att ta del av.

Det är också fantastiskt när hans musik lyfts av bandet och skapar gåshudsögonblick.

Starkast berör Ismael Ataria som med sin poesi fångar vardagens skavanker och magiska skimmer. Hans ord ger muskler åt alla kvällens känslor och till slut måste revbensgallret kapitulera och kvar efter kvällen är bara ett ekande jubel, glädje och fötter som stampar i golvet efter mer. Ge oss mer, livs levande.

Att folk lämnar tv-soffan och tar sig ut för att höra levande musik är inget man kan ta för givet i dag, konstaterar han i tacksamhet inför den fullsatta ladan. Det är fjärde året i rad som han bjuder in till Berättarladan och formatet för i år är åter koncentrerat kring två konsertkvällar utan omgivande festivalaktiviteter. Dessa skickliga teatermusiker, några från årets uppsättning och flera återvändande, förtjänar att få stå i det verkliga rampljuset och glänsa.

Klarast av dem alla skiner Sophia Stinnerbom (fiol) då hon är uppställningens givna stjärna med sitt mästerliga spel. Den stabila vänsterflanken består av Ola Hertzberg (nyckelharpa) och Jonas Brandin (fiol) som tillsammans med mittfältets dynamiska slagverk, percussion och ”skrammel” samt den trygga målisen Roger Tallroth (gitarr) får kvällens nummer att vibrera av spelglädje, finess och driv.

Lyriska slängpolskor, ödesmättade visor, nigande polskor, bredbenta hallingar och den brötigaste valsen man kan finna – allt kröns med eggande stråkar och höga danskast.

Årets stora affischnamn Staffan Hellstrand adderar till kvällen med energi som ett skenande ånglok. Några oväntade låtval och trevande samspel varvas med mera väntade hitar och självsäkerhet i Fanfar och Lilla fågel blå. I kontrast, eller som komplement, till Hellstrands rock’n’roll gästar Nino Ramsby och sätter tonen med sin innerlighet och öppenhjärtighet. Han fångar alla de stora känslorna med små uttryck. Det är så ljuvligt att ta del av.

Det är också fantastiskt när hans musik lyfts av bandet och skapar gåshudsögonblick.

Starkast berör Ismael Ataria som med sin poesi fångar vardagens skavanker och magiska skimmer. Hans ord ger muskler åt alla kvällens känslor och till slut måste revbensgallret kapitulera och kvar efter kvällen är bara ett ekande jubel, glädje och fötter som stampar i golvet efter mer. Ge oss mer, livs levande.

? Hur många vågar släppa ut magen? Förhoppningsvis några till.

! Första aktens höjdpunkter toppas med Ådne Kolbjörnshus, världsmästare i hallingdans, som trotsar naturlagarna med sina smidiga kast.

Magnus Stinnerbom & Västanå Orchestra

Berättarladan, Sunne

Publik: 520

Betyg: 4

Medverkande: Magnus Stinnerbom, Staffan Hellstrand, Nino Ramsby, Ismael Ataria, Sophia Stinnerbom, Roger Tallroth, Jonas Brandin, Ola Hertzberg, Christian Svensson, Ulf Ivarsson med flera.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.