2018-08-04 07:30

2018-08-04 07:30

Teddybears bjöd på hits och politiska uppmaningar

ARVIKA HAMNFESTIVAL

Då Frej Larssons spelning visade sig bli aningen kortare än väntat skapades en knapp timmes dötid på festivalområdet innan Teddybears gick på scenen klockan 00.08 under fredagsnatten. Men när musiken väl drog igång samlades publiken snabbt till vad som enligt bandet själva var ett nytt publikrekord för Arvika Hamnfest.

Ahead of my time inledde med bastunga beats och fängslande visuella bakgrunder, något som sedan kom att gå som en röd tråd genom hela spelningen. Med sina stora björnhuvuden med lysande röda ögon har Teddybears, som släppte sitt debutalbum för 25 år sedan, alltid varit konceptuellt medvetna i sitt skapande. De utnyttjade skickligt olika nivåer i scenbilden och fick enkla publikvärmarknep som vågen och servettricket att kännas helt otvingade.

Efter fjärde låten Sunshine visades en kortfilm och bandet gick av scenen, antagligen för att få ta av sig maskerna och få lite luft. Här stannade tempot av en aning, men lyftes upp på nytt av den starka låttrion Rocket scientist, Little stereo och Get mama a house.

Sedan gästades scenen av Cissi Efraimsson, vars röst svajade lite i verserna på annars underbara Yours to keep. En kortare paus följde återigen innan en glittrig version av Rock on fick utgöra en lugn oas i konsertens annars intensiva karaktär. Hittills hade publiken mer dansat och klappat än sjungit med men Hey boy ändrade definitivt på det. Mellansnacket sedan blev, precis som under Frej Larssons spelning tidigare på kvällen, en politisk uppmaning. Bandet skanderade "SD nej tack" och fick ljudligt bifall från publiken för att sedan gå rakt in i What's your problem? med bilder på både Vladimir Putin och Kim Jong-un på skärmarna.

Avslutningen var väntad. Cobrastyle, som enligt bandets egen utsago är "Sveriges kändaste låt efter Bä, bä, vita lamm" skapade mäktig allsång. Därefter följde Punkrocker som det självklara extranumret. Allt som allt var det en mycket stabilt genomförd spelning med grymma låtval och en tillsynes helnöjd publik.

Ahead of my time inledde med bastunga beats och fängslande visuella bakgrunder, något som sedan kom att gå som en röd tråd genom hela spelningen. Med sina stora björnhuvuden med lysande röda ögon har Teddybears, som släppte sitt debutalbum för 25 år sedan, alltid varit konceptuellt medvetna i sitt skapande. De utnyttjade skickligt olika nivåer i scenbilden och fick enkla publikvärmarknep som vågen och servettricket att kännas helt otvingade.

Efter fjärde låten Sunshine visades en kortfilm och bandet gick av scenen, antagligen för att få ta av sig maskerna och få lite luft. Här stannade tempot av en aning, men lyftes upp på nytt av den starka låttrion Rocket scientist, Little stereo och Get mama a house.

Sedan gästades scenen av Cissi Efraimsson, vars röst svajade lite i verserna på annars underbara Yours to keep. En kortare paus följde återigen innan en glittrig version av Rock on fick utgöra en lugn oas i konsertens annars intensiva karaktär. Hittills hade publiken mer dansat och klappat än sjungit med men Hey boy ändrade definitivt på det. Mellansnacket sedan blev, precis som under Frej Larssons spelning tidigare på kvällen, en politisk uppmaning. Bandet skanderade "SD nej tack" och fick ljudligt bifall från publiken för att sedan gå rakt in i What's your problem? med bilder på både Vladimir Putin och Kim Jong-un på skärmarna.

Avslutningen var väntad. Cobrastyle, som enligt bandets egen utsago är "Sveriges kändaste låt efter Bä, bä, vita lamm" skapade mäktig allsång. Därefter följde Punkrocker som det självklara extranumret. Allt som allt var det en mycket stabilt genomförd spelning med grymma låtval och en tillsynes helnöjd publik.

  • Joakim Brunström

RECENSION TEDDYBEARS

Betyg: 4

!: Över 11 000 pers och publikrekord, kan det stämma?

?: Två pauser på en timmeslång spelning

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.