2018-08-04 06:00

2018-08-04 06:00

"I år fyller vi ett halvt liv ihop"

INTERVJU: Good Harvest till Nöjesfabriken i höst

Duon Good Harvest består av Hanna Enlöf och Ylva Eriksson som skapar avskalad musik med akustiska gitarrer och vacker stämsång. Under hösten 2016 gjorde de viral succé tack vare en tolkning av Joni Mitchells låt Woodstock och deras första fullängdsalbum kom redan våren därpå. Den 9 november förväntas de trollbinda publiken på Nöjesfabriken.

När vi når Hanna och Ylva sitter de i en bil på väg till Stockholm.

– Ikväll spelar vi på Gröna Lund med liveband. Det är faktiskt samma band som kommer till Karlstad också, säger Hanna.

När de turnerar är de ibland ensamma, som en duo, och ibland tillsammans med ett band.

– Det är roligt på olika sätt så det är kul och lyxigt att kunna variera sig. När vi är själva får vi ett större egenvärde men det är spännande att kunna leka mer med ljudbilden tillsammans med andra musiker, säger Hanna.

Hanna och Ylva träffades redan i tonåren genom en gemensam vän som förde dem samman i hemstaden Falun.

– I år fyller vi ett halvt liv ihop, skrattar Ylva.

Det dröjde inte länge innan de startade band med två andra vänner eftersom de märkte att musiken var ett gemensamt intresse. Att bandet sedan kom att bli just en duo var en ren slump.

– Det dök upp en spelning, efter några år med bandet, där bara jag och Ylva kunde delta. De andra var bortresta. Vi testade att köra själva och redan när vi skrev lite låtar inför konserten märkte vi att vi hade hittat något nytt med en helt annan känsla, berättar Hanna.

– Uppbrottet med bandet blev då väldigt naturligt eftersom alla dessutom bodde på olika orter, som man ofta gör efter studenten, fyller Ylva i.

Genombrottet

När covern av Woodstock las ut på sociala medier tog det inte lång tid innan den nådde utanför Sveriges gränser. Tjejernas röster tog människor världen över med storm vilket snabbt ledde till att de blev signade av ett nystartat skivbolag, som ägs av ingen mindre än Per Gessle.

– Vi hade haft samma businessmanager som Gessle innan, så han hade redan fått lite länkar skickade till sig. Precis när vi släppte Woodstock startade han upp sitt bolag så det föll sig väldigt naturligt att han signade oss just då. Ibland har man tur, säger Hanna.

Hon säger också att det blev ett stort steg i rätt riktning efter många år av arbete.

– Vi har jobbat oss upp långsamt och det är vi väldigt stolta över. Vi har haft fötterna på jorden och kunnat välja vår egen väg. Trots det kändes det som ett härligt uppsving när vi blev signade. Det är svårt att bryta igenom bruset i den här branschen så tack vare det här fick vi lite mer muskler.

Spontant skrivande

Även om Good Harvests musik ofta beskrivs som americana-inspirerad vill Hanna och Ylva helst inte sätta någon stämpel på deras låtar.

– Många vill gärna binda sig vid genres och gruppera allt de gör men vi känner nog mer än vad vi tänker, båda två. För oss är det viktigt att det känns och låter bra och då spelar det ingen roll vilken genre det är, säger Ylva och Hanna håller med.

– Precis. Vi har förvisso alltid en grund med gitarrer och stämsång, men det har egentligen inget med genre att göra.

De undviker också gärna att ha ett tema på texterna och skriver hellre om det som behöver bli sagt just där och då.

Den senaste låten som släpptes, Never could be ever, beskriver båda två som en av deras favoriter hittills.

– Den skrevs så snabbt. Vanligtvis tar vi mycket tid på oss och vänder och vrider innan vi spelar in. Nu skrev Ylva texten och jag musiken under samma kväll. Sedan, bara några dagar efter, spelade vi in och släppte låten. Allt skedde på typ en vecka men den blev jättebra! säger Hanna.

– Ibland känns det bara rätt. Just den här kändes så självklar. Kanske just för att vi inte hann tänka, säger Ylva.

Nytt material väntar

Under sommaren har Good Harvest spelat nästintill hela tiden och framför dem väntar en höstturné.

– Det är väldigt kul att vara ute och spela men vi är också väldigt sugna på att släppa fler saker. Så efter hösten ska vi skriva nytt material. Det är mycket som ligger på vänt som vill komma ut, säger Hanna.

Det intensiva turnerandet fick de smaka på redan förra året då de både hade en egen sommarturné samtidigt som de var förband till Per Gessle.

– Det var så extremt intensivt att den här sommaren har känts ganska lugn. Det här med att vara på just sommarturné är mysigt på ett annat sätt när man jämför med typ teatrar och konserthus, säger Hanna.

Förhoppningen för tjejerna är att kunna göra detta länge till, så länge det känns rätt och roligt.

– Det är en fantastisk känsla att kunna beröra andra. Den bästa motivationen är när folk berättar för oss hur mycket en låt, eller vår musik, har betytt för dem. Det är otroligt.

När vi når Hanna och Ylva sitter de i en bil på väg till Stockholm.

– Ikväll spelar vi på Gröna Lund med liveband. Det är faktiskt samma band som kommer till Karlstad också, säger Hanna.

När de turnerar är de ibland ensamma, som en duo, och ibland tillsammans med ett band.

– Det är roligt på olika sätt så det är kul och lyxigt att kunna variera sig. När vi är själva får vi ett större egenvärde men det är spännande att kunna leka mer med ljudbilden tillsammans med andra musiker, säger Hanna.

Hanna och Ylva träffades redan i tonåren genom en gemensam vän som förde dem samman i hemstaden Falun.

– I år fyller vi ett halvt liv ihop, skrattar Ylva.

Det dröjde inte länge innan de startade band med två andra vänner eftersom de märkte att musiken var ett gemensamt intresse. Att bandet sedan kom att bli just en duo var en ren slump.

– Det dök upp en spelning, efter några år med bandet, där bara jag och Ylva kunde delta. De andra var bortresta. Vi testade att köra själva och redan när vi skrev lite låtar inför konserten märkte vi att vi hade hittat något nytt med en helt annan känsla, berättar Hanna.

– Uppbrottet med bandet blev då väldigt naturligt eftersom alla dessutom bodde på olika orter, som man ofta gör efter studenten, fyller Ylva i.

Genombrottet

När covern av Woodstock las ut på sociala medier tog det inte lång tid innan den nådde utanför Sveriges gränser. Tjejernas röster tog människor världen över med storm vilket snabbt ledde till att de blev signade av ett nystartat skivbolag, som ägs av ingen mindre än Per Gessle.

– Vi hade haft samma businessmanager som Gessle innan, så han hade redan fått lite länkar skickade till sig. Precis när vi släppte Woodstock startade han upp sitt bolag så det föll sig väldigt naturligt att han signade oss just då. Ibland har man tur, säger Hanna.

Hon säger också att det blev ett stort steg i rätt riktning efter många år av arbete.

– Vi har jobbat oss upp långsamt och det är vi väldigt stolta över. Vi har haft fötterna på jorden och kunnat välja vår egen väg. Trots det kändes det som ett härligt uppsving när vi blev signade. Det är svårt att bryta igenom bruset i den här branschen så tack vare det här fick vi lite mer muskler.

Spontant skrivande

Även om Good Harvests musik ofta beskrivs som americana-inspirerad vill Hanna och Ylva helst inte sätta någon stämpel på deras låtar.

– Många vill gärna binda sig vid genres och gruppera allt de gör men vi känner nog mer än vad vi tänker, båda två. För oss är det viktigt att det känns och låter bra och då spelar det ingen roll vilken genre det är, säger Ylva och Hanna håller med.

– Precis. Vi har förvisso alltid en grund med gitarrer och stämsång, men det har egentligen inget med genre att göra.

De undviker också gärna att ha ett tema på texterna och skriver hellre om det som behöver bli sagt just där och då.

Den senaste låten som släpptes, Never could be ever, beskriver båda två som en av deras favoriter hittills.

– Den skrevs så snabbt. Vanligtvis tar vi mycket tid på oss och vänder och vrider innan vi spelar in. Nu skrev Ylva texten och jag musiken under samma kväll. Sedan, bara några dagar efter, spelade vi in och släppte låten. Allt skedde på typ en vecka men den blev jättebra! säger Hanna.

– Ibland känns det bara rätt. Just den här kändes så självklar. Kanske just för att vi inte hann tänka, säger Ylva.

Nytt material väntar

Under sommaren har Good Harvest spelat nästintill hela tiden och framför dem väntar en höstturné.

– Det är väldigt kul att vara ute och spela men vi är också väldigt sugna på att släppa fler saker. Så efter hösten ska vi skriva nytt material. Det är mycket som ligger på vänt som vill komma ut, säger Hanna.

Det intensiva turnerandet fick de smaka på redan förra året då de både hade en egen sommarturné samtidigt som de var förband till Per Gessle.

– Det var så extremt intensivt att den här sommaren har känts ganska lugn. Det här med att vara på just sommarturné är mysigt på ett annat sätt när man jämför med typ teatrar och konserthus, säger Hanna.

Förhoppningen för tjejerna är att kunna göra detta länge till, så länge det känns rätt och roligt.

– Det är en fantastisk känsla att kunna beröra andra. Den bästa motivationen är när folk berättar för oss hur mycket en låt, eller vår musik, har betytt för dem. Det är otroligt.

  • Ida Myrin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.