2018-05-25 09:14

2018-05-25 09:14

Cecilia Thorngren - Bred debut

Pop/visa

Cecilia ThorngrenSvart katt (Comedia)
Betyg:

Cecilia Thorngren har sakta men säkert gjort sig ett namn genom egna föreställningar och samarbeten med namn som Eldkvarn och John Holm.

Bredden på hennes debutskiva Svart katt går sannerligen inte av för hackor; det är Olle Adolphson, Zarah Leander, Eldkvarn, Charles Aznavour och som grädde på moset specialskrivna låtar av Peter Lemarc och Staffan Hellstrand, där särskilt den senare överträffar sig själv med mycket starka sånger.

Det låter kanske som att det skulle spreta, men Thorngren verkar välja det som hon vill och kan sjunga och det räcker oftast långt. Inte sällan kommer man att tänka på Barbro Hörberg, kanske för att det även finns ett par monologer på skivan. Ibland kan jag i sångerna sakna lite av den där närmast fysiska närvaron som finns just i monologerna - men som ett tvärsnitt över svensk musik de senaste sextio åren är det svårt att hitta något liknande.

Bästa låt: Nånting vackert

Per Wiker

Cecilia Thorngren har sakta men säkert gjort sig ett namn genom egna föreställningar och samarbeten med namn som Eldkvarn och John Holm.

Bredden på hennes debutskiva Svart katt går sannerligen inte av för hackor; det är Olle Adolphson, Zarah Leander, Eldkvarn, Charles Aznavour och som grädde på moset specialskrivna låtar av Peter Lemarc och Staffan Hellstrand, där särskilt den senare överträffar sig själv med mycket starka sånger.

Det låter kanske som att det skulle spreta, men Thorngren verkar välja det som hon vill och kan sjunga och det räcker oftast långt. Inte sällan kommer man att tänka på Barbro Hörberg, kanske för att det även finns ett par monologer på skivan. Ibland kan jag i sångerna sakna lite av den där närmast fysiska närvaron som finns just i monologerna - men som ett tvärsnitt över svensk musik de senaste sextio åren är det svårt att hitta något liknande.

Bästa låt: Nånting vackert

Per Wiker

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.