2018-05-16 16:07

2018-05-16 16:07

Poetisk vardag med Yansha

MUSIK: Poesi möter hiphop

Karlstadsartisten Yansha släpper ett första smakprov från en kommande ep nu på fredag den 18 maj. Låten heter Har inte tid att bråka inatt och själv beskriver han den som vardagsnära och melankolisk.

– När jag började göra musik fanns det ingen uttalad tanke om att det skulle vara just hiphop, säger Shayan Effati, 24, som döljer sig bakom artistnamnet Yansha.

– Meningen var att hitta ett utlopp för texter och idéer, när jag sedan började jobba så drev allting åt det hållet naturligt.

Singeln Har inte tid att bråka inatt är hämtad från ep:n Dromedar som släpps den 8 juni.

– Med den nya låten försöker jag komma närmare vardagskänslorna, fortsätter Yansha.

– Det handlar om saker som jag tänker mycket på och jag tror att andra också bär på samma funderingar och känslor.

Låten tar avstamp i ett nattligt gräl.

– Den där känslan av hopplöshet när man ligger och funderar.

Poesi

Han studerar datateknik i Stockholm men återvänder ofta till Karlstad.

– Jag har alltid gjort musik och alltid skrivit. Från början mest i poesiform, något som jag fortfarande gör. Jag har spelat i rock- och reggaeband tidigare. Lite allt möjligt.

I dag skriver, producerar och framför han sin musik på egen hand.

– Kör man solo är det skönt att vara flexibel. Jag kan göra vad jag vill när jag vill. Men samtidigt kan jag sakna samarbetet som en grupp kan ge. Där man kan hjälpa varandra att komma vidare med en låtidé eller en text.

Han pratar varmt en musikscen han sett växa fram i Karlstad under de senaste åren.

– Jag har blivit inspirerad av många unga vuxna som håller på med liknande saker som jag. Det skapas saker där det inte fanns något tidigare. Mycket av min musik har jag gjort när jag varit i Karlstad och fått komma nära den där kreativa miljön.

Framöver vill Yansha komma ut och spela mer live, möta sin publik.

– Alla timmar som blir över efter studierna spenderar jag med musiken. Jag hoppas att människor kan känna igen sig i mina texter och kan ta till sig musiken och låta den vara en del av det soundtrack vi alla har i vardagen.

– När jag började göra musik fanns det ingen uttalad tanke om att det skulle vara just hiphop, säger Shayan Effati, 24, som döljer sig bakom artistnamnet Yansha.

– Meningen var att hitta ett utlopp för texter och idéer, när jag sedan började jobba så drev allting åt det hållet naturligt.

Singeln Har inte tid att bråka inatt är hämtad från ep:n Dromedar som släpps den 8 juni.

– Med den nya låten försöker jag komma närmare vardagskänslorna, fortsätter Yansha.

– Det handlar om saker som jag tänker mycket på och jag tror att andra också bär på samma funderingar och känslor.

Låten tar avstamp i ett nattligt gräl.

– Den där känslan av hopplöshet när man ligger och funderar.

Poesi

Han studerar datateknik i Stockholm men återvänder ofta till Karlstad.

– Jag har alltid gjort musik och alltid skrivit. Från början mest i poesiform, något som jag fortfarande gör. Jag har spelat i rock- och reggaeband tidigare. Lite allt möjligt.

I dag skriver, producerar och framför han sin musik på egen hand.

– Kör man solo är det skönt att vara flexibel. Jag kan göra vad jag vill när jag vill. Men samtidigt kan jag sakna samarbetet som en grupp kan ge. Där man kan hjälpa varandra att komma vidare med en låtidé eller en text.

Han pratar varmt en musikscen han sett växa fram i Karlstad under de senaste åren.

– Jag har blivit inspirerad av många unga vuxna som håller på med liknande saker som jag. Det skapas saker där det inte fanns något tidigare. Mycket av min musik har jag gjort när jag varit i Karlstad och fått komma nära den där kreativa miljön.

Framöver vill Yansha komma ut och spela mer live, möta sin publik.

– Alla timmar som blir över efter studierna spenderar jag med musiken. Jag hoppas att människor kan känna igen sig i mina texter och kan ta till sig musiken och låta den vara en del av det soundtrack vi alla har i vardagen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.