2017-10-11 14:40

2017-10-11 14:40

Helhjärtad Queen-hyllning i Löfbergs arena

KONSERT: "Champions of Rock" kommer till Karlstad

Nu ska det brittiska bandet Queen hyllas. Det är Queen-veteranen Peter Johansson som i sällskap med bland andra Ola Salo och Jenna Lee-James ska ta ton i Löfbergs arena.

Den första ”Champions of Rock”-konserten genomfördes 2009 i Norrköping. Sedan har turnékonceptet växt till att nu för andra gången turnera land och rike runt i arenaformat.

Men för Peter Johansson började det långt tidigare. Det är han som är showens stjärna och ryggrad. Han har sjungit Queen-låtar inför storpublik sedan början av det här millenniet. Han har sjungit Queen-låtar inför de kvarlevande Queen-medlemmarna också.

– Jag spelade huvudrollen i musikalen ”We Will Rock You” i London under några år, säger Peter Johansson till NWT.

– När det tog slut, det är nästan på dagen tio år sedan, så bjöd jag hem kollegor för att sjunga Queen i Sverige och det var starten på ”Champions of Rock”.

Under åren har olika musiker och sångare gästat konserterna.

– Vi har hela tiden försökt förnya oss. Visst, det går inte att undvika gruppens största hits, men det finns många låtar som inte är så kända. I år har vi med oss Ola Salo. Hans The Ark var väldigt influerade av Queen så han passar väldigt bra in här.

Med på scenen finns också musikalstjärnan Jenna Lee-James som Peter Johansson arbetade med på West End i London.

– Vi gör det här med mycket hjärta och glimten i ögat. Vi försöker inte kopiera, vi gör våra versioner, det är en hyllning.

Föddes som Farrokh Bulsara

Queens sångare och frontman, Freddie Mercury, föddes i Zanzibars stenstad som Farrokh Bulsara och gick 1991 bort i sviterna av aids 45 år gammal. Just nu gör regissören Bryan Singer (”X-Men”) en spelfilm där Rami Malek (”The Robot”) porträtterar den karismatiske sångaren. Intresset för Mercury och Queen verkar inte mattas, snarare hela tiden bli starkare.

– Det beror nog på de odödliga låtarna. Under de 20 år de skrev låtar gick de igenom många stilar. Så det finns en varierad katalog av musik. Sedan har musikalen hjälpt bandet nå nya generationer. Den har ju spelats runt hela världen. Dessutom så är Freddie Mercurys livsöde fascinerande, han togs bort alldeles för tidigt. Han hade kunnat skapa så mycket mer. Kanske är det därför det finns så många tribute-akter till just Queen.

För Peter Johansson är de flesta av bandet låtar välbekanta. En del mer så än andra.

– Det finns några låtar som alltid kommer upp, oavsett om jag kör företagsgig, musikal eller ”Champions”. Låtar som ”Radio Ga Ga”, ”We Will Rock You” och ”We are The Champions”.

Mellan tummen och pekfingret – hur många gånger har du sjungit ”We are The Chjampions” inför en publik?

– Oj! I London säkert drygt 800 gånger. Plus då här i Sverige. Jag skulle tro att det hamnar på någonstans bortåt 3 000 gånger.

Finns det dagar då du blir trött på Queen?

– Eh, nej. Grejen med Queen är att låtarna hela tiden ligger på gränsen av vad man som kille klarar av att sjunga. Det är det som jag tycker är lite charmen med gruppen, man pressas hela tiden till gränsen och det måste vara all in hela tiden. Det går inte att sjunga Queen halvhjärtat.

– Vaknar jag upp och känner mig förkyld så kan jag önska att jag sjöng Elton Johns låtar i stället! (skratt)

Du har träffat de kvarvarande medlemmarna, hur vill du beskriva dem?

– Brian May och Roger Taylor följde arbetet med musikalen i London nära. Trevliga killar, Brian är en tänkare, väldigt intellektuell och engagerad. Roger, trummisen är mer partykillen fortfarande. Det är bilar som gäller, han är en typisk rockstar.

 

 

Vad? ”Champions of Rock”

Var? Löfbergs arena, Karlstad

När? Fredag den 13 oktober

Den första ”Champions of Rock”-konserten genomfördes 2009 i Norrköping. Sedan har turnékonceptet växt till att nu för andra gången turnera land och rike runt i arenaformat.

Men för Peter Johansson började det långt tidigare. Det är han som är showens stjärna och ryggrad. Han har sjungit Queen-låtar inför storpublik sedan början av det här millenniet. Han har sjungit Queen-låtar inför de kvarlevande Queen-medlemmarna också.

– Jag spelade huvudrollen i musikalen ”We Will Rock You” i London under några år, säger Peter Johansson till NWT.

– När det tog slut, det är nästan på dagen tio år sedan, så bjöd jag hem kollegor för att sjunga Queen i Sverige och det var starten på ”Champions of Rock”.

Under åren har olika musiker och sångare gästat konserterna.

– Vi har hela tiden försökt förnya oss. Visst, det går inte att undvika gruppens största hits, men det finns många låtar som inte är så kända. I år har vi med oss Ola Salo. Hans The Ark var väldigt influerade av Queen så han passar väldigt bra in här.

Med på scenen finns också musikalstjärnan Jenna Lee-James som Peter Johansson arbetade med på West End i London.

– Vi gör det här med mycket hjärta och glimten i ögat. Vi försöker inte kopiera, vi gör våra versioner, det är en hyllning.

Föddes som Farrokh Bulsara

Queens sångare och frontman, Freddie Mercury, föddes i Zanzibars stenstad som Farrokh Bulsara och gick 1991 bort i sviterna av aids 45 år gammal. Just nu gör regissören Bryan Singer (”X-Men”) en spelfilm där Rami Malek (”The Robot”) porträtterar den karismatiske sångaren. Intresset för Mercury och Queen verkar inte mattas, snarare hela tiden bli starkare.

– Det beror nog på de odödliga låtarna. Under de 20 år de skrev låtar gick de igenom många stilar. Så det finns en varierad katalog av musik. Sedan har musikalen hjälpt bandet nå nya generationer. Den har ju spelats runt hela världen. Dessutom så är Freddie Mercurys livsöde fascinerande, han togs bort alldeles för tidigt. Han hade kunnat skapa så mycket mer. Kanske är det därför det finns så många tribute-akter till just Queen.

För Peter Johansson är de flesta av bandet låtar välbekanta. En del mer så än andra.

– Det finns några låtar som alltid kommer upp, oavsett om jag kör företagsgig, musikal eller ”Champions”. Låtar som ”Radio Ga Ga”, ”We Will Rock You” och ”We are The Champions”.

Mellan tummen och pekfingret – hur många gånger har du sjungit ”We are The Chjampions” inför en publik?

– Oj! I London säkert drygt 800 gånger. Plus då här i Sverige. Jag skulle tro att det hamnar på någonstans bortåt 3 000 gånger.

Finns det dagar då du blir trött på Queen?

– Eh, nej. Grejen med Queen är att låtarna hela tiden ligger på gränsen av vad man som kille klarar av att sjunga. Det är det som jag tycker är lite charmen med gruppen, man pressas hela tiden till gränsen och det måste vara all in hela tiden. Det går inte att sjunga Queen halvhjärtat.

– Vaknar jag upp och känner mig förkyld så kan jag önska att jag sjöng Elton Johns låtar i stället! (skratt)

Du har träffat de kvarvarande medlemmarna, hur vill du beskriva dem?

– Brian May och Roger Taylor följde arbetet med musikalen i London nära. Trevliga killar, Brian är en tänkare, väldigt intellektuell och engagerad. Roger, trummisen är mer partykillen fortfarande. Det är bilar som gäller, han är en typisk rockstar.

 

 

Vad? ”Champions of Rock”

Var? Löfbergs arena, Karlstad

När? Fredag den 13 oktober