2017-09-13 06:00

2017-09-13 06:00

Dynamisk med temperament

KONSERT: Vivian Buczek till Karlstad och Karlskoga

Ingången till jazzmusiken och sången fick hon av sin pappa och Ella Fitzgerald.

Nu kommer Vivian Buczek till Karlstad och Karlskoga i två olika konstellationer.

Hon föddes i Malmö 1978 och solodebuterade med albumet ”Straight From My Heart” 2006. Till Karlstad kommer hon på söndag, den 17 september, då i sällskap med Peter Asplund och Claes Crona trio.

– Vi gjorde ett album tillsammans ifjol, säger Vivian Buczek.

– Det är en lite eftertänksam skiva, både jag och Peter har varit med om en del saker de senaste åren – förlorat föräldrar, fått barn. Peter skrev fyra av låtarna på skivan, direkt för mig.

Albumet – ”Songs of Our Lives” – släpptes i höstas och innehåller även standards som ”Lady is a Tramp” och ”The End of a Love Affair”.

– Texterna handlar om livet. Om förhållandet mellan föräldrar och barn. Här finns också mänga glädjeämnen. Det är låtar om och från våra liv.

Ella Fitzgerald

Tidigare i år släppte Vivian Buczek ett hyllningsalbum till Ella Fitzgerald. Det var Fitzgerald som ledde in henne på jazzen.

– Mina föräldrar var musiker och flyttade från Polen till Sverige 1970. Min pappa har alltid varit den som kickat mig i ändan och var den som märkte att jag tyckte om att sjunga.

Hon inledde sin bana som musiker genom att spela piano. Först på musikhögskolan hittade hon sin sång.

– Jag lyssnade på Mariah Carey och Whitney Houston på den tiden. Men så fick jag skivan ”Ella in Berlin” av pappa. Ella är den som fått mig att överhuvudtaget tycka om att sjunga jazz. Hon hade en frihet i sången, kunde sjunga allt. När jag hörde henne första gången kände jag: ”Wow, det här vill jag testa!”.

Ella Fitzgerald sjunger hon tillsammans med sitt band där bland andra Martin Sjöstedt ingår. Med den konstellationen gästar hon Karlskoga den 27 september.

– Min käre far är borta sedan två år, men han gav mig stoltheten och modet i att sjunga och hitta min grej.

Hur vill du beskriva din grej?

– Min grej är nog att jag är stark som solist och musiker. Jag betraktar mig själv som ett instrument, bortom epitetet sångare. Som sångare borde man tala samma språk som musikerna, det är alldeles för många sångare som inte fattar ett skit om vad som pågår bakom dem.

I sitt uttryck försöker hon att förlita sig på den egna förmågan, lägger vikt vid att inte ta in alltför många influenser utan hellre upptäcka och förstärka det som är hennes.

– Jag har hittat mitt eget sound. Som musiker spelar man lite så som man är som person. Jag är ganska extrovert, väldigt social och har ett högt temperament. Det tror jag speglas i min röst. Det ger mig dynamik, jag har både det svaga och det hårt starka.

Hon föddes i Malmö 1978 och solodebuterade med albumet ”Straight From My Heart” 2006. Till Karlstad kommer hon på söndag, den 17 september, då i sällskap med Peter Asplund och Claes Crona trio.

– Vi gjorde ett album tillsammans ifjol, säger Vivian Buczek.

– Det är en lite eftertänksam skiva, både jag och Peter har varit med om en del saker de senaste åren – förlorat föräldrar, fått barn. Peter skrev fyra av låtarna på skivan, direkt för mig.

Albumet – ”Songs of Our Lives” – släpptes i höstas och innehåller även standards som ”Lady is a Tramp” och ”The End of a Love Affair”.

– Texterna handlar om livet. Om förhållandet mellan föräldrar och barn. Här finns också mänga glädjeämnen. Det är låtar om och från våra liv.

Ella Fitzgerald

Tidigare i år släppte Vivian Buczek ett hyllningsalbum till Ella Fitzgerald. Det var Fitzgerald som ledde in henne på jazzen.

– Mina föräldrar var musiker och flyttade från Polen till Sverige 1970. Min pappa har alltid varit den som kickat mig i ändan och var den som märkte att jag tyckte om att sjunga.

Hon inledde sin bana som musiker genom att spela piano. Först på musikhögskolan hittade hon sin sång.

– Jag lyssnade på Mariah Carey och Whitney Houston på den tiden. Men så fick jag skivan ”Ella in Berlin” av pappa. Ella är den som fått mig att överhuvudtaget tycka om att sjunga jazz. Hon hade en frihet i sången, kunde sjunga allt. När jag hörde henne första gången kände jag: ”Wow, det här vill jag testa!”.

Ella Fitzgerald sjunger hon tillsammans med sitt band där bland andra Martin Sjöstedt ingår. Med den konstellationen gästar hon Karlskoga den 27 september.

– Min käre far är borta sedan två år, men han gav mig stoltheten och modet i att sjunga och hitta min grej.

Hur vill du beskriva din grej?

– Min grej är nog att jag är stark som solist och musiker. Jag betraktar mig själv som ett instrument, bortom epitetet sångare. Som sångare borde man tala samma språk som musikerna, det är alldeles för många sångare som inte fattar ett skit om vad som pågår bakom dem.

I sitt uttryck försöker hon att förlita sig på den egna förmågan, lägger vikt vid att inte ta in alltför många influenser utan hellre upptäcka och förstärka det som är hennes.

– Jag har hittat mitt eget sound. Som musiker spelar man lite så som man är som person. Jag är ganska extrovert, väldigt social och har ett högt temperament. Det tror jag speglas i min röst. Det ger mig dynamik, jag har både det svaga och det hårt starka.