2017-09-05 13:45

2017-09-05 13:45

Experimentell filmfestival i Karlstad

KONSTFILMFESTIVAL: 14:e upplagan av Avant

Kroppar och gränser.
Det är teman för årets upplaga av filmfestivalen Avant.

– Kroppen utgör både vårt mest privata territorium och en social interaktionsyta, en gräns som både skiljer och förenar, och som vi bara delvis har kontroll över, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande till NWT.

Årets Avant rör sig kring frågor om kropp och gränser och bland annat visas verk av Valie Export från Österrike och brittiska Jayne Parker under festivalen. Under fredagskvällen den 8 september inleds festivalen med ett samtal mellan de båda filmarna på Kristinehamns konstmuseum. Museet kommer att visa verk av de båda även efter filmfestivalen, till och med den 17 september.

Den värmländska filmaren Gunvor Nelson, som anses vara en föregångare inom den experimentella filmkonsten, medverkar också med videon On the fence. För mer information, se festivalens hemsida.

Avant har arrangerats sedan 2002 och är ett samarrangemang mellan föreningen Världsalltet, Kristinehamn konstmuseum, Karlstads och Stockholms universitet och stöds av Karlstads kommun, Region Värmland samt Svenska Filminstitutet.

– Kroppen utgör både vårt mest privata territorium och en social interaktionsyta, en gräns som både skiljer och förenar, och som vi bara delvis har kontroll över, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande till NWT.

Årets Avant rör sig kring frågor om kropp och gränser och bland annat visas verk av Valie Export från Österrike och brittiska Jayne Parker under festivalen. Under fredagskvällen den 8 september inleds festivalen med ett samtal mellan de båda filmarna på Kristinehamns konstmuseum. Museet kommer att visa verk av de båda även efter filmfestivalen, till och med den 17 september.

Den värmländska filmaren Gunvor Nelson, som anses vara en föregångare inom den experimentella filmkonsten, medverkar också med videon On the fence. För mer information, se festivalens hemsida.

Avant har arrangerats sedan 2002 och är ett samarrangemang mellan föreningen Världsalltet, Kristinehamn konstmuseum, Karlstads och Stockholms universitet och stöds av Karlstads kommun, Region Värmland samt Svenska Filminstitutet.