2017-08-10 06:00

2017-08-10 06:00

Fångar upp känslorna

MUSIK: "Det är viktigt att inte bara nöja sig"

Amanda Werne, mer känd under artistnamnet Slowgold, har tagit musikvärlden med storm sedan hon släppte två album under 2015. Hon har hyllats av både artister och media och på fredag kliver hon på scenen i Segmon för att bjuda på en show publiken sent kommer att glömma.

När vi når Amanda Werne under tisdagseftermiddagen har hon precis lämnat gitarr och pedalbord på Pustervik inför kvällens spelning.

– Jag ska vara förband till Daniel Lanois, en storslagen artist som producerat åt både typ Neil Young och Emmylou Harris, så jag är supernervös! säger hon.

Hon har flera erfarenheter av att spela kring större artister, bland annat efter att ha medverkat i Freddy Wadlings liveband under sista turnén och i flera låtar på hans sista album, men den här gången är det annorlunda.

– Det jag är mest nervös för är att jag måste prata engelska! Jag har försökt börja tänka på engelska bara för att komma in i det.

Bara några dagar efter bär det av till Värmland och Segmon för ännu ett unikt framträdande på Folk & Rock.

– Jag har med mig trummisen Hanna Östergren som jag aldrig spelat med förut, det ska bli riktigt spännande! Det är skönt att ha lite olika saker att göra och få inspiration från andra musiker.

Drömmar och känslor

Amanda beskriver sin musik som drömrock vilket för många låter som en helt ny genre.

– Dreampop är nog mer en genre man har hört talas om och det är lite där jag ligger egentligen. Skillnaden är att jag har hämtat mer inspiration från rock, blues och folk.

Det hela startade när Amanda började lyssna på bandet Mazzy Star under yngre år. Hon blev inspirerad av stämningen och enkelheten i deras låtar och började skriva eget. Sedan dess har det varit känslan i en låt som betyder mest.

– Ibland kan det hända att jag kommer på en melodi genom att plocka på gitarren men oftast börjar det med en känsla som jag får ned i en text som jag sedan fångar upp med musiken. Jag levererar bättre om jag kan hitta mig själv i en låt, säger hon.

Fortsatt nyfikenhet

Sedan 2015 har allt gått i raketfart och uppmärksamheten har varit över förväntan. Amanda har fått fina recensioner och uttalanden gällande sin musik men känner fortfarande att det finns mycket kvar.

– Självklart känns det fantastiskt att få höra alla fina ord, men jag tycker det är viktigt att inte bara nöja sig. Om jag bara fastnade i allas åsikter, tankar och pepp skulle jag nog tappa bort mig själv i det. Jag måste kunna fortsätta att vara nyfiken och komma vidare.

Redan till hösten planerar hon att släppa en ny ep och ett komplett album beräknas till våren 2018. Tanken är att leverera ett mörkare och rockigare sound där elgitarrerna får ta mer plats.

– Men vi får se hur det blir. Jag går alltid in med inställningen att elgitarrerna ska vara i fokus men sedan finns det så himla mycket roligt att göra när man väl är i studion! En dröm vore att använda en stråkkvartett eller liknande i framtiden.

När vi når Amanda Werne under tisdagseftermiddagen har hon precis lämnat gitarr och pedalbord på Pustervik inför kvällens spelning.

– Jag ska vara förband till Daniel Lanois, en storslagen artist som producerat åt både typ Neil Young och Emmylou Harris, så jag är supernervös! säger hon.

Hon har flera erfarenheter av att spela kring större artister, bland annat efter att ha medverkat i Freddy Wadlings liveband under sista turnén och i flera låtar på hans sista album, men den här gången är det annorlunda.

– Det jag är mest nervös för är att jag måste prata engelska! Jag har försökt börja tänka på engelska bara för att komma in i det.

Bara några dagar efter bär det av till Värmland och Segmon för ännu ett unikt framträdande på Folk & Rock.

– Jag har med mig trummisen Hanna Östergren som jag aldrig spelat med förut, det ska bli riktigt spännande! Det är skönt att ha lite olika saker att göra och få inspiration från andra musiker.

Drömmar och känslor

Amanda beskriver sin musik som drömrock vilket för många låter som en helt ny genre.

– Dreampop är nog mer en genre man har hört talas om och det är lite där jag ligger egentligen. Skillnaden är att jag har hämtat mer inspiration från rock, blues och folk.

Det hela startade när Amanda började lyssna på bandet Mazzy Star under yngre år. Hon blev inspirerad av stämningen och enkelheten i deras låtar och började skriva eget. Sedan dess har det varit känslan i en låt som betyder mest.

– Ibland kan det hända att jag kommer på en melodi genom att plocka på gitarren men oftast börjar det med en känsla som jag får ned i en text som jag sedan fångar upp med musiken. Jag levererar bättre om jag kan hitta mig själv i en låt, säger hon.

Fortsatt nyfikenhet

Sedan 2015 har allt gått i raketfart och uppmärksamheten har varit över förväntan. Amanda har fått fina recensioner och uttalanden gällande sin musik men känner fortfarande att det finns mycket kvar.

– Självklart känns det fantastiskt att få höra alla fina ord, men jag tycker det är viktigt att inte bara nöja sig. Om jag bara fastnade i allas åsikter, tankar och pepp skulle jag nog tappa bort mig själv i det. Jag måste kunna fortsätta att vara nyfiken och komma vidare.

Redan till hösten planerar hon att släppa en ny ep och ett komplett album beräknas till våren 2018. Tanken är att leverera ett mörkare och rockigare sound där elgitarrerna får ta mer plats.

– Men vi får se hur det blir. Jag går alltid in med inställningen att elgitarrerna ska vara i fokus men sedan finns det så himla mycket roligt att göra när man väl är i studion! En dröm vore att använda en stråkkvartett eller liknande i framtiden.

  • Ida Myrin