2017-08-09 06:00

2017-08-09 10:20

Musiken ger utlopp för känslor

MUSIK: I'm Kingfisher gästar Alma Löv och Folk & Rock

Thomas Jonsson går under artistnamnet I'm Kingfisher och har de senaste 17 åren avverkat runt 600 spelningar. Med en ny platta på gång gästar han nu både Alma Löv och Folk & Rock i Segmon under samma vecka.

– Det är väldigt roliga ställen att spela på och jag har precis blivit klar med musiken till nästa skiva så nu får jag möjlighet att spela lite därifrån! säger han.

Thomas började med musik precis när tonåren tog slut för att på något sätt ventilera orosrelaterade känslor.

– Jag kom till ett läge där jag behövde hitta ett sätt att få ur mig de här känslorna, så musiken blev en konsekvens av det. Det började med några stapplande steg och sedan gick allt i rapidfart.

Minst sagt. Han har blivit rosad av både svenska och internationella medier och antalet spelningsförfrågningar har ökat i rask takt de senaste åren.

– Det känns riktigt bra att ha fått så fin kritik på skivorna och musiken. Jag har aldrig haft ett stort bolag i ryggen så när det har skrivits om mig har jag slagit mig fram bland ganska stor konkurrens med stora pr-bolag. Att få spela mer och mer live känns också otroligt fint eftersom det fortfarande är ett sätt att få ur mig känslor.

Öppet sinne

Thomas musik beskrivs som alternativ folkmusik eftersom han gärna hämtar inspiration från andra håll än bara folkgenren.

– Jag tar mycket från indiepop, postrock och den lite mer amerikanska folkrocken. Det alternativa speglas också i att jag inte gärna håller mig till den traditionella uppbyggnaden av låtar, allt måste inte vara vers och refräng liksom, berättar han.

Han säger att låtskrivandet handlar om idéer som man måste låta sväva iväg. En låt börjar oftast med något enkelt på gitarren för att sedan utvecklas fullt ut i huvudet.

– Ibland kan det vara rätt jobbigt när jag har kommit halvvägs med en låt och undermedvetet kommer på fortsättningen, det känns typ som att ha en dålig låt på hjärnan, skrattar han.

Nya skivan

Det kommande albumet är färdigt och håller ungefär samma ton som tidigare plattor. Den stora skillnaden är att man skapat den på ett annorlunda sätt.

– För första gången har vi spelat in en hel skiva genom att jag har kört sången och gitarren i samma tagning. Sedan har vi byggt på fler instrument och mer ljud i efterhand för att få det lite stökigare. Det kändes spännande att ta sjunga och spela på samma gång så där, jag gillade verkligen konceptet.

På flera spår har Thomas bjudit in personer som Martin Hederos, Christian Kjellvander och Klas Henrik Hörngren för att få till det lilla extra.

– Det är verkligen människor som inspirerar mig, så det känns fantastiskt att de ville vara med!

– Det är väldigt roliga ställen att spela på och jag har precis blivit klar med musiken till nästa skiva så nu får jag möjlighet att spela lite därifrån! säger han.

Thomas började med musik precis när tonåren tog slut för att på något sätt ventilera orosrelaterade känslor.

– Jag kom till ett läge där jag behövde hitta ett sätt att få ur mig de här känslorna, så musiken blev en konsekvens av det. Det började med några stapplande steg och sedan gick allt i rapidfart.

Minst sagt. Han har blivit rosad av både svenska och internationella medier och antalet spelningsförfrågningar har ökat i rask takt de senaste åren.

– Det känns riktigt bra att ha fått så fin kritik på skivorna och musiken. Jag har aldrig haft ett stort bolag i ryggen så när det har skrivits om mig har jag slagit mig fram bland ganska stor konkurrens med stora pr-bolag. Att få spela mer och mer live känns också otroligt fint eftersom det fortfarande är ett sätt att få ur mig känslor.

Öppet sinne

Thomas musik beskrivs som alternativ folkmusik eftersom han gärna hämtar inspiration från andra håll än bara folkgenren.

– Jag tar mycket från indiepop, postrock och den lite mer amerikanska folkrocken. Det alternativa speglas också i att jag inte gärna håller mig till den traditionella uppbyggnaden av låtar, allt måste inte vara vers och refräng liksom, berättar han.

Han säger att låtskrivandet handlar om idéer som man måste låta sväva iväg. En låt börjar oftast med något enkelt på gitarren för att sedan utvecklas fullt ut i huvudet.

– Ibland kan det vara rätt jobbigt när jag har kommit halvvägs med en låt och undermedvetet kommer på fortsättningen, det känns typ som att ha en dålig låt på hjärnan, skrattar han.

Nya skivan

Det kommande albumet är färdigt och håller ungefär samma ton som tidigare plattor. Den stora skillnaden är att man skapat den på ett annorlunda sätt.

– För första gången har vi spelat in en hel skiva genom att jag har kört sången och gitarren i samma tagning. Sedan har vi byggt på fler instrument och mer ljud i efterhand för att få det lite stökigare. Det kändes spännande att ta sjunga och spela på samma gång så där, jag gillade verkligen konceptet.

På flera spår har Thomas bjudit in personer som Martin Hederos, Christian Kjellvander och Klas Henrik Hörngren för att få till det lilla extra.

– Det är verkligen människor som inspirerar mig, så det känns fantastiskt att de ville vara med!

  • Ida Myrin

Kommande spelningar

10 augusti - Alma Löv, Östra Ämtervik

11 augusti - Folk & Rock, Segmon

25-27 augusti - Melodica Festival, Reykjavik

16 september - Ugglan, Vadstena

Thomas Jonsson

Ålder: 38

Första album: Hope to her - 2003

Lyssnar just nu på: Laura Marling, Hater, Godspeed You Black Emperor

Senaste konserten: First Floor Power på Inkonst i Malmö

Inspireras av: Uppslukande läsning, saker som förändras över tid, Amanda Wernes gitarrspel.