2017-07-14 11:26

2017-07-14 11:27

Staden fylls med blues

KRISTINEHAMN: "Mer musik åt folket"

För sjätte året i rad arrangerar Kristinehamns bluesförening och Ölme diversehandel en helg fylld av musik och glädje.
– Det är ett otroligt stort jobb. Vi har planerat och fixat ända sedan i höstas men nu till helgen är det äntligen dags igen! säger Ingela Öhman, en del av bluesföreningens medlemmar.

När man presenterade idén till att starta föreningen Kristinehamn Blues och att arrangera Bluesfesten för första gången spelade några få band inne i diversehandelns museum. Nu fyller man hela uteplatsen med publik och hela Kungsgatan med musik. Senast lockade man cirka 1 000 personer totalt under två dagar av tillställning.

– Det gäller att utveckla små saker och prova sig fram försiktigt varje år för att man inte ska råka slå på för stort, säger Dan Engblom, bokningsansvarig, och berättar att de i år satsat på att ha två scener på själva festivalområdet.

– Nu blir det aldrig tyst i pauserna! fyller Ingela i. Så fort ett band har slutat på ena scenen, börjar ett nytt band på den andra. Mer musik till folket helt enkelt!

Under dagtid på lördagen kommer man kunna se lokala band vid två olika scener på Kungsgatan, en vid Nille och en vid H&M. Gatubluesen är helt gratis, men man hoppas ändå att det lockar folk till kvällarnas tillställningar.

Variation är viktigt

Tidigare har artister som Roffe Wikström, Nisse Hellberg och Sven Zetterberg gästat bluesfesten och i år agerar munspelskungen Mats Ronander dragplåster.

– Vi försöker alltid ha något lite större namn på listan, men det viktigaste är att vi kan erbjuda en så stor bredd som möjligt. Bokningarna ska täcka allt ifrån deltablues till rockblues, hela spannet liksom, berättar Dan.

– Ja, hade det varit samma genre i två hela dagar hade till och med vi tröttnat, säger Jesper Halling, ekonomiansvarig för föreningen.

Andra band som äntrar scenen är B.B & the Blues Shacks, Rich Harper band (som reser ända ifrån USA), Robert Lighthouse & The Rebounds, Alabama Lovesnakes och Lisa Lystam Family Band.

Förändra bilden

Trots att det krävs en hel del tid och energi för att anordna en folkfest är det inte det enda bluesföreningen ägnar sig åt. En gång i månaden arrangerar de bluesspelningar på diversehandelns övervåning. Syftet är att erbjuda musik av hög kvalitet och uppmuntra flera till att upptäcka genren.

– Många har en bild av att blues enbart handlar om att en gammal gubbe spelar slöa toner på en gitarr, vårt mål är att ändra det! säger Ingela.

Finns det någon vision med bluesfesten då?

– Inte mer än att vi vill fortsätta göra det vi gör. Vi vill egentligen inte växa så mycket innehållsmässigt, det känns bra att ha det lite småskaligt, men vi växer gärna när det kommer till publikantal!

När man presenterade idén till att starta föreningen Kristinehamn Blues och att arrangera Bluesfesten för första gången spelade några få band inne i diversehandelns museum. Nu fyller man hela uteplatsen med publik och hela Kungsgatan med musik. Senast lockade man cirka 1 000 personer totalt under två dagar av tillställning.

– Det gäller att utveckla små saker och prova sig fram försiktigt varje år för att man inte ska råka slå på för stort, säger Dan Engblom, bokningsansvarig, och berättar att de i år satsat på att ha två scener på själva festivalområdet.

– Nu blir det aldrig tyst i pauserna! fyller Ingela i. Så fort ett band har slutat på ena scenen, börjar ett nytt band på den andra. Mer musik till folket helt enkelt!

Under dagtid på lördagen kommer man kunna se lokala band vid två olika scener på Kungsgatan, en vid Nille och en vid H&M. Gatubluesen är helt gratis, men man hoppas ändå att det lockar folk till kvällarnas tillställningar.

Variation är viktigt

Tidigare har artister som Roffe Wikström, Nisse Hellberg och Sven Zetterberg gästat bluesfesten och i år agerar munspelskungen Mats Ronander dragplåster.

– Vi försöker alltid ha något lite större namn på listan, men det viktigaste är att vi kan erbjuda en så stor bredd som möjligt. Bokningarna ska täcka allt ifrån deltablues till rockblues, hela spannet liksom, berättar Dan.

– Ja, hade det varit samma genre i två hela dagar hade till och med vi tröttnat, säger Jesper Halling, ekonomiansvarig för föreningen.

Andra band som äntrar scenen är B.B & the Blues Shacks, Rich Harper band (som reser ända ifrån USA), Robert Lighthouse & The Rebounds, Alabama Lovesnakes och Lisa Lystam Family Band.

Förändra bilden

Trots att det krävs en hel del tid och energi för att anordna en folkfest är det inte det enda bluesföreningen ägnar sig åt. En gång i månaden arrangerar de bluesspelningar på diversehandelns övervåning. Syftet är att erbjuda musik av hög kvalitet och uppmuntra flera till att upptäcka genren.

– Många har en bild av att blues enbart handlar om att en gammal gubbe spelar slöa toner på en gitarr, vårt mål är att ändra det! säger Ingela.

Finns det någon vision med bluesfesten då?

– Inte mer än att vi vill fortsätta göra det vi gör. Vi vill egentligen inte växa så mycket innehållsmässigt, det känns bra att ha det lite småskaligt, men vi växer gärna när det kommer till publikantal!

  • Ida Myrin

Kristinehamns bluesfest

Var: Ölme diversehandel

När: 14-15 juli

Missa inte: Gatublues på Kungsgatan!