2017-07-12 10:11

2017-07-12 10:13

Kulturhall med intima spelningar

MUSIK: "Exklusiva konserter i en unik industrimiljö"

Gamla kraftstationen i Deje har arrangerat både mindre och större musikevenemang sedan öppningen år 2013. Man har bland annat bokat världsklassmusiker som Isabella Lundgren, Monica Dominique och Palle Danielsson.

Inför den här säsongen har musikkonceptet fått ett helt eget namn, The G.K music club.

– Vi ville visa att det inte bara är lösryckta konserter utan en musikalisk följetång, säger Linn Sönstebö Mossberg, konstnärlig ledare på Gamla kraftstationen.

Under sommaren arrangerar Gamla kraftstationen tio spelningar med olika artister och genrer, men nu under eget namn. Fem är avklarade, fem är kvar och på lördag står den amerikanska stjärnan Elliott Murphy på scenen tillsammans med gitarristen Olivier Durand. De levererar amerikansk musiktradition med mycket inspiration från Bob Dylan.

– Elliott Murphy gör faktiskt bara tre stopp i Sverige i år. I Stockholm, i Malmö och hos oss i Deje. Det ska bli riktigt kul att få hit honom! säger Linn.

Unikt för lördagen är att man även kommer kunna delta i en vernissage för de fem nya konstnärer som representeras i konsthallen. Vill man bygga på sin upplevelse finns det dessutom mat och dryck att tillgå.

– Culinarum, vårt kök, är alltid öppet. Maten är alltid ekologisk, närproducerad och håller hög kvalitet. Man kan alltså gå på konsert och äta till exempel bakad potatis med vildsvinskräm, lax med kvalitetsstämpel eller delikatesspizza i vedugn i stället för en sladdrig hamburgare med ketchup och senap.

Återkommande artister

Linn berättar att de har fått mycket beröm från artister som har kommit till kraftstationen för att spela.

– Det här är en till synes väldigt svår lokal, likt en kyrka, när det kommer till musik och ljud. Man kan tro att ljudet går runt och studsar eftersom vi har elva meter högt i tak och hårda väggar, men det fungerar faktiskt väldigt bra.

Janne Schaffer är en av de artister som valt att komma tillbaka. Förra året besökte han Deje tillsammans med Electric banana band men i år, närmare bestämt den 13 augusti, återvänder han i stället med sig Johan Boding och Peter Ljung för att spela konserten han kallar för Janne Schaffer musicstory. Det blir en mix av både egen musik och tolkningar som varvas med berättelser från hans musikaliska möten.

Även Caroline af Ugglas kommer på återbesök efter en lyckad spelning med Packmopedsturnén sommaren 2015. Den 2 september kör hon och bandet en intim spelning i konsthallen för första gången, där hennes konst hänger hela säsongen.

Överens om konceptet

Idén om att utveckla ett koncept i den gamla kraftstationen kom när Linn och hennes kollegor i den ideella föreningen Ulleruds teateraktörer fick möjlighet att spela teater i lokalerna 2008. Redan då var de rörande överens om att en konsthall och ett café skulle lämpa sig ypperligt just där.

– Det kom ett annat teaterprojekt i vägen i några år men 2011 beslutade vi att ta tag i saken, säger hon. Tack vare teatern visste vi att ljud och musik fungerade bra i lokalen så därför vågade vi köra på med musiken också.

Vad är visionen med The G.K music club?

– Visionen och önskemålet är att det är slutsålt varje gång! Vi vill fortsätta leverera bra konserter i ett mindre format. Visst tar det tid att jobba in ett koncept men vi vill absolut fortsätta nästa år, det är ganska givet redan nu.

Inför den här säsongen har musikkonceptet fått ett helt eget namn, The G.K music club.

– Vi ville visa att det inte bara är lösryckta konserter utan en musikalisk följetång, säger Linn Sönstebö Mossberg, konstnärlig ledare på Gamla kraftstationen.

Under sommaren arrangerar Gamla kraftstationen tio spelningar med olika artister och genrer, men nu under eget namn. Fem är avklarade, fem är kvar och på lördag står den amerikanska stjärnan Elliott Murphy på scenen tillsammans med gitarristen Olivier Durand. De levererar amerikansk musiktradition med mycket inspiration från Bob Dylan.

– Elliott Murphy gör faktiskt bara tre stopp i Sverige i år. I Stockholm, i Malmö och hos oss i Deje. Det ska bli riktigt kul att få hit honom! säger Linn.

Unikt för lördagen är att man även kommer kunna delta i en vernissage för de fem nya konstnärer som representeras i konsthallen. Vill man bygga på sin upplevelse finns det dessutom mat och dryck att tillgå.

– Culinarum, vårt kök, är alltid öppet. Maten är alltid ekologisk, närproducerad och håller hög kvalitet. Man kan alltså gå på konsert och äta till exempel bakad potatis med vildsvinskräm, lax med kvalitetsstämpel eller delikatesspizza i vedugn i stället för en sladdrig hamburgare med ketchup och senap.

Återkommande artister

Linn berättar att de har fått mycket beröm från artister som har kommit till kraftstationen för att spela.

– Det här är en till synes väldigt svår lokal, likt en kyrka, när det kommer till musik och ljud. Man kan tro att ljudet går runt och studsar eftersom vi har elva meter högt i tak och hårda väggar, men det fungerar faktiskt väldigt bra.

Janne Schaffer är en av de artister som valt att komma tillbaka. Förra året besökte han Deje tillsammans med Electric banana band men i år, närmare bestämt den 13 augusti, återvänder han i stället med sig Johan Boding och Peter Ljung för att spela konserten han kallar för Janne Schaffer musicstory. Det blir en mix av både egen musik och tolkningar som varvas med berättelser från hans musikaliska möten.

Även Caroline af Ugglas kommer på återbesök efter en lyckad spelning med Packmopedsturnén sommaren 2015. Den 2 september kör hon och bandet en intim spelning i konsthallen för första gången, där hennes konst hänger hela säsongen.

Överens om konceptet

Idén om att utveckla ett koncept i den gamla kraftstationen kom när Linn och hennes kollegor i den ideella föreningen Ulleruds teateraktörer fick möjlighet att spela teater i lokalerna 2008. Redan då var de rörande överens om att en konsthall och ett café skulle lämpa sig ypperligt just där.

– Det kom ett annat teaterprojekt i vägen i några år men 2011 beslutade vi att ta tag i saken, säger hon. Tack vare teatern visste vi att ljud och musik fungerade bra i lokalen så därför vågade vi köra på med musiken också.

Vad är visionen med The G.K music club?

– Visionen och önskemålet är att det är slutsålt varje gång! Vi vill fortsätta leverera bra konserter i ett mindre format. Visst tar det tid att jobba in ett koncept men vi vill absolut fortsätta nästa år, det är ganska givet redan nu.

  • Ida Myrin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.