2017-07-06 06:00

2017-07-06 06:00

Mattias Hellberg: "Håkan kör hårt med oss"

KONSERT: Håkan Hellström spelar i Mariebergsskogen i Karlstad på lördag

Det har varit en turbulent turné för Håkan Hellström och hans band. Åska och regn har följt sällskapet genom landet.
Nu väntar Mariebergsskogen och, ja, enligt prognosen kommer regnet lagom till konsertstart.

Lustigt nog kallar Håkan Hellström sin pågående turné för ”Rullande åska”. Det som från början var en blinkning till Bob Dylans karnevalturné The Rolling Thunder Revue” under 70-talet har nu blivit något av en programförklaring eftersom turnésällskapet verkar frammana både regn och åska vart än de spelar.

– Det där med åskan och regnet kändes som en jinxning från första stund, säger Mattias Hellberg.

Han är gitarrist i Håkan Hellströms band, ursprungligen från Karlstad, och har tidigare spelat med bland andra Martin Hederos, Nationalteatern och The Hellacopters.

– Det har varit regn och åska så gott som på varje ställe vi spelat på. Inte alltid under konserterna, men alltid innan. Förvånande, för jag har spelat med Håkan sedan 2013 och jag har aldrig varit med om regn när vi spelat tidigare.

Han pausar och tummar fram väderleksrapporten för lördagen i Karlstad.

– Lustigt nog så ska det enligt den här prognosen vara fint i Karlstad alla timmar fram till lördag då det ska börja regna klockan 20. Det är då vi ska börja spela. Naturen verkar väldigt mån om att bidra till vår scenografi.

Plaskade som barn

Turnéns andra spelning, på Stockholms stadium, fick avbrytas då åskvädret blev övermäktigt.

– Det var ett jäkla oväder men det blev också en jäkla grym spelning. Det var som om regnet förlöste oss. Åskan stod rakt ovanför scenen, då fick vi avbryta tråkigt nog. Men vi kunde fortsätta efter ett tag. Håkan och flera i bandet tog av sig skorna och plaskade som små barn omkring på scenen.

Regnet bidrog också till att spelningen i Oslo för en tid sedan fick ställas in då Håkan Hellström blivit sjuk.

– Nu mår vi alla toppenbra. Stämningen är också på topp. Men det är klart – vi spelar långa gig och det sliter bra på rösten för Håkan. Om det dessutom regnar hela tiden så är det inte perfekt.

– Håkan kör hårt med oss, vi byter ut en massa låtar inför varje gig, ingen konsert är den andra lik.

På tårna

Mattias Hellberg berättar att gruppen har ett 40-tal låtar att välja bland inför varje kväll.

– Det har tillkommit låtar som inte ens var på tapeten under det sista repet inför turnén. Vi repar in nya saker inför varje kväll, det är spännande och bra för oss – vi tvingas att vara på tårna hela tiden. Det är också extra kul för de trogna fans som åker runt på flera spelningar.

Nästa vecka gör Mattias Hellberg en avstickare till Orust för två konserter med Martin Hederos och Joel Alme. Direkt efter sista spelningen med Håkan Hellström ansluter han till den norske artisten Janoves turné.

– Jag gillar verkligen att vi turnerar med Håkan i år, att det inte bara blir en eller två konserter på Ullevi som under tidigare år. Vi gillar alla att hänga med varandra, det är ett väldigt skönt liv.

Lustigt nog kallar Håkan Hellström sin pågående turné för ”Rullande åska”. Det som från början var en blinkning till Bob Dylans karnevalturné The Rolling Thunder Revue” under 70-talet har nu blivit något av en programförklaring eftersom turnésällskapet verkar frammana både regn och åska vart än de spelar.

– Det där med åskan och regnet kändes som en jinxning från första stund, säger Mattias Hellberg.

Han är gitarrist i Håkan Hellströms band, ursprungligen från Karlstad, och har tidigare spelat med bland andra Martin Hederos, Nationalteatern och The Hellacopters.

– Det har varit regn och åska så gott som på varje ställe vi spelat på. Inte alltid under konserterna, men alltid innan. Förvånande, för jag har spelat med Håkan sedan 2013 och jag har aldrig varit med om regn när vi spelat tidigare.

Han pausar och tummar fram väderleksrapporten för lördagen i Karlstad.

– Lustigt nog så ska det enligt den här prognosen vara fint i Karlstad alla timmar fram till lördag då det ska börja regna klockan 20. Det är då vi ska börja spela. Naturen verkar väldigt mån om att bidra till vår scenografi.

Plaskade som barn

Turnéns andra spelning, på Stockholms stadium, fick avbrytas då åskvädret blev övermäktigt.

– Det var ett jäkla oväder men det blev också en jäkla grym spelning. Det var som om regnet förlöste oss. Åskan stod rakt ovanför scenen, då fick vi avbryta tråkigt nog. Men vi kunde fortsätta efter ett tag. Håkan och flera i bandet tog av sig skorna och plaskade som små barn omkring på scenen.

Regnet bidrog också till att spelningen i Oslo för en tid sedan fick ställas in då Håkan Hellström blivit sjuk.

– Nu mår vi alla toppenbra. Stämningen är också på topp. Men det är klart – vi spelar långa gig och det sliter bra på rösten för Håkan. Om det dessutom regnar hela tiden så är det inte perfekt.

– Håkan kör hårt med oss, vi byter ut en massa låtar inför varje gig, ingen konsert är den andra lik.

På tårna

Mattias Hellberg berättar att gruppen har ett 40-tal låtar att välja bland inför varje kväll.

– Det har tillkommit låtar som inte ens var på tapeten under det sista repet inför turnén. Vi repar in nya saker inför varje kväll, det är spännande och bra för oss – vi tvingas att vara på tårna hela tiden. Det är också extra kul för de trogna fans som åker runt på flera spelningar.

Nästa vecka gör Mattias Hellberg en avstickare till Orust för två konserter med Martin Hederos och Joel Alme. Direkt efter sista spelningen med Håkan Hellström ansluter han till den norske artisten Janoves turné.

– Jag gillar verkligen att vi turnerar med Håkan i år, att det inte bara blir en eller två konserter på Ullevi som under tidigare år. Vi gillar alla att hänga med varandra, det är ett väldigt skönt liv.