2017-06-01 07:07

2017-06-01 15:50

Lars Lerin gör ny tv-serie i Värmland

NÖJE

– Det är fortfarande väldigt löst i konturerna, säger Lars Lerin om sitt nya tv-projekt.
Det är Filip och Fredriks produktionsbolag Nexico som ligger bakom det nya programmet som går under namnet ”Lerins lärlingar”.

Det är SVT som är beställare när Nexico nu gör ytterligare en programserie med Lars Lerin. Med start den 7 augusti ska den nya programserien om sex timslånga avsnitt spelas in under åtta veckor i Värmland.

– När det fördes på tal att jag skulle göra mer tv, ville jag göra något annorlunda, säger Lars Lerin.

– Vi diskuterade flera idéer, jag och Nexico, och det fanns olika alternativ på bordet men vi bestämde oss till slut för detta.

Programmet kommer att följa paret Lerin som träffar människor med funktionsnedsättningar.

– Det kommer att handla om att inspirera och vara intresserade av varandras uttryck. Vi är på planeringsstadiet ännu så jag vet inte alls hur detta kommer att bli till slut. Jag kan inte tänka mig själv som någon slags magister som står och pekar och talar om hur folk ska göra. Jag kommer nog att lära mig mest av alla. Jag blir lärlingen, säger han och skrattar.

Mycket att berätta

Gästerna i programmet kommer han att möta på olika platser i Värmland, han vill gärna att deras historier lyfts fram, det finns så mycket att berätta, säger han.

– Alla kommer från skilda håll, med så olika bakgrunder och historier så det handlar inte om någon homogen grupp. Jag gillar människor som har modet att vara sig själva.

Om Lerin får som han vill kommer programmet att handla mer om möten mellan människor, än om konst.

– Det vill de säkert inte på tv-bolaget, skrattar han och lägger till:

– Men det är svårt att lära ut hur man målar, det är ett livslångt arbete som är väldigt speciellt. Vi kommer att träffa många och några kommer att vara med mer i programmet än andra, det får ge sig under resans gång.

Hinner du med att måla mellan alla tv-projekten?

– Ja! Det är alltid under väldigt begränsade perioder vi filmar, resten av året kan jag styra som jag vill.

Hittar du inspiration till måleriet genom andra projekt?

– Mjae. Jag behöver faktiskt ingen inspiration för jag har en sådan stark lust och drivkraft att gå ut till ateljén om mornarna. Det är ett sätt att leva för mig, jag längtar till måleriet varje morgon och målar varje dag. Det krävs nästan att du är besatt med en brinnande lust. Får jag inte måla, mår jag inte bra.

Vad tycker din man Manoel ”Junior” Marques om att göra tv?

– ”Junior” är alltid pigg på att vara med. Och han måste vara med när jag gör tv – han är ju så rolig! När han och jag käbblar och har oss, det är nog det jag tycker bäst om med tv-programmen. Vi kör aldrig efter något manus, bara rätt fram. Det som händer får hända.

Det är SVT som är beställare när Nexico nu gör ytterligare en programserie med Lars Lerin. Med start den 7 augusti ska den nya programserien om sex timslånga avsnitt spelas in under åtta veckor i Värmland.

– När det fördes på tal att jag skulle göra mer tv, ville jag göra något annorlunda, säger Lars Lerin.

– Vi diskuterade flera idéer, jag och Nexico, och det fanns olika alternativ på bordet men vi bestämde oss till slut för detta.

Programmet kommer att följa paret Lerin som träffar människor med funktionsnedsättningar.

– Det kommer att handla om att inspirera och vara intresserade av varandras uttryck. Vi är på planeringsstadiet ännu så jag vet inte alls hur detta kommer att bli till slut. Jag kan inte tänka mig själv som någon slags magister som står och pekar och talar om hur folk ska göra. Jag kommer nog att lära mig mest av alla. Jag blir lärlingen, säger han och skrattar.

Mycket att berätta

Gästerna i programmet kommer han att möta på olika platser i Värmland, han vill gärna att deras historier lyfts fram, det finns så mycket att berätta, säger han.

– Alla kommer från skilda håll, med så olika bakgrunder och historier så det handlar inte om någon homogen grupp. Jag gillar människor som har modet att vara sig själva.

Om Lerin får som han vill kommer programmet att handla mer om möten mellan människor, än om konst.

– Det vill de säkert inte på tv-bolaget, skrattar han och lägger till:

– Men det är svårt att lära ut hur man målar, det är ett livslångt arbete som är väldigt speciellt. Vi kommer att träffa många och några kommer att vara med mer i programmet än andra, det får ge sig under resans gång.

Hinner du med att måla mellan alla tv-projekten?

– Ja! Det är alltid under väldigt begränsade perioder vi filmar, resten av året kan jag styra som jag vill.

Hittar du inspiration till måleriet genom andra projekt?

– Mjae. Jag behöver faktiskt ingen inspiration för jag har en sådan stark lust och drivkraft att gå ut till ateljén om mornarna. Det är ett sätt att leva för mig, jag längtar till måleriet varje morgon och målar varje dag. Det krävs nästan att du är besatt med en brinnande lust. Får jag inte måla, mår jag inte bra.

Vad tycker din man Manoel ”Junior” Marques om att göra tv?

– ”Junior” är alltid pigg på att vara med. Och han måste vara med när jag gör tv – han är ju så rolig! När han och jag käbblar och har oss, det är nog det jag tycker bäst om med tv-programmen. Vi kör aldrig efter något manus, bara rätt fram. Det som händer får hända.

  • Carl Edlom