2017-05-17 06:00

2017-05-17 09:25

Ekvilibristisk och punkig musik

KONSERT: Tibble Transsibiriska till Gamla kraftstationen i Deje

Gruppen Tibble Transsibiriska kommer till Gamla kraftstationen i Deje den 19 maj. Dalagruppen spelar ryskromsk musik med texter på svenska och på gruppens aktuella album medverkar både Marit Bergman och Ulf ”Rockis” Ivarsson.

Johan Testad har en bred musikalisk historia. Utöver diverse utflykter inom folkmusik, rock och blues har han gjort musiken till de uppmärksammade filmerna ”Ett Öga Rött” och ”Tjuvheder”. Men de senaste åren har ett av hans projekt kommit att ta allt mer tid i anspråk och lockar en växande publik både i Sverige och utomlands.

Bandet Tibble Transsibiriska spelar musik med rötter i romsk och rysk kultur. Tibble efter det lilla samhället i Dalarna där Johan Testad tillsammans med grannen Jonas Runefelt startade gruppen för drygt fem år sedan, Transibiriska efter den geografiska kopplingen.

– Jag och Jonas satt i bilen och lyssnade på ryskromsk filmmusik, säger Johan Testad.

– Vi började snacka om att det var så fantastiskt bra, vi borde försöka oss på att spela den här typen av musik själva.

Snabbt växte gruppen, flera medlemmar anslöt. Musikernas rötter fanns till stor del i den svenska folkmusiken.

– Vi har genom alla medlemmar en stor kastrull att gräva influenser och kunskap ur, fortsätter Johan Testad.

Nyligen släppte de sitt andra album, ”Duj” (som betyder två på romanes), som bland annat rymmer en duett mellan Marit Bergman och den romska sångerskan Emilia Huczko. Ulf ”Rockis” Ivarsson, som till vardags spelar med Thåström, har varit med och producerat några av låtarna.

– För mig fanns den här musiken med sedan barnsben eftersom min mor spelade den. Den är fantastisk att spela för den är både ekvilibristisk och punkig på samma gång. Dessutom finns det bitar av improvisation, det är löst och ledigt fast ändå styrt.

Romskt i det svenska

Johan Testad pratar varmt om ett musikaliskt släktskap genres emellan.

– Fördelen med musik överhuvudtaget är att det är samma språk var i världen man än kommer, fast olika platser har olika dialekter. De första romerna som kom till Sverige för 500 år sedan tog med sig mycket musik som ligger med i den svenska folkmusiken nu. Molltongångarna är ett släktskap, det blir allt mer tydligt mer norröver i landet. Det finns ett släktskap med det nordiska vemodet – i hela granskogsbältet, från Ryssland och vidare över norra halvklotet, finns samma traditioner egentligen.

Tibble Transsibiriska började med traditionella låtar men snart blev gruppen intresserad av att försöka sig på att skriva eget material. Texter på svenska blandas med inslag av romanes och dansanta balkantakter varvas med mollstämda ballader.

– I takt med att vi lärt oss musiken så har vi kunnat utveckla vår egen idé och stil. På nya skivan är det så gott som bara eget material. Mycket på grund av responsen vi fått, många tycker att det vi gör låter äkta. Då känns det viktigt att hitta ett eget uttryck. Nu har vi gjort egen musik och bjudit in flera romska musiker som gäster. Det har varit en fantastisk resa. Kul att kunna mötas på det sättet. Vi tänker att musiken kan vara brobyggande på flera sätt.

Johan Testad har en bred musikalisk historia. Utöver diverse utflykter inom folkmusik, rock och blues har han gjort musiken till de uppmärksammade filmerna ”Ett Öga Rött” och ”Tjuvheder”. Men de senaste åren har ett av hans projekt kommit att ta allt mer tid i anspråk och lockar en växande publik både i Sverige och utomlands.

Bandet Tibble Transsibiriska spelar musik med rötter i romsk och rysk kultur. Tibble efter det lilla samhället i Dalarna där Johan Testad tillsammans med grannen Jonas Runefelt startade gruppen för drygt fem år sedan, Transibiriska efter den geografiska kopplingen.

– Jag och Jonas satt i bilen och lyssnade på ryskromsk filmmusik, säger Johan Testad.

– Vi började snacka om att det var så fantastiskt bra, vi borde försöka oss på att spela den här typen av musik själva.

Snabbt växte gruppen, flera medlemmar anslöt. Musikernas rötter fanns till stor del i den svenska folkmusiken.

– Vi har genom alla medlemmar en stor kastrull att gräva influenser och kunskap ur, fortsätter Johan Testad.

Nyligen släppte de sitt andra album, ”Duj” (som betyder två på romanes), som bland annat rymmer en duett mellan Marit Bergman och den romska sångerskan Emilia Huczko. Ulf ”Rockis” Ivarsson, som till vardags spelar med Thåström, har varit med och producerat några av låtarna.

– För mig fanns den här musiken med sedan barnsben eftersom min mor spelade den. Den är fantastisk att spela för den är både ekvilibristisk och punkig på samma gång. Dessutom finns det bitar av improvisation, det är löst och ledigt fast ändå styrt.

Romskt i det svenska

Johan Testad pratar varmt om ett musikaliskt släktskap genres emellan.

– Fördelen med musik överhuvudtaget är att det är samma språk var i världen man än kommer, fast olika platser har olika dialekter. De första romerna som kom till Sverige för 500 år sedan tog med sig mycket musik som ligger med i den svenska folkmusiken nu. Molltongångarna är ett släktskap, det blir allt mer tydligt mer norröver i landet. Det finns ett släktskap med det nordiska vemodet – i hela granskogsbältet, från Ryssland och vidare över norra halvklotet, finns samma traditioner egentligen.

Tibble Transsibiriska började med traditionella låtar men snart blev gruppen intresserad av att försöka sig på att skriva eget material. Texter på svenska blandas med inslag av romanes och dansanta balkantakter varvas med mollstämda ballader.

– I takt med att vi lärt oss musiken så har vi kunnat utveckla vår egen idé och stil. På nya skivan är det så gott som bara eget material. Mycket på grund av responsen vi fått, många tycker att det vi gör låter äkta. Då känns det viktigt att hitta ett eget uttryck. Nu har vi gjort egen musik och bjudit in flera romska musiker som gäster. Det har varit en fantastisk resa. Kul att kunna mötas på det sättet. Vi tänker att musiken kan vara brobyggande på flera sätt.