2017-05-10 06:00

2017-05-10 06:00

Svart och personlig humor med Ulrika Campbell

HUMOR: Ulrika Campbell till Säffle och Karlstad

Efter 15 år inom herrmode i London har Ulrika Campbell börjat bli allt mer flitig på landets stand up-scener.
Nu kommer hon till Värmland för två kvällar.

Ulrika Campbell är uppväxt i Karlstad som hon lämnade för Stockholm och sedan London under 90-talet. Nu är hon sedan flera år tillbaka i Stockholm och parallellt med karriären som frilansande modeskapare uppträder hon som ståuppare.

– Jag har alltid gillat stand up, säger hon.

– När jag flyttade tillbaka till Stockholm så blev det allt mer så att jag gick ut och kollade på de stand up-klubbar som finns. Och jag tänkte så som alla andra som ser stand up tänker – ”Det där kan jag göra bättre”, haha.

Det var komikern Al Pitcher som peppande henne att själv gå upp på scenen. Det är snart 18 månader sedan hon tog det första scensteget.

– Det gick så klart helt åt helvete! Men då sporrades jag av tanken på att inte kan jag väl vara såå dålig, så jag tvingade upp mig på scenen igen.

Hon beskriver sitt material som ganska svart.

– Ja, det är en väldigt svart humor. Det handlar mycket om depression och ångest, om personliga saker jag har varit med om. Sex och förhållanden också. Den bästa humorn är den personliga tycker jag.

Bland hennes favoriter finns de amerikanska komikerna Eddie Pepitone och Maria Bamford.

– Humor är ju ett väldigt bra sätt att hantera saker med. Många kommer till mig efter mina uppträdanden och vill prata, de har känt igen sig i det jag pratat om. Man känner sig mindre ensam om man kan dela problemen med andra.

Superångest

Att stå på scenen är inget hon riktigt vant sig vid än.

– Det finns inget värre än att gå upp inför folk och försöka vara rolig. Jag har alltid superångest innan. Men jag känner att det går bättre och bättre. Det är väldigt kul att få pepp från publiken också, det ger styrka. Dessutom är det en väldigt fin gemenskap runt oss som håller på. Alla är lite trasiga, ingen av oss är direkt socialt anpassad, haha.

Hon försöker att uppträda minst en gång i veckan.

– Jag behöver göra det får att hålla det vid liv. Det är lätt att tappa det. I dag har jag material för drygt 40 minuter och för varje kväll väljer jag bitar ur det.

– Det är inte många i Sverige som kan ha det här som heltidsjobb. Men visst finns det en önskan om att det ska bli så för mig. Jag skriver en del annat också, programidéer mot tv och liknande.

I kväll, den 10 maj, kommer hon tillsammans med Daniel Strömberg, Simon Chippen Svensson och Jonatan Brynielsson till Krokstad Herrgård i Säffle och dagen efter är det Karlstad Comedy och Pitchers som gäller.

– Det blir såklart extra kul och spännande att köra i Värmland, man vill ju inte bomma på hemmaplan.

Ulrika Campbell är uppväxt i Karlstad som hon lämnade för Stockholm och sedan London under 90-talet. Nu är hon sedan flera år tillbaka i Stockholm och parallellt med karriären som frilansande modeskapare uppträder hon som ståuppare.

– Jag har alltid gillat stand up, säger hon.

– När jag flyttade tillbaka till Stockholm så blev det allt mer så att jag gick ut och kollade på de stand up-klubbar som finns. Och jag tänkte så som alla andra som ser stand up tänker – ”Det där kan jag göra bättre”, haha.

Det var komikern Al Pitcher som peppande henne att själv gå upp på scenen. Det är snart 18 månader sedan hon tog det första scensteget.

– Det gick så klart helt åt helvete! Men då sporrades jag av tanken på att inte kan jag väl vara såå dålig, så jag tvingade upp mig på scenen igen.

Hon beskriver sitt material som ganska svart.

– Ja, det är en väldigt svart humor. Det handlar mycket om depression och ångest, om personliga saker jag har varit med om. Sex och förhållanden också. Den bästa humorn är den personliga tycker jag.

Bland hennes favoriter finns de amerikanska komikerna Eddie Pepitone och Maria Bamford.

– Humor är ju ett väldigt bra sätt att hantera saker med. Många kommer till mig efter mina uppträdanden och vill prata, de har känt igen sig i det jag pratat om. Man känner sig mindre ensam om man kan dela problemen med andra.

Superångest

Att stå på scenen är inget hon riktigt vant sig vid än.

– Det finns inget värre än att gå upp inför folk och försöka vara rolig. Jag har alltid superångest innan. Men jag känner att det går bättre och bättre. Det är väldigt kul att få pepp från publiken också, det ger styrka. Dessutom är det en väldigt fin gemenskap runt oss som håller på. Alla är lite trasiga, ingen av oss är direkt socialt anpassad, haha.

Hon försöker att uppträda minst en gång i veckan.

– Jag behöver göra det får att hålla det vid liv. Det är lätt att tappa det. I dag har jag material för drygt 40 minuter och för varje kväll väljer jag bitar ur det.

– Det är inte många i Sverige som kan ha det här som heltidsjobb. Men visst finns det en önskan om att det ska bli så för mig. Jag skriver en del annat också, programidéer mot tv och liknande.

I kväll, den 10 maj, kommer hon tillsammans med Daniel Strömberg, Simon Chippen Svensson och Jonatan Brynielsson till Krokstad Herrgård i Säffle och dagen efter är det Karlstad Comedy och Pitchers som gäller.

– Det blir såklart extra kul och spännande att köra i Värmland, man vill ju inte bomma på hemmaplan.

Uppväxt i Karlstad

Ulrika Campbell är född 1975, uppväxt i Karlstad.

Bor i Aspudden, Stockholm med man och son.

Debuterade som stand up-komiker 2015.

Aktuell: Den 10 maj på Krokstad Herrgård i Säffle, 11 maj Pichers i Karlstad tillsammans med Daniel Strömberg, Simon Chippen Svensson och Jonatan Brynielsson .