2017-03-12 22:32

2017-03-12 23:02

Ekdahl famnar och älskar Karlstad

NÖJE

Söndag morgon, jag och en god vän springer som så många gånger förr längs Karlstads pulsåder Klarälven.
Betyg:

Vid CCC ser vi en man som matar fåglar, inget konstigt med det, men karln har en hel sportbag med bröd och tycks kunna nära hela älvens fågelbestånd. Skyn är svart av fåglar och synen etsar sig fast i minnesbanken.

Klockan 18.10 stegar Lisa Ekdahl in på CCC:s stora scen och berättar att hennes älskade vän Rikard Wolff har levt i Karlstad och i förlängning borde hon också älska staden. Hon fortsätter, denna morgon såg jag en man utanför hotellet som matade fåglar med enorma mängder bröd. Jag ville också mata fåglar och snart står jag där tillsammans med mannen och slänger bröd. Hur kan man inte älska Karlstad?

Lisa Ekdahl är fylld av små underfundiga anekdoter som effektiv syr ihop kvällens konsert, och just denna knyter genast ett band mellan mig och den karismatiska kvinnan. Ekdahl är tillbaka på svensk mark efter en längre sejour på kontinenten. Dessutom verkar hennes medverkan i succéserien Så mycket bättre pånyttfött hennes popularitet. Folk har förstått att hon är mer än allsångsälsklingen Vem vet.

Djup och variation

På turnén har hon med sig ett band som bidrar med djup och variationsalternativ till hennes set. Gitarristen Mathias Blomdahl lämnar aldrig hennes sida medan rytmsektionen tar en paus under mittenparten av kvällen. Med är även hennes son Milton Öhrström på klaviatur. Deras familjeduett under extranumret Du var inte där för mig är bara så rätt – keep it in the family.

Lisa Ekdahl tycks, precis som sången heter, vilja Famna jorden. Hon säger älska i var och varannan mening och jag tror hon menar det. Det är så mycket värme i hennes musikaliska uttryck.

Hon har ett speciellt ordförråd och en unik balans i sitt sätt att måla med ord, ett fint konstnärskap som fler borde lära av. Snacka om scennärvaro och att ge tillbaka till oss som är på plats i Solasalen.

Snärtig tolkning

Av kvällens tjugoen låtar fastnar jag framförallt för hennes snärtiga tolkning av Magnus Carlsons Det värsta av allt, tänkvärda Hon förtjänar hela himlen och winnerbäckska Danny Saucedo-tolkningen Om bara du. Bäst är dock, utan konkurrens, vårbäcken Där ser du själv hur högt du når. Vilken version. Den börjar återhållsamt med gitarr och Lisas sensuellt gripande stämma. Sedan får vi i publiken vara med och lalala-stödsjunga, och så stegar rytmsektionen in på scenen och med elbas, trummor och Miltons klaviaturande lyfter låten till en helt ny nivå. Maffigt Lisa!

23 år sedan albumdebuten och med Så mycket bättre-vågen i ryggen bjuder stockholmskan på ett gig som innehåller så mycket kärlek. Publiken sitter som förstelnad, iakttar och applåderar vördnadsfullt mellan låtarna. Men så kommer encoren med Vem vet i spetsen och äntligen får Ekdahl och bandet den stående ovation som de förtjänar, gånger tre. Tack för kvällens mysiga sagostund Lisa.


 

! Ekdahl är en sann berättare och hennes finurliga anekdoter och varma mellansnack gör hennes jazziga vispop än mer personlig.

? Kan man tycka illa om denna mysiga kvinna? Jag tror inte det.

Vid CCC ser vi en man som matar fåglar, inget konstigt med det, men karln har en hel sportbag med bröd och tycks kunna nära hela älvens fågelbestånd. Skyn är svart av fåglar och synen etsar sig fast i minnesbanken.

Klockan 18.10 stegar Lisa Ekdahl in på CCC:s stora scen och berättar att hennes älskade vän Rikard Wolff har levt i Karlstad och i förlängning borde hon också älska staden. Hon fortsätter, denna morgon såg jag en man utanför hotellet som matade fåglar med enorma mängder bröd. Jag ville också mata fåglar och snart står jag där tillsammans med mannen och slänger bröd. Hur kan man inte älska Karlstad?

Lisa Ekdahl är fylld av små underfundiga anekdoter som effektiv syr ihop kvällens konsert, och just denna knyter genast ett band mellan mig och den karismatiska kvinnan. Ekdahl är tillbaka på svensk mark efter en längre sejour på kontinenten. Dessutom verkar hennes medverkan i succéserien Så mycket bättre pånyttfött hennes popularitet. Folk har förstått att hon är mer än allsångsälsklingen Vem vet.

Djup och variation

På turnén har hon med sig ett band som bidrar med djup och variationsalternativ till hennes set. Gitarristen Mathias Blomdahl lämnar aldrig hennes sida medan rytmsektionen tar en paus under mittenparten av kvällen. Med är även hennes son Milton Öhrström på klaviatur. Deras familjeduett under extranumret Du var inte där för mig är bara så rätt – keep it in the family.

Lisa Ekdahl tycks, precis som sången heter, vilja Famna jorden. Hon säger älska i var och varannan mening och jag tror hon menar det. Det är så mycket värme i hennes musikaliska uttryck.

Hon har ett speciellt ordförråd och en unik balans i sitt sätt att måla med ord, ett fint konstnärskap som fler borde lära av. Snacka om scennärvaro och att ge tillbaka till oss som är på plats i Solasalen.

Snärtig tolkning

Av kvällens tjugoen låtar fastnar jag framförallt för hennes snärtiga tolkning av Magnus Carlsons Det värsta av allt, tänkvärda Hon förtjänar hela himlen och winnerbäckska Danny Saucedo-tolkningen Om bara du. Bäst är dock, utan konkurrens, vårbäcken Där ser du själv hur högt du når. Vilken version. Den börjar återhållsamt med gitarr och Lisas sensuellt gripande stämma. Sedan får vi i publiken vara med och lalala-stödsjunga, och så stegar rytmsektionen in på scenen och med elbas, trummor och Miltons klaviaturande lyfter låten till en helt ny nivå. Maffigt Lisa!

23 år sedan albumdebuten och med Så mycket bättre-vågen i ryggen bjuder stockholmskan på ett gig som innehåller så mycket kärlek. Publiken sitter som förstelnad, iakttar och applåderar vördnadsfullt mellan låtarna. Men så kommer encoren med Vem vet i spetsen och äntligen får Ekdahl och bandet den stående ovation som de förtjänar, gånger tre. Tack för kvällens mysiga sagostund Lisa.


 

! Ekdahl är en sann berättare och hennes finurliga anekdoter och varma mellansnack gör hennes jazziga vispop än mer personlig.

? Kan man tycka illa om denna mysiga kvinna? Jag tror inte det.

  • Jesper Löfvenborg

Lisa Ekdahl

Var: Karlstad CCC

Längd: Cirka 90 minuter

Publik: 750