2017-03-08 22:34

2017-03-08 22:34

Skratt med bråddjupt allvar

STAND UP

Med Bengt Strömbro som klassföreståndare lotsas publiken genom en hel skoldag fylld av lektioner i bland annat social desorientering, bordellkunskap och tyst tyska.
Strömbro får vara den lugna konferencieren när radiogänget Mammas Nya Kille presenterar sina karaktärer.
Betyg:

Det här ska vara en kompass för livet, ett kunskapslyft för Karlstad och Sverige.

De fem medlemmarna är oerhört samspelta och det märks att de har roligt på scen. Varenda replik sitter och tajmas för att få publiken att skratta tills de kippar efter andan.

Karaktärerna känns igen från radioprogrammet: krigstokiga Thunder, flamboyante Katla, struliga Jessica och Krille, Hajpojkens skapare Konstantin och hårdrocksgalne Patrik med flera. Det är ett helt vansinnigt tempo som de presenteras i, med en underbar blandning av mimik och röstanvändning.

Skrattet fastnar dock i halsen när man inser att Thunder, som egentligen heter Klas, bara vill vara en bra pappa till sin son. De två missanpassade kompisarna Lacken och Tråden som skolan tagit in för att vara varnande exempel är hysteriskt roliga, trots att deras dåliga uppväxt bottnar i bråddjup tragik och misär.

Även om de personer vi får möta inte alltid haft det lätt, eller ens har det lätt nu, så finns en inneboende känsla av att det i alla fall kommer att gå bra för de personer vi får möta, även om livets väg bitvis är krokig.

Flest applåder river Kicki Tapper ned. Just ikväll har hon utsetts till rastvakt och har stenkoll på allt från njurslag till tegelstenar med sin spikklubba Carpe Diem.

Igenkänningsfaktorn är ibland hög. Patrik saknar sin kompis Stefan som han tidigare gjort allt med – till och med firat jul. Det visar sig att Stefan har andra drömmar nu när de har fyllt fyrtio. När Stefan så säger nej till Patriks egenhändigt gjorda Blackie Lawless-jeansshorts är katastrofen total. Mangan är vikarie i klass 8C och fasar för att göra bort sig och få klassen emot sig. Själv var han en vaxdocka i skolan, som fick bäras ut på rast och till slut till skolsköterskan. Det är en oerhört tragisk beskrivning, men samtidigt går det inte att låta bli att skratta. Men, tro oss Mangan, vi skrattar med dig.

Hela föreställningen avslutas – som sig bör – med en galen final tillsammans med Katla, och publikens stående ovationer.

Det här ska vara en kompass för livet, ett kunskapslyft för Karlstad och Sverige.

De fem medlemmarna är oerhört samspelta och det märks att de har roligt på scen. Varenda replik sitter och tajmas för att få publiken att skratta tills de kippar efter andan.

Karaktärerna känns igen från radioprogrammet: krigstokiga Thunder, flamboyante Katla, struliga Jessica och Krille, Hajpojkens skapare Konstantin och hårdrocksgalne Patrik med flera. Det är ett helt vansinnigt tempo som de presenteras i, med en underbar blandning av mimik och röstanvändning.

Skrattet fastnar dock i halsen när man inser att Thunder, som egentligen heter Klas, bara vill vara en bra pappa till sin son. De två missanpassade kompisarna Lacken och Tråden som skolan tagit in för att vara varnande exempel är hysteriskt roliga, trots att deras dåliga uppväxt bottnar i bråddjup tragik och misär.

Även om de personer vi får möta inte alltid haft det lätt, eller ens har det lätt nu, så finns en inneboende känsla av att det i alla fall kommer att gå bra för de personer vi får möta, även om livets väg bitvis är krokig.

Flest applåder river Kicki Tapper ned. Just ikväll har hon utsetts till rastvakt och har stenkoll på allt från njurslag till tegelstenar med sin spikklubba Carpe Diem.

Igenkänningsfaktorn är ibland hög. Patrik saknar sin kompis Stefan som han tidigare gjort allt med – till och med firat jul. Det visar sig att Stefan har andra drömmar nu när de har fyllt fyrtio. När Stefan så säger nej till Patriks egenhändigt gjorda Blackie Lawless-jeansshorts är katastrofen total. Mangan är vikarie i klass 8C och fasar för att göra bort sig och få klassen emot sig. Själv var han en vaxdocka i skolan, som fick bäras ut på rast och till slut till skolsköterskan. Det är en oerhört tragisk beskrivning, men samtidigt går det inte att låta bli att skratta. Men, tro oss Mangan, vi skrattar med dig.

Hela föreställningen avslutas – som sig bör – med en galen final tillsammans med Katla, och publikens stående ovationer.

  • Mas Karin Gustafsson

Mammas Nya Kille – Ett Kunskapslyft

Plats: Scalateatern

Publik: nästan fullsatt

? Mattias Franssons fötter och ben kan vara gjorda av gummi.

! En sällan skådad kreativitet som inte får missas.