2016-12-08 09:16

2016-12-08 09:16

Annika Thörnquist släpper ut jazzen

NY MUSIK: Från Da buzz till jazz

Hon har skördat många framgångar med Da buzz. Men nu vänder Annika Thörnquist på klacken och förverkligar en gammal dröm – nu finns hennes första jazzalbum ute.

Hon har bytt Karlstad mot Stockholm sedan 13 år. Annika Thörnquist slog igenom i slutet av 90-talet som sångerska i Da buzz som klättrade på hitlistor med singlar som ”Alive” och ”Do you want me”. Gruppen medverkade också i Melodifestivalen. Men under senare år har hon ägnat mycket tid att göra klart ett första album på solokvist.

– Jag har haft jazzen med mig sedan barndomen, berättar Anikka Thörnquist.

Hon beskriver en uppväxt i ett musikhem där många olika sorters musik fanns med i vardagen.

– Musik har alltid varit en självklarhet. Jag är uppvuxen med kyrkan och mötte mycket musik där, men jag fick lyssna mycket på artister som Monica Z och Bengt Hallberg också.

Hennes jazzalbum heter ”Waltz of the indecisive”.

– Jag har haft en dröm om att göra en jazzplatta under många år. Det har legat och grott länge. Jag skriver mycket musik och flera av låtarna drar åt jazzhållet.

Hektiska perioder

Hon har skrivit musiken tillsammans med den värmländske jazzpianisten Daniel Karlsson. Låtarna är inspelade i hans studio i Stockholms skärgård.

– Vi samarbetade väldigt enkelt tillsammans. Jag har skrivit låtar i hela mitt och just att skriva med en pianist passar mig väldigt bra. Som liten fick mamma eller brorsan sitta vid pianot när jag sjöng, det var så jag gjorde mina låtar eftersom jag aldrig varit så haj på något ackordinstrument.

Hektiska perioder med Da buzz, samt småbarnsår har gjort att hennes låtskrivande under lång tid legat lite på hyllan.

– Det har pockat på. Det har varit som att lusten efter att få skriva har gömts bakom en dörr som liksom buktat ut av all lust av att få kreera. Nu har den där dörren smällt upp!

Skivan är gjord under en treårsperiod. Både hon och Daniel har mycket i kalendern. Da buzz är fortfarande verksamma, men Annika Thörnquist vill poängtera att hennes jazzutflykt inte är en parantes, snarare ett utropstecken.

– Så känns det absolut. Det är något jag var tvungen att göra. Jag har inte tänk så mycket, utan bara gjort. Hur detta ska gå att kombinera får vi se. Jag är medveten om att det här är ett stort kliv åt ett helt annat håll musikaliskt, men det kan jag inte fundera så mycket över. Folk får tycka som dom vill.

Hur har du och Daniel jobbat tillsammans?

– Vi har i stort sett jammat fram låtarna. Vi lyssnar på varandra och går vidare till nästa fas hela tiden. Musiken har växt fram, texter och melodier har gått hand i hand.

Din kollega i Da buzz har sitt hårdrocksband, du gör jazzmusik – på vilket sätt tror du att era avstickare kommer att färga hur Da buzz låter i framtiden?

– Det är mycket möjligt att det kommer att påverka oss. Vi gör musik för att vi älskar det, musiken lever och förändras hela tiden.

Annika Thörnquist firar sitt skivsläpp med en konsert på Scalateaterns källare i Stockholm den 15 december.

Hon har bytt Karlstad mot Stockholm sedan 13 år. Annika Thörnquist slog igenom i slutet av 90-talet som sångerska i Da buzz som klättrade på hitlistor med singlar som ”Alive” och ”Do you want me”. Gruppen medverkade också i Melodifestivalen. Men under senare år har hon ägnat mycket tid att göra klart ett första album på solokvist.

– Jag har haft jazzen med mig sedan barndomen, berättar Anikka Thörnquist.

Hon beskriver en uppväxt i ett musikhem där många olika sorters musik fanns med i vardagen.

– Musik har alltid varit en självklarhet. Jag är uppvuxen med kyrkan och mötte mycket musik där, men jag fick lyssna mycket på artister som Monica Z och Bengt Hallberg också.

Hennes jazzalbum heter ”Waltz of the indecisive”.

– Jag har haft en dröm om att göra en jazzplatta under många år. Det har legat och grott länge. Jag skriver mycket musik och flera av låtarna drar åt jazzhållet.

Hektiska perioder

Hon har skrivit musiken tillsammans med den värmländske jazzpianisten Daniel Karlsson. Låtarna är inspelade i hans studio i Stockholms skärgård.

– Vi samarbetade väldigt enkelt tillsammans. Jag har skrivit låtar i hela mitt och just att skriva med en pianist passar mig väldigt bra. Som liten fick mamma eller brorsan sitta vid pianot när jag sjöng, det var så jag gjorde mina låtar eftersom jag aldrig varit så haj på något ackordinstrument.

Hektiska perioder med Da buzz, samt småbarnsår har gjort att hennes låtskrivande under lång tid legat lite på hyllan.

– Det har pockat på. Det har varit som att lusten efter att få skriva har gömts bakom en dörr som liksom buktat ut av all lust av att få kreera. Nu har den där dörren smällt upp!

Skivan är gjord under en treårsperiod. Både hon och Daniel har mycket i kalendern. Da buzz är fortfarande verksamma, men Annika Thörnquist vill poängtera att hennes jazzutflykt inte är en parantes, snarare ett utropstecken.

– Så känns det absolut. Det är något jag var tvungen att göra. Jag har inte tänk så mycket, utan bara gjort. Hur detta ska gå att kombinera får vi se. Jag är medveten om att det här är ett stort kliv åt ett helt annat håll musikaliskt, men det kan jag inte fundera så mycket över. Folk får tycka som dom vill.

Hur har du och Daniel jobbat tillsammans?

– Vi har i stort sett jammat fram låtarna. Vi lyssnar på varandra och går vidare till nästa fas hela tiden. Musiken har växt fram, texter och melodier har gått hand i hand.

Din kollega i Da buzz har sitt hårdrocksband, du gör jazzmusik – på vilket sätt tror du att era avstickare kommer att färga hur Da buzz låter i framtiden?

– Det är mycket möjligt att det kommer att påverka oss. Vi gör musik för att vi älskar det, musiken lever och förändras hela tiden.

Annika Thörnquist firar sitt skivsläpp med en konsert på Scalateaterns källare i Stockholm den 15 december.