2016-10-15 06:00

2016-10-15 06:00

Värmländsk skräckkomedi får premiär

FILM. EFTER MÅNGA ÅR ÄR NU DEN GAMLE OCH MONSTRET KLAR FÖR VISNING

”En svensk monsterkomedi med snus i käften”.
Så vill skaparna av filmen Hermit: Monster killer, eller som den heter på svenska Den gamle och monstret, beskriva sin skapelse.
Nu får den värmländska filmen premiär på en filmfestival i Mexico.

– Jag hade idéer redan som liten på att göra en monsterfilm som skulle utspela sig i Värmland, säger Ola Paulakoski.

Det är han som är initiativtagare till skräckkomedin Hermit: Monster killer. Totalt har drygt 40 personer varit inblandade under den långa processen från ax till limpa. Idén till filmen fick Ola Paulakoski redan 2002. Då hade han sett en kortfilm under den värmländska filmfestivalen Filmörnen.

– Det handlade om en gubbe som tappade bort sin hund som han fick tillbaka i slutet av filmen, berättar Ola Paulakoski.

Men i Ola Paulakoskis film skulle hunden inte komma tillbaka. Den skulle i stället bli tagen av ett monster.

– Och så handlar filmen till stor del om att den gamle gubben ska hämnas sin hund.

En man som heter Ove

Rollen som den gamle gubben spelas av Börje Lundberg som även medverkar i En man som heter Ove.

– Manus skrev Fred Andersson, en vän till mig. han har en vass, svart humor som jag gillar. Johan Falk-filmaren Anders Nilsson har bidragit med monstrets dialog som består av värmländska fraser baklänges, säger Ola Paulakoski och skrattar.

Det visade sig dock vara svårt att få ekonomisk hjälp med filmprojektet. Film i Värmland sa blankt nej, likaså Svenska Filminstitutet. Till slut tröttnade Ola och hans medarbetare och bestämde sig för att genomföra filmen på egna villkor. Det är en av anledningarna till att filmen tagit så lång tid att göra.

– Vi bestämde oss för att göra filmen och fick ett startkapital genom crowdfunding, säger Ola som även står för klipp och foto i filmen.

– För fyra år sedan filmade vi intensivt i två veckor, säger en av filmens producenter, Gustaf Karlsson.

– Sedan har vi gjort en stor mängd extra filmningar för att få allt att falla på plats, säger filmens andra producent Henrik Sjöman. Utöver producerandet har de båda små roller i produktionen.

Tyskland och Danmark

Monsterkomedin är gjord med en rejäl blinkning till en smal genre. Det handlar om gore, det är splatterblodigt med avväpnande humor och här finns även inslag av sci-fi. I övriga roller ses bland andra Johannes Söderqvist och Fredrik Weileby som dessutom bidragit med specialeffekter och musik.

– Filmen ska visas på en filmfestival i Mexico den 18 oktober, men jag måste erkänna att jag inte känner mig riktigt klar med filmen än. Det finns alltid små, små detaljer jag vill putsa. Jag kan nog inte släppa filmen förrän jag sitter i en biosalong tillsammans med en publik och ser den.

Men någon resa till festivalen i Mexico finnsinte bland planerna. Däremot väntar visningar i Tyskland och Danmark, då kan det bli läge att följa med.

– Vi hoppas att så många som möjligt får uppleva filmen och blir roade av den. I en förlängning hoppas vi såklart på att kunna göra det här till en fungerande verksamhet så vi kan påbörja arbetet med en uppföljare.

En visning på Arenan i Karlstad finns med i planeringen men något datum är ännu inte klart.

Se en trailer till filmen här:

 

 

– Jag hade idéer redan som liten på att göra en monsterfilm som skulle utspela sig i Värmland, säger Ola Paulakoski.

Det är han som är initiativtagare till skräckkomedin Hermit: Monster killer. Totalt har drygt 40 personer varit inblandade under den långa processen från ax till limpa. Idén till filmen fick Ola Paulakoski redan 2002. Då hade han sett en kortfilm under den värmländska filmfestivalen Filmörnen.

– Det handlade om en gubbe som tappade bort sin hund som han fick tillbaka i slutet av filmen, berättar Ola Paulakoski.

Men i Ola Paulakoskis film skulle hunden inte komma tillbaka. Den skulle i stället bli tagen av ett monster.

– Och så handlar filmen till stor del om att den gamle gubben ska hämnas sin hund.

En man som heter Ove

Rollen som den gamle gubben spelas av Börje Lundberg som även medverkar i En man som heter Ove.

– Manus skrev Fred Andersson, en vän till mig. han har en vass, svart humor som jag gillar. Johan Falk-filmaren Anders Nilsson har bidragit med monstrets dialog som består av värmländska fraser baklänges, säger Ola Paulakoski och skrattar.

Det visade sig dock vara svårt att få ekonomisk hjälp med filmprojektet. Film i Värmland sa blankt nej, likaså Svenska Filminstitutet. Till slut tröttnade Ola och hans medarbetare och bestämde sig för att genomföra filmen på egna villkor. Det är en av anledningarna till att filmen tagit så lång tid att göra.

– Vi bestämde oss för att göra filmen och fick ett startkapital genom crowdfunding, säger Ola som även står för klipp och foto i filmen.

– För fyra år sedan filmade vi intensivt i två veckor, säger en av filmens producenter, Gustaf Karlsson.

– Sedan har vi gjort en stor mängd extra filmningar för att få allt att falla på plats, säger filmens andra producent Henrik Sjöman. Utöver producerandet har de båda små roller i produktionen.

Tyskland och Danmark

Monsterkomedin är gjord med en rejäl blinkning till en smal genre. Det handlar om gore, det är splatterblodigt med avväpnande humor och här finns även inslag av sci-fi. I övriga roller ses bland andra Johannes Söderqvist och Fredrik Weileby som dessutom bidragit med specialeffekter och musik.

– Filmen ska visas på en filmfestival i Mexico den 18 oktober, men jag måste erkänna att jag inte känner mig riktigt klar med filmen än. Det finns alltid små, små detaljer jag vill putsa. Jag kan nog inte släppa filmen förrän jag sitter i en biosalong tillsammans med en publik och ser den.

Men någon resa till festivalen i Mexico finnsinte bland planerna. Däremot väntar visningar i Tyskland och Danmark, då kan det bli läge att följa med.

– Vi hoppas att så många som möjligt får uppleva filmen och blir roade av den. I en förlängning hoppas vi såklart på att kunna göra det här till en fungerande verksamhet så vi kan påbörja arbetet med en uppföljare.

En visning på Arenan i Karlstad finns med i planeringen men något datum är ännu inte klart.

Se en trailer till filmen här: