2016-09-30 10:00

2016-09-30 13:33

Comeback för Vikingarna - men utan Christer Sjögren

MUSIK

Tidigare i år sammanstrålade Vikingarna i samband med en tv-inspelning. Nu är det klart att bandet får nytt liv och nytt blod. Det är den nye sångaren Kenneth Wahlberg som är initiativtagare till nytändningen.

– Jag har haft Vikingarna som idoler hela livet, säger Kenneth Wahlberg på skorrande skånska.

– Alla i min familj hatade dansbandsmusik när jag växte upp, mina bröder var glamrockare så jag har fått lyssna i smyg, fortsätter han och skrattar.

Skåningen Kenneth Wahlberg har under tio år uppträtt som Ken Vegas och kört Elvis-låtar.

– Jag är född 1969 och har följt bandet sedan Stefan Boschs dagar.

Gruppen är tydlig med att detta ska vara en nystart, därav tilläget i gruppnamnet. Men samtidigt är det det klassiska Vikingarna-soundet och de gamla låtarna som den nya sättningen kommer att luta sig mot, försäkrar bandets manager Peo Thyrén som en gång i tiden hanterade basen i Noice. Konserter och nya skivinspelningar väntar efter nyåret.

– Att ta över som sångare i Vikingarna är landets svåraste jobb. Att följa i spåret efter så fantastiskt duktiga sångare som Stefan och Christer är omöjligt egentligen. Men jag ska göra mitt bästa. Låtarna har jag alltid haft med mig, de sitter i ryggraden.

Ligger din röst nära Sjögrens?

– Jag sjöng i band när jag var liten, det blev mestadels hårdrock. Folk tyckte vi spelade bra med borde byta sångare för at jag lät som Christer Sjögren tyckte de! Vi sjunger i samma tonart och jag känner mig väldigt trygg i hans tonarter.

Hur tror du fansen reagerar?

– För att den här fantastiska musiken ska få leva vidare behövs en ny sångare. Någon måste göra det.

Erik Lihm är en av medlemmarna som går från originalet till Nya Vikingarna.

Jag träffade Kenneth för första gången när vi spelade in tv-programmet. I samma veva blev jag tillfrågad att bli med i bandet, säger keyboardisten Erik Lihm.

Tillsammans med basisten Kenth Andersson och trummisen Johan Norgren är han en av de medlemmarna som är plockade från den sista uppsättningen av bandet.

– När jag fick veta att Erik Lihm var med så kände jag mig trygg. Det är viktigt för mig att Vikingarnas namn klingar lika fint i fortsättningen, det ska vårdas med kvalitet, säger Christer Sjögren.

– Erik borgar för detta, han är en vän av ordning. Jag önskar dom all lycka, det är bra av bandets musik lever vidare. Jag var med 26 år, det känns skönt att någon tar över stafettpinnen.

Kan du tänka dig ett inhopp?

– Javisst. Så länge jag inte behöver dra huvudansvaret!

Den som i sin tur gav stafettpinnen till Christer Sjögren, Stefan Borsch, är också nöjd med att gruppens musik lever vidare.

– Det känns väldigt positivt detta. Jag var med under en kort men intensiv period som blev liksom starten på allt. Jag tror att det finns ett stort behov av Vikingarnas musik. Jag och Christer kommer från samma ort i Värmland, kul nu att fokus flyttas till lite mot Skåne, säger Stefan Borsch med ett skratt till NWT.

– Jag har haft Vikingarna som idoler hela livet, säger Kenneth Wahlberg på skorrande skånska.

– Alla i min familj hatade dansbandsmusik när jag växte upp, mina bröder var glamrockare så jag har fått lyssna i smyg, fortsätter han och skrattar.

Skåningen Kenneth Wahlberg har under tio år uppträtt som Ken Vegas och kört Elvis-låtar.

– Jag är född 1969 och har följt bandet sedan Stefan Boschs dagar.

Gruppen är tydlig med att detta ska vara en nystart, därav tilläget i gruppnamnet. Men samtidigt är det det klassiska Vikingarna-soundet och de gamla låtarna som den nya sättningen kommer att luta sig mot, försäkrar bandets manager Peo Thyrén som en gång i tiden hanterade basen i Noice. Konserter och nya skivinspelningar väntar efter nyåret.

– Att ta över som sångare i Vikingarna är landets svåraste jobb. Att följa i spåret efter så fantastiskt duktiga sångare som Stefan och Christer är omöjligt egentligen. Men jag ska göra mitt bästa. Låtarna har jag alltid haft med mig, de sitter i ryggraden.

Ligger din röst nära Sjögrens?

– Jag sjöng i band när jag var liten, det blev mestadels hårdrock. Folk tyckte vi spelade bra med borde byta sångare för at jag lät som Christer Sjögren tyckte de! Vi sjunger i samma tonart och jag känner mig väldigt trygg i hans tonarter.

Hur tror du fansen reagerar?

– För att den här fantastiska musiken ska få leva vidare behövs en ny sångare. Någon måste göra det.

Erik Lihm är en av medlemmarna som går från originalet till Nya Vikingarna.

Jag träffade Kenneth för första gången när vi spelade in tv-programmet. I samma veva blev jag tillfrågad att bli med i bandet, säger keyboardisten Erik Lihm.

Tillsammans med basisten Kenth Andersson och trummisen Johan Norgren är han en av de medlemmarna som är plockade från den sista uppsättningen av bandet.

– När jag fick veta att Erik Lihm var med så kände jag mig trygg. Det är viktigt för mig att Vikingarnas namn klingar lika fint i fortsättningen, det ska vårdas med kvalitet, säger Christer Sjögren.

– Erik borgar för detta, han är en vän av ordning. Jag önskar dom all lycka, det är bra av bandets musik lever vidare. Jag var med 26 år, det känns skönt att någon tar över stafettpinnen.

Kan du tänka dig ett inhopp?

– Javisst. Så länge jag inte behöver dra huvudansvaret!

Den som i sin tur gav stafettpinnen till Christer Sjögren, Stefan Borsch, är också nöjd med att gruppens musik lever vidare.

– Det känns väldigt positivt detta. Jag var med under en kort men intensiv period som blev liksom starten på allt. Jag tror att det finns ett stort behov av Vikingarnas musik. Jag och Christer kommer från samma ort i Värmland, kul nu att fokus flyttas till lite mot Skåne, säger Stefan Borsch med ett skratt till NWT.