2016-09-16 19:10

2016-09-16 19:10

Filmfestival för experimentell film

FILM: Michael Snow i fokus under årets Avant

Michael Snows verk So is this är huvudtiteln inför årets Avant, filmfestivalen som hyllar experimentell film. Festivalen öppnar i Kristinehamn på fredag och fortsätter sedan i Karlstad under lördagen.

Det är 13:e gången John Sundholm tar sig an rollen som konstnärlig ledare för filmfestivalen Avant. Fokuset ligger fortfarande på experimentell film och årets upplaga är en tribut till den kanadensiska konstnären och filmskaparen Michael Snows unika film So is this. De andra konstnärerna, Els van Riel, Esther Urlus och Elke Groen, har valts med omsorg för att kunna skapa en helhet utifrån Snows verk.

So is this består enbart av text och ger därför betraktaren utrymme till egna analyser. Det är en spegling av Snows teori om att experimentell film är filmens poesi och ska bland annat väcka frågor om hur text och film hör ihop.

Öppning i Kristinehamn

Kristinehamns konstmuseum står värd för öppningen av Avant där man både visar So is This och Els van Riels installationer OMER och Five screens. Under kvällen kommer man kunna lyssna på artist talk med huvudpersonen, Michael Snow, över Skype och Els van Riel som finns på plats.

– Det känns otroligt roligt att få ha öppningen på Kristinehamns konstmuseum, säger Michael Walter som är intendent på museet.

– Museet ger möjlighet till mer än bara visandet av filmerna, fortsätter Stina Bergman, medarrangör från Karlstad Universitet. Det finns plats för performance och artist talks medan man på Arenan lägger fokus på själva tittandet.

Under lördagen fortsätter festivalen på Arenan i Karlstad. Där visas fler projekt från både Snow och van Riel, samt filmer av Esther Urlus och Elke Groen.

Det är 13:e gången John Sundholm tar sig an rollen som konstnärlig ledare för filmfestivalen Avant. Fokuset ligger fortfarande på experimentell film och årets upplaga är en tribut till den kanadensiska konstnären och filmskaparen Michael Snows unika film So is this. De andra konstnärerna, Els van Riel, Esther Urlus och Elke Groen, har valts med omsorg för att kunna skapa en helhet utifrån Snows verk.

So is this består enbart av text och ger därför betraktaren utrymme till egna analyser. Det är en spegling av Snows teori om att experimentell film är filmens poesi och ska bland annat väcka frågor om hur text och film hör ihop.

Öppning i Kristinehamn

Kristinehamns konstmuseum står värd för öppningen av Avant där man både visar So is This och Els van Riels installationer OMER och Five screens. Under kvällen kommer man kunna lyssna på artist talk med huvudpersonen, Michael Snow, över Skype och Els van Riel som finns på plats.

– Det känns otroligt roligt att få ha öppningen på Kristinehamns konstmuseum, säger Michael Walter som är intendent på museet.

– Museet ger möjlighet till mer än bara visandet av filmerna, fortsätter Stina Bergman, medarrangör från Karlstad Universitet. Det finns plats för performance och artist talks medan man på Arenan lägger fokus på själva tittandet.

Under lördagen fortsätter festivalen på Arenan i Karlstad. Där visas fler projekt från både Snow och van Riel, samt filmer av Esther Urlus och Elke Groen.

  • Ida Myrin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.