2016-09-09 06:00

2016-09-09 06:00

Sofie Edman om skivbolaget och konsten

NÖJE

Sofie Edman och Eric Berglund driver skivbolaget Sincerly Yours. Eric gör dessutom musik under namnet CEO och nu ska den amerikanske regissören Ty Olson spela in en video i Värmland till en kommande singel.

Skivbolaget Sincerely yours startades av Onsaladuon The Tough Alliance som slog igenom med attityd och slagkraftiga poplåtar i början av 00-talet. Efter tre album och lika många ep:s splittrades duon och medlemmen Eric Berglund gick vidare i projektet CEO. Hans låt Come with me har över miljonen strömningar på Spotify och nu kommer han till Värmland för att spela in en video till den kommande singeln Bodyguard.

Anledningen till att inspelnigen förläggs till Värmland är att skivbolaget numera även drivs av Sofie Edman som är uppvuxen i Karlstad. Sofie Edman och Eric Berglund blev ett par både privat och i arbetslivet för några år sedan när de möttes genom ett gemensamt konstintresse.

– För mig är musik en del av konsten, säger Sofie Edman förklarande.

Hon och Eric Berglund samlas kring högtalaretelefonen vid köksbordet hemma i Stockholm.

– Det du kan höra, det du kan känna – oavsett om det är genom en bild eller genom musik – så handlar det om att förmedla något.

– Jag känner inte att jag bara sysslar med musik, fyller Eric berglund i.

– Det är ett bredare, konstnärligt uttryck där musik och visuell bild är några av delarna.

– Vi är intresserade och berörs av alla konstformer.

Det var tack vare den ambulerande klubbverksamheten Revenue som de träffades. Verksamheten innefattande inte bara musik utan också ett pop up-galleri i Vasastan i Stockholm. Revenue var en paraplyverksamhet som arbetade med konst i många olika former.

– Det blev naturligt att Sofie tog en allt större plats i skivbolaget för jag frågade hela tiden henne om råd, fortsätter Eric Berglund.

Intressen i konflikt

Tidigare hade han själv roddat det mesta av verksamheten, något som ofta gjorde att tiden till hans eget konstnärskap blev knapp.

– Det är utmanande att hålla en balans mellan att vara strateg, administratör och konstnär. Ofta hamnade de här ingresserna i konflikt.

– Jag hade också längtat efter att jobba nära någon, någon som brann lika mycket för det som jag. Men det tog över ett och ett halvt år innan vi på riktigt tog tag i det och Sofie började arbeta på allvar.

Sofie fortsätter:

– Nu har bolaget fått dubbel styrka och i dagsläget arbetar vi med fem artister utöver då CEO. Vi kommer att kunna satsa rejält nu, vi har mer power.

När de båda pratar om sitt skivbolag är det hjärtat och magen som styr besluten.

– Det är viktigt att inte tänka efter för mycket. Det gäller att lyssna till vad känslan säger, känslan längst därinne i kroppen. Ur ett rent ekonomiskt perspektiv är ingen av de artister vi jobbar med särskilt lönsamma, säger Eric och skrattar.

– Det är också väldigt krävande människor vi jobbar med. Men det vi får tillbaka på ett personligt plan gör att det är värt allt slit.

– Sincerely Yours har en kollektiv känsla, alla vi jobbar med ska känna sig delaktiga i det vi gör och i det vi står för, säger Sofie Edman.

Filmar på golfbanan

En dag efter telefonintervjun med de båda möter jag upp Sofie i Karlstad. Hon har nyss klivit av tåget från Stockholm, Eric är kvar i Stockholm och kommer för till inspelningarna av videon som inleds i kväll.

– Filmen är ett stort projekt, säger Sofie.

Hon pratar om projektet snarare som en konstfilm än en musikvideo i traditionell mening.

– Det är 13 personer i filmteamet, totalt är 25 pers involverade. Vi behövde ett ställe att husera alla och eftersom mina föräldrar bor på Hammarö i ett stort hus passade det bra att göra inspelningen där. Det finns också en massa fantastiska platser där. Det går att få väldigt skiftande miljöer inom korta avstånd. Vi kommer att vara på till exempel golfbanan och vid trämassahanteringen på Vidön.

Tung låt

Videon regisseras av amerikanen Ty Olson, som tidigare jobbat med bland andra Madi Banja.

– Han har ett väldigt eget bildspråk. Det passar låten väldigt bra. Det är en ganska tung låt, även om den har lätta popslingor, berättar Sofie när vi tar bilder.

– Vi kommer att filma under tre nätter. Vi börjar när det blir mörkt på kvällarna.

Bodyguard-filmen görs i samarbete med produktionsbolaget B-Reel i Stockholm med stöd från Region Värmland och kommer att få premiär i november.

– Alla parter är delaktiga i produktionen, men vi valde att samarbeta med Ty just för att vi följt honom och har ett stort förtroende för det han gör. Grundidén är min och Erics, men sedan blir det något annat när andra kreatörer bidrar. Ty har fått hela projektet att växa, amerikaner är bra på att ta för sig.

Sofie Edman har några hektiska dygn både framför och bakom sig. Vi ses sent på eftermiddagen, det enda hon fått i sig är en banan.

– Normalt sett spelas en musikvideo in på max en dag, annars blir kostnaderna för höga. Nu kör vi tre dagar, det ger en känsla av magnituden på projektet.

Skivbolaget Sincerely yours startades av Onsaladuon The Tough Alliance som slog igenom med attityd och slagkraftiga poplåtar i början av 00-talet. Efter tre album och lika många ep:s splittrades duon och medlemmen Eric Berglund gick vidare i projektet CEO. Hans låt Come with me har över miljonen strömningar på Spotify och nu kommer han till Värmland för att spela in en video till den kommande singeln Bodyguard.

Anledningen till att inspelnigen förläggs till Värmland är att skivbolaget numera även drivs av Sofie Edman som är uppvuxen i Karlstad. Sofie Edman och Eric Berglund blev ett par både privat och i arbetslivet för några år sedan när de möttes genom ett gemensamt konstintresse.

– För mig är musik en del av konsten, säger Sofie Edman förklarande.

Hon och Eric Berglund samlas kring högtalaretelefonen vid köksbordet hemma i Stockholm.

– Det du kan höra, det du kan känna – oavsett om det är genom en bild eller genom musik – så handlar det om att förmedla något.

– Jag känner inte att jag bara sysslar med musik, fyller Eric berglund i.

– Det är ett bredare, konstnärligt uttryck där musik och visuell bild är några av delarna.

– Vi är intresserade och berörs av alla konstformer.

Det var tack vare den ambulerande klubbverksamheten Revenue som de träffades. Verksamheten innefattande inte bara musik utan också ett pop up-galleri i Vasastan i Stockholm. Revenue var en paraplyverksamhet som arbetade med konst i många olika former.

– Det blev naturligt att Sofie tog en allt större plats i skivbolaget för jag frågade hela tiden henne om råd, fortsätter Eric Berglund.

Intressen i konflikt

Tidigare hade han själv roddat det mesta av verksamheten, något som ofta gjorde att tiden till hans eget konstnärskap blev knapp.

– Det är utmanande att hålla en balans mellan att vara strateg, administratör och konstnär. Ofta hamnade de här ingresserna i konflikt.

– Jag hade också längtat efter att jobba nära någon, någon som brann lika mycket för det som jag. Men det tog över ett och ett halvt år innan vi på riktigt tog tag i det och Sofie började arbeta på allvar.

Sofie fortsätter:

– Nu har bolaget fått dubbel styrka och i dagsläget arbetar vi med fem artister utöver då CEO. Vi kommer att kunna satsa rejält nu, vi har mer power.

När de båda pratar om sitt skivbolag är det hjärtat och magen som styr besluten.

– Det är viktigt att inte tänka efter för mycket. Det gäller att lyssna till vad känslan säger, känslan längst därinne i kroppen. Ur ett rent ekonomiskt perspektiv är ingen av de artister vi jobbar med särskilt lönsamma, säger Eric och skrattar.

– Det är också väldigt krävande människor vi jobbar med. Men det vi får tillbaka på ett personligt plan gör att det är värt allt slit.

– Sincerely Yours har en kollektiv känsla, alla vi jobbar med ska känna sig delaktiga i det vi gör och i det vi står för, säger Sofie Edman.

Filmar på golfbanan

En dag efter telefonintervjun med de båda möter jag upp Sofie i Karlstad. Hon har nyss klivit av tåget från Stockholm, Eric är kvar i Stockholm och kommer för till inspelningarna av videon som inleds i kväll.

– Filmen är ett stort projekt, säger Sofie.

Hon pratar om projektet snarare som en konstfilm än en musikvideo i traditionell mening.

– Det är 13 personer i filmteamet, totalt är 25 pers involverade. Vi behövde ett ställe att husera alla och eftersom mina föräldrar bor på Hammarö i ett stort hus passade det bra att göra inspelningen där. Det finns också en massa fantastiska platser där. Det går att få väldigt skiftande miljöer inom korta avstånd. Vi kommer att vara på till exempel golfbanan och vid trämassahanteringen på Vidön.

Tung låt

Videon regisseras av amerikanen Ty Olson, som tidigare jobbat med bland andra Madi Banja.

– Han har ett väldigt eget bildspråk. Det passar låten väldigt bra. Det är en ganska tung låt, även om den har lätta popslingor, berättar Sofie när vi tar bilder.

– Vi kommer att filma under tre nätter. Vi börjar när det blir mörkt på kvällarna.

Bodyguard-filmen görs i samarbete med produktionsbolaget B-Reel i Stockholm med stöd från Region Värmland och kommer att få premiär i november.

– Alla parter är delaktiga i produktionen, men vi valde att samarbeta med Ty just för att vi följt honom och har ett stort förtroende för det han gör. Grundidén är min och Erics, men sedan blir det något annat när andra kreatörer bidrar. Ty har fått hela projektet att växa, amerikaner är bra på att ta för sig.

Sofie Edman har några hektiska dygn både framför och bakom sig. Vi ses sent på eftermiddagen, det enda hon fått i sig är en banan.

– Normalt sett spelas en musikvideo in på max en dag, annars blir kostnaderna för höga. Nu kör vi tre dagar, det ger en känsla av magnituden på projektet.

Konstintresset föddes i Paris

Sofie Edman, 28, är delvis uppväxt i Karlstad och har släkt kvar i Karlstad och på Hammarö. Hon var inställd på att jobba med reklam och media när hon tog studenten. i stället blev det Paris och språkstudier. Något som mynnade ut i ett växande konstintresse vilket ledde till en kandidat examen i kulturhistoria.

Sincerely Yours har studio och säte i Göteborg, men Sofie Edman och Eric Berglund bor tillfälligt i Stockholm.

Läser just nu:

Endast SMS och några sporadiska nyhetsuppdateringar då och då. Det är för hektiska tider för litteratur..

Lyssnar på:

– Elysia Crampton, Arca och Young Thug.

Tittar på :

– Youtube tutorials, för att kunna ta över världen som konstens MacGyver.

Bästa albumet alla kategorier:

– Team Rockit - Anima, en emotionell godispåse med en sällsynt uppriktighet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.