2016-09-08 06:00

2016-09-08 06:00

Folkbildning med Mammas nya kille

SCENHUMOR. RADIOPROGRAMMET MAMMAS NYA KILLE GÖR SCENDEBUT.

Karlstadsparet Sofia och Olof Wretling ska nu tillsammans med de övriga medverkande i Mammas nya kille flytta radioprogrammets folkkära karaktärer till scenen.
I dag har föreställningen Kunskapslyftet premiär i Stockholm.

Ur-premiären av Mammas nya kille-showen skedde redan för en vecka sedan. Då i Umeå, en plats som flera av de medverkande kallar hemmaplan. Men nu stundar en sejour på Södra teatern i Stockholm, föreställningen Kunskapslyftet ska köras oktober ut med premiär i dag, den 8 september.

– Hela den här grejen har känts väldigt spännande. Vi ser det som att vi ger vår underbara publik detta. Vi har världens finaste lyssnare, säger Sofia Wretling.

– Vi har pratat om att göra en scenföreställnig väldigt länge.

Hon säger sig vara nervös inför Stockholmspremiären, men just när NWT når henne är det förhållandevis lugnt. Hon och resten av ensemblen tittar på när scenografin kommer på plats inne på Södra teatern.

Fixidéhistoria

Mammas nya kille är humorprogrammet som röstats fram som det roligaste i P3:s historia. I programmet möter vi karaktärer som Katla, Kicki Tapper och Jessica från Sunne. Nu ska dessa personligheter ta plats på en scen inför en publik och ramverket för föreställnigen är ett klassrum och ett schema med lektioner i bland annat Svenska som låtsasspråk och Fixidéhistoria. Undervisningen leds av Bengt Strömbro på samma sätt som han är ciceron för radioprogrammen.

– Det vi är ute efter är någon slags folkbildning. Genom åren har vi tyckt att karaktärerna har haft något som vi alla kan lära av. De har något att berätta.

Allt material i föreställningen är nyskrivet, det är ingen Greatest hits från radioserien som tar plats på scenen.

– Det har varit lyxigt att göra det här med fem skådespelare. Vi kan fylla ut sketcherna på ett annat sätt än vi kunnat göra i radioformatet.

Fanns det någon tveksamhet i att låta de här radiorösterna få ett ansikte?

– (lång paus) Jag tror inte det. Visst, som lyssnare skapar du hela tiden dina egna bilder och dom kanske inte alls överensstämmer med de som nu tar plats på scenen. Men flera av karaktärerna har funnits på scenen tidigare, bland annat i några Klungan-föreställningar.

Sofia Wretling nämner Sanna Nyström och Erika Nicklasson, som har gjort kostym och mask för föreställningen. Det är de båda som fått jobba med att mejsla fram utseendet i samråd med humorgruppen.

– Det har gett oss möjlighet att jobba med de här sakerna på ett sätt som vi aldrig gjort tidigare. Det har varit jätteviktigt för oss, diskussioner har pågått hela tiden om hur karaktärerna ska se ut.

Sockervatten-tupperad

– Jag har fått ändra på mina egna bilder också. Som till exempel Jessica från Sunne. Hon har jag alltid sett som en 80-tals tjej, hämtad från min egen högstadieperiod. Men nu har vi fått uppdatera henne, vem är hon i dag? Det är ju ingen som har sockervatten-tupperad lugg i dag. Men hon landade till slut, hon blev jättebra.

Kunskapslyftet kommer att spelas till och med oktober. Sedan blir det en paus i arbetet som sedan återupptas i Umeå under december.

– Vi hade jobbat intensivt, som i en bubbla, med föreställningen innan vi körde den för första gången i Umeå. Så det var väldigt skönt att få den fina respons vi fick. Men det är en annan sak att spela i Stockholm. I Umeå känns det mer som vi möter en hemmapublik eftersom flera av oss har rötter där.

När får vi se föreställningen i Karlstad?

– Till våren hoppas jag! Det planeras för fullt.

Blir något mer i radio för Mammas nya kille?

– Det har vi inte hunnit tänka på än. Vi får se. Hur ska vi kunna toppa detta?

Ur-premiären av Mammas nya kille-showen skedde redan för en vecka sedan. Då i Umeå, en plats som flera av de medverkande kallar hemmaplan. Men nu stundar en sejour på Södra teatern i Stockholm, föreställningen Kunskapslyftet ska köras oktober ut med premiär i dag, den 8 september.

– Hela den här grejen har känts väldigt spännande. Vi ser det som att vi ger vår underbara publik detta. Vi har världens finaste lyssnare, säger Sofia Wretling.

– Vi har pratat om att göra en scenföreställnig väldigt länge.

Hon säger sig vara nervös inför Stockholmspremiären, men just när NWT når henne är det förhållandevis lugnt. Hon och resten av ensemblen tittar på när scenografin kommer på plats inne på Södra teatern.

Fixidéhistoria

Mammas nya kille är humorprogrammet som röstats fram som det roligaste i P3:s historia. I programmet möter vi karaktärer som Katla, Kicki Tapper och Jessica från Sunne. Nu ska dessa personligheter ta plats på en scen inför en publik och ramverket för föreställnigen är ett klassrum och ett schema med lektioner i bland annat Svenska som låtsasspråk och Fixidéhistoria. Undervisningen leds av Bengt Strömbro på samma sätt som han är ciceron för radioprogrammen.

– Det vi är ute efter är någon slags folkbildning. Genom åren har vi tyckt att karaktärerna har haft något som vi alla kan lära av. De har något att berätta.

Allt material i föreställningen är nyskrivet, det är ingen Greatest hits från radioserien som tar plats på scenen.

– Det har varit lyxigt att göra det här med fem skådespelare. Vi kan fylla ut sketcherna på ett annat sätt än vi kunnat göra i radioformatet.

Fanns det någon tveksamhet i att låta de här radiorösterna få ett ansikte?

– (lång paus) Jag tror inte det. Visst, som lyssnare skapar du hela tiden dina egna bilder och dom kanske inte alls överensstämmer med de som nu tar plats på scenen. Men flera av karaktärerna har funnits på scenen tidigare, bland annat i några Klungan-föreställningar.

Sofia Wretling nämner Sanna Nyström och Erika Nicklasson, som har gjort kostym och mask för föreställningen. Det är de båda som fått jobba med att mejsla fram utseendet i samråd med humorgruppen.

– Det har gett oss möjlighet att jobba med de här sakerna på ett sätt som vi aldrig gjort tidigare. Det har varit jätteviktigt för oss, diskussioner har pågått hela tiden om hur karaktärerna ska se ut.

Sockervatten-tupperad

– Jag har fått ändra på mina egna bilder också. Som till exempel Jessica från Sunne. Hon har jag alltid sett som en 80-tals tjej, hämtad från min egen högstadieperiod. Men nu har vi fått uppdatera henne, vem är hon i dag? Det är ju ingen som har sockervatten-tupperad lugg i dag. Men hon landade till slut, hon blev jättebra.

Kunskapslyftet kommer att spelas till och med oktober. Sedan blir det en paus i arbetet som sedan återupptas i Umeå under december.

– Vi hade jobbat intensivt, som i en bubbla, med föreställningen innan vi körde den för första gången i Umeå. Så det var väldigt skönt att få den fina respons vi fick. Men det är en annan sak att spela i Stockholm. I Umeå känns det mer som vi möter en hemmapublik eftersom flera av oss har rötter där.

När får vi se föreställningen i Karlstad?

– Till våren hoppas jag! Det planeras för fullt.

Blir något mer i radio för Mammas nya kille?

– Det har vi inte hunnit tänka på än. Vi får se. Hur ska vi kunna toppa detta?