2016-08-12 06:00

2016-08-12 08:55

Musikfestival i sann pride-anda

KARLSTAD: Mariette med och sprider kärlek på Pridefesten

Den femte september går ännu en pridevecka av stapeln. Liksom sist har man fyllt dagarna med föreläsningar och aktiviteter och i år också satsat på en avslutande musikfestival, där Mariette Hansson får agera huvudnummer.

Under 2015 anordnade organisationen Värmland pride en hel pridevecka i Värmland för första gången, vilket direkt blev ett vinnande koncept. Efter succén valde man nu att satsa igen, den här gången med en stor avslutande folkfest som äger rum den sista kvällen, alltså lördagen den tionde september. Platsen för detta är ännu inte utsedd, men det kommer med säkerhet äga rum på någon av Karlstads centrala samlingsplatser.

Mariette Hansson är en av akterna som bokats och kommer få äran att avsluta hela veckan.

– Det ska bli superkul att komma till Karlstad, säger Mariette.

Hon tycker det är viktigt att Pride sprider sig till fler städer så att acceptansen för HBTQ-personer kan växa. Dessutom blir det en samlingsplats för glädje och gemenskap.

– Mycket har blivit bättre men vi behöver fortfarande fortsätta att upplysa om HBTQ och komma ännu längre. Det är inte okej att det inte är okej.

Dismissed och Glitterlickin är två andra namn som syns på festivalens line-up. Likaså punkgruppen Katthem som nyligen spelat på festivalen Peace & Love. Konferencier för kvällen är Freja Lindberg, vars namn synts i både sociala och vanliga medier i samband med hens kamp för bland annat queerpersoners rättigheter.

En trygg plats

Festivalen består huvudsakligen av musik men man vill även följa veckans röda tråd. Det kommer till exempel att finnas montrar och organisationer på plats som öppnar upp för samtal. Målet är att skapa en trygg plats för HBTQ-personer och samtidigt kritisera samhällets orättvisor. Man vill uppmuntra människor till att våga säga ifrån om något inte känns okej och öka kunskapen om framför allt HBTQ-rörelsen.

– Man måste prata mer om HBTQ för att sprida kunskap. Vi tror att det leder till att man kan motverka hat, säger Johanna Sköld, projektledare för Värmland Pride.

Under 2015 anordnade organisationen Värmland pride en hel pridevecka i Värmland för första gången, vilket direkt blev ett vinnande koncept. Efter succén valde man nu att satsa igen, den här gången med en stor avslutande folkfest som äger rum den sista kvällen, alltså lördagen den tionde september. Platsen för detta är ännu inte utsedd, men det kommer med säkerhet äga rum på någon av Karlstads centrala samlingsplatser.

Mariette Hansson är en av akterna som bokats och kommer få äran att avsluta hela veckan.

– Det ska bli superkul att komma till Karlstad, säger Mariette.

Hon tycker det är viktigt att Pride sprider sig till fler städer så att acceptansen för HBTQ-personer kan växa. Dessutom blir det en samlingsplats för glädje och gemenskap.

– Mycket har blivit bättre men vi behöver fortfarande fortsätta att upplysa om HBTQ och komma ännu längre. Det är inte okej att det inte är okej.

Dismissed och Glitterlickin är två andra namn som syns på festivalens line-up. Likaså punkgruppen Katthem som nyligen spelat på festivalen Peace & Love. Konferencier för kvällen är Freja Lindberg, vars namn synts i både sociala och vanliga medier i samband med hens kamp för bland annat queerpersoners rättigheter.

En trygg plats

Festivalen består huvudsakligen av musik men man vill även följa veckans röda tråd. Det kommer till exempel att finnas montrar och organisationer på plats som öppnar upp för samtal. Målet är att skapa en trygg plats för HBTQ-personer och samtidigt kritisera samhällets orättvisor. Man vill uppmuntra människor till att våga säga ifrån om något inte känns okej och öka kunskapen om framför allt HBTQ-rörelsen.

– Man måste prata mer om HBTQ för att sprida kunskap. Vi tror att det leder till att man kan motverka hat, säger Johanna Sköld, projektledare för Värmland Pride.

  • Ida Myrin