2016-08-10 18:49

2016-08-10 18:49

Familjedag i Hagfors

HAGFORS: Människor bör träffas över kulturgränser

För tredje året i rad bjuds familjer in till en dag fylld av musik och aktiviteter i Hagfors, den här gången med akter ända från USA.

Drag i Blinkenberg arrangerades för första gången 2014 och har sedan dess fortsatt i ett växande tempo. På lördagen den 13 augusti är det dags igen. Då kliver både lokala, nationella och internationella akter upp på scenen samtidigt som man erbjuds aktiviteter som ansiktsmålning, lekar och fiskedamm. På plats finns även korvgrillning och loppis från Naturskyddsföreningen.

– I år har vi vår bästa line-up hittills med bland annat Urban Pioneers som kommer ända från Tennessee, berättar Christian Dyresjö, en av arrangörerna.

Urban Pioneers spelar en svängig sorts folkmusik med akustiska instrument som fiol, banjo och kontrabas. Under dagen kan man även se amerikanaren Jacques Labouchere och Göteborgsbanden Tornet och Magna Mater som båda spelar olika typer av rockmusik.

En riktig nykomling på scenenn är bandet Skuggfolk, där bland annat Christian Dyresjö själv medverkar, som gör sin premiärspelning efter ungefär ett år av rep tillsammans. Trion spelar något de själva kallar för 90-talsrock med en modern prägel.

En hyllning

Redan första året hade festivalen som syfte att skapa en rolig dag för alla åldrar. Familjer skulle kunna komma dit och trivas tillsammans. Årets upplaga har dock ytterligare en baktanke.

– Det här är nu en hyllning till vår vän och tidigare medarrangör, Per-Erik ”Perka” Wennerström, som gick bort i våras, säger Christian Dyresjö.

Detta är också en av anledningarna till att Karlstads mansjour är en av huvudsponsorerna och föreläsarna under dagen. Man vill belysa problemet med psykisk ohälsa och depression hos män då man anser att det inte är tillräckligt accepterat och omtalat.

Drag i Blinkenberg vill nu även satsat på att föra människor samman och låta dem träffas över kulturgränser. Arrangörerna har använt sig av orden ”We are one” för att förtydliga att våra olikheter inte är något man bör fokusera på.

– Med tanke på hur det ser ut i dag, med rasism och fientlighet, tycker vi det är viktigt att fokusera på vad som gör oss till människor i stället för att skilja oss åt, säger Dyresjö.

Drag i Blinkenberg arrangerades för första gången 2014 och har sedan dess fortsatt i ett växande tempo. På lördagen den 13 augusti är det dags igen. Då kliver både lokala, nationella och internationella akter upp på scenen samtidigt som man erbjuds aktiviteter som ansiktsmålning, lekar och fiskedamm. På plats finns även korvgrillning och loppis från Naturskyddsföreningen.

– I år har vi vår bästa line-up hittills med bland annat Urban Pioneers som kommer ända från Tennessee, berättar Christian Dyresjö, en av arrangörerna.

Urban Pioneers spelar en svängig sorts folkmusik med akustiska instrument som fiol, banjo och kontrabas. Under dagen kan man även se amerikanaren Jacques Labouchere och Göteborgsbanden Tornet och Magna Mater som båda spelar olika typer av rockmusik.

En riktig nykomling på scenenn är bandet Skuggfolk, där bland annat Christian Dyresjö själv medverkar, som gör sin premiärspelning efter ungefär ett år av rep tillsammans. Trion spelar något de själva kallar för 90-talsrock med en modern prägel.

En hyllning

Redan första året hade festivalen som syfte att skapa en rolig dag för alla åldrar. Familjer skulle kunna komma dit och trivas tillsammans. Årets upplaga har dock ytterligare en baktanke.

– Det här är nu en hyllning till vår vän och tidigare medarrangör, Per-Erik ”Perka” Wennerström, som gick bort i våras, säger Christian Dyresjö.

Detta är också en av anledningarna till att Karlstads mansjour är en av huvudsponsorerna och föreläsarna under dagen. Man vill belysa problemet med psykisk ohälsa och depression hos män då man anser att det inte är tillräckligt accepterat och omtalat.

Drag i Blinkenberg vill nu även satsat på att föra människor samman och låta dem träffas över kulturgränser. Arrangörerna har använt sig av orden ”We are one” för att förtydliga att våra olikheter inte är något man bör fokusera på.

– Med tanke på hur det ser ut i dag, med rasism och fientlighet, tycker vi det är viktigt att fokusera på vad som gör oss till människor i stället för att skilja oss åt, säger Dyresjö.

  • Ida Myrin