2016-07-29 06:00

2016-08-01 12:20

Laddat för fest i Västanå

SUNNE: Musik

En festival bygger inte sig själv. Magnus och Sophia Stinnerbom berättar att det är mycket som ska göras innan det som ska komma att bli den allra första versionen av Västanå folk festival – en tvådagarsfestival som äger rum på måndag och tisdag – kan bli verklighet.

Förlängt alkoholtillstånd, ordningsvakter och något så enkelt som att komma ihåg att sätta drickan på kylning är tre exempel.

– Och det hade nog varit smart att klippa gräset innan vi satte upp tälten, skrattar Magnus Stinnerbom och nickar mot en man som navigerar sin gräsklippare inuti ett tentipitält som satts upp precis utanför ladan.

Men de klagar inte för det. Tvärtom. Västanå Folk Festival är sprungen ur det stora intresset för fjolårets konsert - Magnus Stinnerbom och Västanå Orchestra med vänner - och att få göra något ännu större av konserten i Berättarladan beskriver makarna Stinnerbom som en dröm.

– En helkväll i två akter. Jag tror att det tog nästan fyra timmar, skrattar Magnus Stinnerbom.

– Känslan när man klev av scenen var nästan som att man hade varit med om en festival. Det var extremt intensivt. In och ut med gästartister och en väldigt stor bredd på det musikaliska, allt från Moneybrother-låtar till mina teaterlåtar.

– Och förra årets konsert gjorde vi eftersom det kändes som att det fanns en väldigt stor efterfrågan på att få höra musiken i sig. Vi hinner aldrig med att få ut alla cd-skivor. Vi ligger alltid lite efter där, säger Sophia Stinnerbom.

Västanå folk

Västanå folk festival faller in under nyinstiftade Västanå folk: en satsning som syftar till att fördjupa och bredda Västanå teater utöver sommarföreställningarna som sätts upp årligen samt turnerandet med Västanå orchestra. Satsningen har fått medhåll från alla möjliga håll och kanter: Region Värmland, Kulturrådet, Karlstads universitet, Ingesunds musikhögskola och Stockholms universitet är några av dem som gått in med stöd.

– Vi ville bredda oss, men vi ville inte göra någonting helt nytt utan fördjupa de byggstenar som grundar hela Västanå teater, säger Sophia Stinnerbom.

En stor del av verksamheten är riktad till dem lite yngre. Kanske för att säkra framtiden för den - sett till det stora hela - sparsamt utövade teater- och musikformen.

– Det gör vi dels genom teaterkurserna som startat här på Västanå. I våras var det omkring 60 elever. Det fortsätter med en sommarkurs efter festivalen och även i höst. Förhoppningen är att vi ska få ungdomar som tar till sig vår form och gör egna föreställningar.

Breddade vyer

Resultatet av det kommer vi att få se redan i höst, berättar Magnus Stinnerbom.

– Det blir en föreställning som går ut på att unga ska spela för unga. Vi tänker göra den som en professionell produktion precis som vi gör våra vanliga föreställningar. Hela det konstnärliga teamet är med, men de på scenen är kids, säger han.

På samma sätt är festivalen en möjlighet att locka nya människor som vanligtvis inte lyssnar på folkmusik. ”Att få folk att upptäcka musik som de inte trodde att de gillade, och sen övertyga dem om motsatsen”, förklarar Magnus.

Ett exempel är Henning Kvitnes: en norsk artist som spelade på fjolårets konsert.

– Förra året kanske det var många som kom hit för att det stod Moneybrother på affischen. Sen får de höra Henning Kvitnes - och så klart smäller de av, säger han.

– Ingen ska kunna gå ut ur ladan efter en sån här konsert utan att ha hört någonting för första gången. Alla ska få en surprise.

Vem blir årets Henning?

– Det är ganska stor bredd på artisterna. Björn Andersson-Ling kommer publiken få uppleva göra någonting som de aldrig har sett förut, säger Magnus.

– Många kanske har sett Björn i något annat sammanhang, men ihop med oss blir det något helt nytt, säger Sophia.

Paret slår även ett slag för Per Persson från Perssons Pack och Sebastian Dubé, kontrabassisten från Kanada.

– Han är ett riktigt monster. Har man inte upplevt Sebastian Dubé spela kontrabas så får man se upp.

Dubbelt så stor berättarlada

En högst påtaglig nyhet är den totalrenoverade södra delen av Berättarladan. När nwt kommer på besök är det möjligt att gå på det nylagda och nyoljade dansgolvet för allra första gången. Ombyggnationen innebär att utrymmet av ladan som används blir dubbelt så stort.

– Det här är början på en dröm om att bygga en vinterdel av ladan. Men det är som sagt fortfarande en dröm, säger Magnus Stinnerbom.

Handlar det om pengar?

– Ja, det är ganska kraftiga summor. Det är inte helt lätt, men det är vår dröm. Då kan man ta det konstnärliga arbetet snäppet längre. Här inne är det svinkallt när vi börjar repa, berättar Sophia Stinnerbom och syftar på den delen av ladan där Löwensköldska ringen spelas i sommar.

Under festivalen kommer den nybyggda avdelningen att fungera som dansloft efter festivalens stora konserter i ladans norra del. Från 21 på måndagskvällen spelar Mats Edén och Leif Stinnerbom, Nina och Mattias Pérez samt Ale Möller Band till långt in på natten. För att sätta stämningen, berättar Magnus, kommer man att montera upp lampor utanför ladans kortsida som får lysa in och låta skuggorna av de glesa ladugårdsplankorna lägga sig över golvet och gästerna.

Förlängt alkoholtillstånd, ordningsvakter och något så enkelt som att komma ihåg att sätta drickan på kylning är tre exempel.

– Och det hade nog varit smart att klippa gräset innan vi satte upp tälten, skrattar Magnus Stinnerbom och nickar mot en man som navigerar sin gräsklippare inuti ett tentipitält som satts upp precis utanför ladan.

Men de klagar inte för det. Tvärtom. Västanå Folk Festival är sprungen ur det stora intresset för fjolårets konsert - Magnus Stinnerbom och Västanå Orchestra med vänner - och att få göra något ännu större av konserten i Berättarladan beskriver makarna Stinnerbom som en dröm.

– En helkväll i två akter. Jag tror att det tog nästan fyra timmar, skrattar Magnus Stinnerbom.

– Känslan när man klev av scenen var nästan som att man hade varit med om en festival. Det var extremt intensivt. In och ut med gästartister och en väldigt stor bredd på det musikaliska, allt från Moneybrother-låtar till mina teaterlåtar.

– Och förra årets konsert gjorde vi eftersom det kändes som att det fanns en väldigt stor efterfrågan på att få höra musiken i sig. Vi hinner aldrig med att få ut alla cd-skivor. Vi ligger alltid lite efter där, säger Sophia Stinnerbom.

Västanå folk

Västanå folk festival faller in under nyinstiftade Västanå folk: en satsning som syftar till att fördjupa och bredda Västanå teater utöver sommarföreställningarna som sätts upp årligen samt turnerandet med Västanå orchestra. Satsningen har fått medhåll från alla möjliga håll och kanter: Region Värmland, Kulturrådet, Karlstads universitet, Ingesunds musikhögskola och Stockholms universitet är några av dem som gått in med stöd.

– Vi ville bredda oss, men vi ville inte göra någonting helt nytt utan fördjupa de byggstenar som grundar hela Västanå teater, säger Sophia Stinnerbom.

En stor del av verksamheten är riktad till dem lite yngre. Kanske för att säkra framtiden för den - sett till det stora hela - sparsamt utövade teater- och musikformen.

– Det gör vi dels genom teaterkurserna som startat här på Västanå. I våras var det omkring 60 elever. Det fortsätter med en sommarkurs efter festivalen och även i höst. Förhoppningen är att vi ska få ungdomar som tar till sig vår form och gör egna föreställningar.

Breddade vyer

Resultatet av det kommer vi att få se redan i höst, berättar Magnus Stinnerbom.

– Det blir en föreställning som går ut på att unga ska spela för unga. Vi tänker göra den som en professionell produktion precis som vi gör våra vanliga föreställningar. Hela det konstnärliga teamet är med, men de på scenen är kids, säger han.

På samma sätt är festivalen en möjlighet att locka nya människor som vanligtvis inte lyssnar på folkmusik. ”Att få folk att upptäcka musik som de inte trodde att de gillade, och sen övertyga dem om motsatsen”, förklarar Magnus.

Ett exempel är Henning Kvitnes: en norsk artist som spelade på fjolårets konsert.

– Förra året kanske det var många som kom hit för att det stod Moneybrother på affischen. Sen får de höra Henning Kvitnes - och så klart smäller de av, säger han.

– Ingen ska kunna gå ut ur ladan efter en sån här konsert utan att ha hört någonting för första gången. Alla ska få en surprise.

Vem blir årets Henning?

– Det är ganska stor bredd på artisterna. Björn Andersson-Ling kommer publiken få uppleva göra någonting som de aldrig har sett förut, säger Magnus.

– Många kanske har sett Björn i något annat sammanhang, men ihop med oss blir det något helt nytt, säger Sophia.

Paret slår även ett slag för Per Persson från Perssons Pack och Sebastian Dubé, kontrabassisten från Kanada.

– Han är ett riktigt monster. Har man inte upplevt Sebastian Dubé spela kontrabas så får man se upp.

Dubbelt så stor berättarlada

En högst påtaglig nyhet är den totalrenoverade södra delen av Berättarladan. När nwt kommer på besök är det möjligt att gå på det nylagda och nyoljade dansgolvet för allra första gången. Ombyggnationen innebär att utrymmet av ladan som används blir dubbelt så stort.

– Det här är början på en dröm om att bygga en vinterdel av ladan. Men det är som sagt fortfarande en dröm, säger Magnus Stinnerbom.

Handlar det om pengar?

– Ja, det är ganska kraftiga summor. Det är inte helt lätt, men det är vår dröm. Då kan man ta det konstnärliga arbetet snäppet längre. Här inne är det svinkallt när vi börjar repa, berättar Sophia Stinnerbom och syftar på den delen av ladan där Löwensköldska ringen spelas i sommar.

Under festivalen kommer den nybyggda avdelningen att fungera som dansloft efter festivalens stora konserter i ladans norra del. Från 21 på måndagskvällen spelar Mats Edén och Leif Stinnerbom, Nina och Mattias Pérez samt Ale Möller Band till långt in på natten. För att sätta stämningen, berättar Magnus, kommer man att montera upp lampor utanför ladans kortsida som får lysa in och låta skuggorna av de glesa ladugårdsplankorna lägga sig över golvet och gästerna.

Västanå folk festival

Västanå folk festival är en tvådagarsfestival som äger rum på måndag och tisdag den 1-2 augusti, inuti (och i anslutning till) Berättarladan. Festivalen öppnar klockan 11 båda dagarna med workshops, dans och spel, och fortsätter under eftermiddagen med intimkonserter och föreställningar. Klockan 18 spelar Magnus Stinnerbom och Västanå Orchestra med vänner, och när konserten är slut fortsätter kvällen på dansloftet.

Festivalens barnworkshop och barnföreställning har öppet helt gratis för alla.

Se www.vastanafolkfestival.se för fullständigt program.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.