2016-07-14 14:22

2016-07-14 14:22

Pokémon Go tar världen med storm

SPEL: När spel möter verklighet

Förra veckan släppte Niantic Labs och The Pokémon Company mobilspelet Pokémon Go. Spelet har blivit en enorm succé och speljätten Nintendos aktie har rusat med 60 procent på Tokyobörsen de senaste dagarna, men spelets popularitet delas inte av alla.

Pokémon Go utnyttjar mobilens gps och kamera så att spelare kan fånga virtuella monster i den verkliga världen, och det är just mixen mellan det virtuella och verkligheten som har lett till rubriker världen över.

Det har exempelvis dykt upp historier och nyheter om hur spelare inte kunnat låta bli att ta upp mobilen och fånga virtuella monster på mer eller mindre opassande ställen, däribland vid kistan på en begravning, på sjukhuset vid en förlossning, på monumentet till minnet av 11 september i New York och vid koncentrationslägret Auschwitz. Det rapporterar USA Today.

Den enes bröd...

På Craigslist har Pokémon Go skapat nya jobbtillfällen i USA. Många annonserar nu om att de kan tänka sig att fånga monster åt andra som inte har tid. Timlönen ligger i snitt på 20-30 dollar vilket motsvarar ungefär 170-255 kronor.

Shayla Wiggins, en 19-åring från Wyoming, USA, spelade Pokémon Go och letade efter monster vid en flod när hon plötsligt hittade ett lik i vattnet. Enligt polisen hade personen inte varit död i längre än 24 timmar. Det rapporterar TV-kanalen KTVQ.

Appens popularitet har också dragit till sig kriminella. En virusinfekterad Android-version av spelet har cirkulerat i USA och tagit över kontrollen över telefoner, skriver Android Central. Vidare har kriminella gäng lurpassat på områden där det förväntats att spelare ska dyka upp för att sedan råna dem. Polisen i San Fransisco har gått ut med en officiell varning relaterad till spelet på Twitter.

Officiellt inte i Sverige ännu

I skrivande stund finns spelet officiellt inte i Sverige än men spelsugna svenskar har redan börjat spela genom att byta appbutik i telefonen. Det återstår dock att se vilka effekter Pokémon Go får på Sverige och inte minst Värmland efter den officiella lanseringen.

Pokémon Go utnyttjar mobilens gps och kamera så att spelare kan fånga virtuella monster i den verkliga världen, och det är just mixen mellan det virtuella och verkligheten som har lett till rubriker världen över.

Det har exempelvis dykt upp historier och nyheter om hur spelare inte kunnat låta bli att ta upp mobilen och fånga virtuella monster på mer eller mindre opassande ställen, däribland vid kistan på en begravning, på sjukhuset vid en förlossning, på monumentet till minnet av 11 september i New York och vid koncentrationslägret Auschwitz. Det rapporterar USA Today.

Den enes bröd...

På Craigslist har Pokémon Go skapat nya jobbtillfällen i USA. Många annonserar nu om att de kan tänka sig att fånga monster åt andra som inte har tid. Timlönen ligger i snitt på 20-30 dollar vilket motsvarar ungefär 170-255 kronor.

Shayla Wiggins, en 19-åring från Wyoming, USA, spelade Pokémon Go och letade efter monster vid en flod när hon plötsligt hittade ett lik i vattnet. Enligt polisen hade personen inte varit död i längre än 24 timmar. Det rapporterar TV-kanalen KTVQ.

Appens popularitet har också dragit till sig kriminella. En virusinfekterad Android-version av spelet har cirkulerat i USA och tagit över kontrollen över telefoner, skriver Android Central. Vidare har kriminella gäng lurpassat på områden där det förväntats att spelare ska dyka upp för att sedan råna dem. Polisen i San Fransisco har gått ut med en officiell varning relaterad till spelet på Twitter.

Officiellt inte i Sverige ännu

I skrivande stund finns spelet officiellt inte i Sverige än men spelsugna svenskar har redan börjat spela genom att byta appbutik i telefonen. Det återstår dock att se vilka effekter Pokémon Go får på Sverige och inte minst Värmland efter den officiella lanseringen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.