2016-04-22 06:00

2016-04-22 06:00

Mattias Bärjed åter på de stora scenerna

Han har kuskat världen runt med The Soundtrack of our Lives under många år. Nu gör Mattias Bärjed en liknande resa. Fast med ett större band och i en annan roll.

Sedan The Soundtrack of our Lives begravdes 2012 har gitarristen Mattias Bärjed mest sysslat med filmmusik och den egna rockkombon Free Fall. Men det senaste året har han spenderat till stor del på resande fot. Som gitarrist i Umeåbandet Refused har han gjort de stora sommarfestivalerna och de klassiska spelställena i både Europa och USA.

Nu befinner sig Refused på en turné i Sverige och enligt en post på gruppens Facebooksida är det ett sätt att nå tillbaka till den känslan bandet fick under sin tidiga karriär, när de kunde göra 40 spelningar på lika många dagar, när de spelade på ungdomsgårdar och liknande, när publiken kom nära.

– Jag har känt bandet sedan mitten av 90-talet, säger Mattias Bärjed.

– Sedan tror jag att faktumet att både jag och David (Sandström, trummor) och Kristofer (Steen, gitarr) gillar Bachman Turner Overdrive har varit direkt avgörande för att jag har kommit med, fortsätter han och skrattar.

Världsangelägenhet

Refused började med en liten fanskara men växte till att bli en världsangelägenhet. Albumet The Shape of punk to come, som släpptes 1998, har varit stilbildande på bred front inom den tyngre rockmusiken.

– Rent musikaliskt och socialt visste jag att det skulle bli väldigt givande. Men när David ringde och frågade mig om jag ville hänga på det här så var jag inte alls så sugen på att turnera. Men när jag väl kom med var turnerandet väldigt bra organiserat, så det har funkat utmärkt.

Mattias Bärjed flyttade från Skåre och Karlstad via Göteborg och Stockholm till Visby där han lever med sin familj sedan några år. När NWT når honom står han just i begrepp att sätta sig tillrätta på planet som ska ta honom till Stockholm.

– Med Refused så känns varje konsert fantastisk. Och det är alltid konserten som är i fokus, det är varje dags höjdpunkt. Jag stortrivs just nu. I tidigare sammanhang har det hänt att det blir en jävla sidosyssla att stå på scenen och då lackar jag ofta ur. Jag tröttnar. För det innebär så mycket resande att turnera och så mycket väntan. Då är det extremt viktigt att konserterna känns bra, att de blir klimax. Det kan vara oerhört skönt att få vräka ur sig all frustration på scenen efter att ha suttit i en buss i 18 timmar.

Hyrd hand

Han har gjort filmmusiken till den uppmärksammade filmatiseringen av Klas Östergrens Gentlemen/Gangsters och under det senaste året med Refused har han tackat nej till flera filmprojekt. Men filmmusiken är något som ligger honom nära, flera filmprojekt finns på bordet men inget är klart i dagsläget.

– Olika perioder i livet möjliggör olika projekt. Just nu är jag väldigt nöjd med att spela med Refused.

Hur upplever du det att inte vara en fullvärdig medlem i traditionell mening, utan mer en hyrd hand?

– Det känns skönt! Jag vet min uppgift och kan gå in hundra procent för den. Slippa allt runtikring, jag slipper ställa upp på promobilder och intervjuer, ja förutom med dig då (skratt). Jag kan koncentrera mig på det jag gillar mest här i livet - att spela gitarr.

Har du fått frågan att bli medlem?

– Nej, vi tar en sak i taget. Jag skulle absolut kunna tänka mig att vara medlem. Innan jag började spela med Refused var det ett band som jag tyckte utmärkte sig. Jag såg dom 1994 i Karlstad för första gången och redan då var det uppenbart att de var på en helt annan nivå. De rör sig fritt över genres. Internationellt så är Refused ett större band än TSOOL.

Refused släppte ett nytt album förra året men är mest kända för sitt 90-tal, känns det som att bandet åker runt på gamla meriter?

– Nej, inte alls. Det är viktigt för oss att bevisa att det inte är så. Det är alldeles för tidigt för det här bandet att luta sig tillbaka på gammalt, det får bli först om typ 35 år kanske, säger Mattias Bärjed och skrattar.

 

Vad? Refused med förbandet Dolores Haze

Var? Nöjesfabriken, Karlstad

När? Den 22 april

Sedan The Soundtrack of our Lives begravdes 2012 har gitarristen Mattias Bärjed mest sysslat med filmmusik och den egna rockkombon Free Fall. Men det senaste året har han spenderat till stor del på resande fot. Som gitarrist i Umeåbandet Refused har han gjort de stora sommarfestivalerna och de klassiska spelställena i både Europa och USA.

Nu befinner sig Refused på en turné i Sverige och enligt en post på gruppens Facebooksida är det ett sätt att nå tillbaka till den känslan bandet fick under sin tidiga karriär, när de kunde göra 40 spelningar på lika många dagar, när de spelade på ungdomsgårdar och liknande, när publiken kom nära.

– Jag har känt bandet sedan mitten av 90-talet, säger Mattias Bärjed.

– Sedan tror jag att faktumet att både jag och David (Sandström, trummor) och Kristofer (Steen, gitarr) gillar Bachman Turner Overdrive har varit direkt avgörande för att jag har kommit med, fortsätter han och skrattar.

Världsangelägenhet

Refused började med en liten fanskara men växte till att bli en världsangelägenhet. Albumet The Shape of punk to come, som släpptes 1998, har varit stilbildande på bred front inom den tyngre rockmusiken.

– Rent musikaliskt och socialt visste jag att det skulle bli väldigt givande. Men när David ringde och frågade mig om jag ville hänga på det här så var jag inte alls så sugen på att turnera. Men när jag väl kom med var turnerandet väldigt bra organiserat, så det har funkat utmärkt.

Mattias Bärjed flyttade från Skåre och Karlstad via Göteborg och Stockholm till Visby där han lever med sin familj sedan några år. När NWT når honom står han just i begrepp att sätta sig tillrätta på planet som ska ta honom till Stockholm.

– Med Refused så känns varje konsert fantastisk. Och det är alltid konserten som är i fokus, det är varje dags höjdpunkt. Jag stortrivs just nu. I tidigare sammanhang har det hänt att det blir en jävla sidosyssla att stå på scenen och då lackar jag ofta ur. Jag tröttnar. För det innebär så mycket resande att turnera och så mycket väntan. Då är det extremt viktigt att konserterna känns bra, att de blir klimax. Det kan vara oerhört skönt att få vräka ur sig all frustration på scenen efter att ha suttit i en buss i 18 timmar.

Hyrd hand

Han har gjort filmmusiken till den uppmärksammade filmatiseringen av Klas Östergrens Gentlemen/Gangsters och under det senaste året med Refused har han tackat nej till flera filmprojekt. Men filmmusiken är något som ligger honom nära, flera filmprojekt finns på bordet men inget är klart i dagsläget.

– Olika perioder i livet möjliggör olika projekt. Just nu är jag väldigt nöjd med att spela med Refused.

Hur upplever du det att inte vara en fullvärdig medlem i traditionell mening, utan mer en hyrd hand?

– Det känns skönt! Jag vet min uppgift och kan gå in hundra procent för den. Slippa allt runtikring, jag slipper ställa upp på promobilder och intervjuer, ja förutom med dig då (skratt). Jag kan koncentrera mig på det jag gillar mest här i livet - att spela gitarr.

Har du fått frågan att bli medlem?

– Nej, vi tar en sak i taget. Jag skulle absolut kunna tänka mig att vara medlem. Innan jag började spela med Refused var det ett band som jag tyckte utmärkte sig. Jag såg dom 1994 i Karlstad för första gången och redan då var det uppenbart att de var på en helt annan nivå. De rör sig fritt över genres. Internationellt så är Refused ett större band än TSOOL.

Refused släppte ett nytt album förra året men är mest kända för sitt 90-tal, känns det som att bandet åker runt på gamla meriter?

– Nej, inte alls. Det är viktigt för oss att bevisa att det inte är så. Det är alldeles för tidigt för det här bandet att luta sig tillbaka på gammalt, det får bli först om typ 35 år kanske, säger Mattias Bärjed och skrattar.

 

Vad? Refused med förbandet Dolores Haze

Var? Nöjesfabriken, Karlstad

När? Den 22 april

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.