2016-04-05 15:30

2016-04-05 15:31

Forshagamusiker på Billboardlistan

MUSIK: Toppar tyska albumlistan

Hårdrocksbandet Amon Amarth klättrar på topplistor runt om i världen.
Bandet toppar just nu den tyska albumlistan och ligger på plats 19 på amerikanska Billboard.
Bakom trummorna finns Tobias Gustafsson från Forshaga.

Tobias Gustafsson är välkänd bland landets inbitna hårdrockare. Han är kapten för det värmländska metalskeppet Cut up och har tidigare piskat skinn i avsomnade Vomitory. Båda akterna har rönt uppmärksamhet inte bara i Sverige, utan även i utlandet.

Nu är Tobias Gustafsson aktuell som inhoppande trummis i Amon Amarth, ett hårdrocksband från Stockholm som nyligen släppte sitt nya album Jomsviking. Skivan har klättrat på amerikanska The Billboard 200, en lista som varje vecka sammanställer de 200 mest sålda albumen i USA. Listan baserar sig på både sålda fysiska album och nedladdningar.

När mars månad var slut hade gruppen sålt över 20 000 ex av albumet enligt hårdrockssajten Blabbermouth. Bandet kom in på listan på plats 19.

– Det är ju stort såklart! Det har nog inte riktigt sjunkit in än, säger Tobias Gustafsson till NWT.

– Just Billboardlistan har alltid känts som något långt utanför min egen värld eftersom jag inte sysslar med direkt kommersiell musik. Men visst, det är ett erkännande för det man är med och skapar.

Men det är inte bara i USA som Jomsviking skördar stora framgångar. Albumet gick direkt in på förstaplatsen på den tyska albumlistan när det släpptes.

– Det är nästan coolare i min värld än Billboard. Skivan dundrade rakt in i topp! Tyskland är den största marknaden för metal. Landet ligger mig varmt om hjärtat som gammal hårdrockare, många av de banden jag lyssnade på i unga år – Accept, Running Wild, Helloween och alla de där – kommer därifrån.

På hemmaplan har albumet debuterat på femte plats på albumlistan, bakom namn som Rihanna och Justin Bieber.

Levde rövare

Tobias Gustafsson har känt killarna i Amon Amarth sedan 2002 då de turnerade tillsammans med hans dåvarande band Vomitory.

– Vi delade buss och levde rövare under en månad tillsammans och det klickade med en gång, vi blev bra kompisar. Vi har setts sporadiskt sedan dess.

När Tobias tidigt under fjolåret fick höra att Amon Amarths trummis inte längre var med i banduppsättningen, hörde han av sig till de resterande medlemmarna för att se om de behövde hjälp. När det gäller orsakerna till varför den tidigare trumslagaren inte längre är med är Tobias förtegen.

– Det är locket på där. Det är en sak mellan trummisen och bandet, det vill jag inte uttala mig om. Men det blev i alla fall så att vi kom överrens om att jag skulle spela på den plattan som de skulle börja spela in.

Hur vill du beskriva din roll under inspelningen?

– Jag agerade och blev behandlad som en fullvärdig medlem. Hade lika mycket att säga till om som någon annan. Jag blev uppmanad till att ta initiativ och komma med idéer. Det var nog därför de gillade idén med att ha med mig, de visste att jag var musikaliskt drivande i Vomitory till exempel. En av låtarna på skivan, Vengeance is my Name, har jag skrivit all musik till.

Det var aldrig snack om att du skulle vara fast medlem?

– Njae... Det blev som det blev. Jag är med på det här albumet, that's it. Vi är fortfarande väldigt bra polare, men av personliga skäl blev det inte mer än så här för mig med Amon Amarth.

Efter framgångarna med inhoppet i Amon Amarth fortsätter han jobba med nytt material för Cut up, han är dessutom med i bandet God Macabre.

– Det blir en del festivalspelningar med Cut up i sommar, och så har vi smygstartat med nästa album, det finns några låtar som vi jobbar med.

Tobias Gustafsson är välkänd bland landets inbitna hårdrockare. Han är kapten för det värmländska metalskeppet Cut up och har tidigare piskat skinn i avsomnade Vomitory. Båda akterna har rönt uppmärksamhet inte bara i Sverige, utan även i utlandet.

Nu är Tobias Gustafsson aktuell som inhoppande trummis i Amon Amarth, ett hårdrocksband från Stockholm som nyligen släppte sitt nya album Jomsviking. Skivan har klättrat på amerikanska The Billboard 200, en lista som varje vecka sammanställer de 200 mest sålda albumen i USA. Listan baserar sig på både sålda fysiska album och nedladdningar.

När mars månad var slut hade gruppen sålt över 20 000 ex av albumet enligt hårdrockssajten Blabbermouth. Bandet kom in på listan på plats 19.

– Det är ju stort såklart! Det har nog inte riktigt sjunkit in än, säger Tobias Gustafsson till NWT.

– Just Billboardlistan har alltid känts som något långt utanför min egen värld eftersom jag inte sysslar med direkt kommersiell musik. Men visst, det är ett erkännande för det man är med och skapar.

Men det är inte bara i USA som Jomsviking skördar stora framgångar. Albumet gick direkt in på förstaplatsen på den tyska albumlistan när det släpptes.

– Det är nästan coolare i min värld än Billboard. Skivan dundrade rakt in i topp! Tyskland är den största marknaden för metal. Landet ligger mig varmt om hjärtat som gammal hårdrockare, många av de banden jag lyssnade på i unga år – Accept, Running Wild, Helloween och alla de där – kommer därifrån.

På hemmaplan har albumet debuterat på femte plats på albumlistan, bakom namn som Rihanna och Justin Bieber.

Levde rövare

Tobias Gustafsson har känt killarna i Amon Amarth sedan 2002 då de turnerade tillsammans med hans dåvarande band Vomitory.

– Vi delade buss och levde rövare under en månad tillsammans och det klickade med en gång, vi blev bra kompisar. Vi har setts sporadiskt sedan dess.

När Tobias tidigt under fjolåret fick höra att Amon Amarths trummis inte längre var med i banduppsättningen, hörde han av sig till de resterande medlemmarna för att se om de behövde hjälp. När det gäller orsakerna till varför den tidigare trumslagaren inte längre är med är Tobias förtegen.

– Det är locket på där. Det är en sak mellan trummisen och bandet, det vill jag inte uttala mig om. Men det blev i alla fall så att vi kom överrens om att jag skulle spela på den plattan som de skulle börja spela in.

Hur vill du beskriva din roll under inspelningen?

– Jag agerade och blev behandlad som en fullvärdig medlem. Hade lika mycket att säga till om som någon annan. Jag blev uppmanad till att ta initiativ och komma med idéer. Det var nog därför de gillade idén med att ha med mig, de visste att jag var musikaliskt drivande i Vomitory till exempel. En av låtarna på skivan, Vengeance is my Name, har jag skrivit all musik till.

Det var aldrig snack om att du skulle vara fast medlem?

– Njae... Det blev som det blev. Jag är med på det här albumet, that's it. Vi är fortfarande väldigt bra polare, men av personliga skäl blev det inte mer än så här för mig med Amon Amarth.

Efter framgångarna med inhoppet i Amon Amarth fortsätter han jobba med nytt material för Cut up, han är dessutom med i bandet God Macabre.

– Det blir en del festivalspelningar med Cut up i sommar, och så har vi smygstartat med nästa album, det finns några låtar som vi jobbar med.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.